Prima pagină » Local » Tot mai mulți copii orfani din cadrul centrelor DGASPC Iași sunt adoptați. Numărul bebelușilor abandonați a scăzut
Tot mai mulți copii orfani din cadrul centrelor DGASPC Iași sunt adoptați. Numărul bebelușilor abandonați a scăzut

Tot mai mulți copii orfani din cadrul centrelor DGASPC Iași sunt adoptați. Numărul bebelușilor abandonați a scăzut

30 sept. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Local

În perioada 1 ianuarie – 26 iunie 2020, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași a încredințat, în vederea adopției, zece copii. Totodată, numărul cazurilor de abandon, sesizate de către unitățile medicale din județul Iași a scăzut ușor în trimestrul 1 al anului 2020, față de același trimestru al anului trecut

În primul trimestru al anului 2020, în raportul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași sunt menționate zece cazuri de adopții. Dintre aceste cazuri, nouă copii au fost încredintați persoanelor sau familiilor adoptatoare aflate în evidența DGASPC Iași, din care cinci cazuri provin din sistemul de protecție DGASPC din alte județe, fiind încredintați în vederea adopției persoanelor sau familiilor adoptatoare din evidența DGASPC Iași. De la începutul anului 2020, doar un copil a ieșit din sistemul de protecție al DGASPC Iași, fiind încredințat în vederea adopției unei familii adoptatoare aflate în evidența DGASPC din alt județ.

De precizat faptul că au fost organizate două cursuri de către DGASPC Iași pentru familii care doresc să adopte un copil, la care au participat 40 de persoane. De asemenea, au fost atestate 31 de familii adoptatoare, din care 20 sunt familii aflate la primul atestat, iar alte 11 au reînnoit atestatul.

Mai puține cazuri de abandon al copiilor în unitățile medicale din județul Iași

Totodată, numărul cazurilor sesizate de către unitățile medicale din județul Iași a scăzut ușor în trimestrul 1 al anului 2020, față de același trimestru al anului trecut. Astfel, din 193 de cazuri sesizate de către unitățile medicale din județul Iași în trimestrul 1 al anului 2019, în acest an au fost sesizate doar 164 de cazuri. Pe de altă parte, în instanța de judecată a Tribunalului Iași s-au derulat demersuri juridice pentru un număr de 37 de cazuri, în vederea deschiderii procedurii de adopție. În ceea ce privește procedurile de potrivire teoretică și practică în vederea plasării copiilor adoptabili în astfel de familii au fost derulate demersuri juridice pentru un număr de 80 cazuri.

Copiii din familiile adaptatoare sunt monitorizați postadopție de către DGASPC Iași

DGASPC Iași monitorizează evoluția copilului adoptat și acordă suport și asistență de specialitate atât lui, cât și familiei adaptatoare. Totodată, organizează cursuri pentru dezvoltarea capacităților parentale și oferă informații și consiliere copiilor și părinților adoptivi. În perioada 1 ianuarie – 30 iunie au fost monitorizate 106 familii, iar șase cazuri au fost finalizate. Totuși, dacă la încheierea monitorizării persoanele adoptate vor să își identifice părinții firești sau rudele biologice, DGASPC Iași le asigură servicii de sprijin și suport în acest demers. De asemenea, instituția mai oferă și consilierea și pregătirea părinților, a rudelor biologice, dar și a adoptatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *