Prima pagină » Local » Tot mai mulți copii ajung schilodiți la Spitalul „Sf. Maria” din Iași – FOTO

Tot mai mulți copii ajung schilodiți la Spitalul „Sf. Maria” din Iași – FOTO

23 aug. 2023, 02:00, 2 ,
Cristina Doroftei, în Local

Din luna iunie până în prezent, la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași s-au înregistrat sute de cazuri de fracturi, contuzii multiple și traume. Acestea sunt rezultatul neatenției părinților, din acest motiv, medicii trag un semnal de alarmă

Situația este alarmantă pentru că multe din aceste cazuri au fost provocate de bicicletele, trotinetele, jocurile precum fotbal, dar și accidente rutiere în care copilul a traversat neregulamentar.

Medicii atrag atenția părinților

poză cu la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași

În decursul acestei luni s-au prezentat la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, sute de cazuri de traume și fracturi

Reporterii BZI au observat, doar în decursul zilei de ieri, în curtea spitalului, trei copii bandajați. Doi dintre aceștia aveau ghips la brațul stâng, respectiv drept, iar altul era bandajat la cap. Mamele acestora au specificat că principala cauză este reprezentată de căzături din copac. Mai mult decât atât, unul dintre cei mici a alunecat în timp ce voia să facă o săritură în lacul de lângă casă, unde a ieșit cu alți prieteni pentru a se răcori.

„Cele mai multe cazuri care s-au înregistrat în ultima perioadă la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii «Sfânta Maria» din Iași au fost de fracturi, de traume izolate, dar, dacă luăm în calcul și accidentele rutiere, fie ca pieton, fie ca implicat în trafic, cazurile cresc, iar traumele se transformă în contuzii multiple. Acestea sunt rezolvate, în mare parte, la noi cu ajutorul suportului tehnic de la secția de chirurgie.

Principalul factor care-i aduce pe copii la spital este joaca. Am avut cazuri de traume provocate de bicicletă, de trotinetă, de fotbal. Mai mult decât atât, copacii fructiferi dau mari de bătăi de cap atât părinților, cât și nouă, pentru că majoritatea copiilor vin cu brațul fracturat, cu piciorul rupt și cu alte, cei mici cad, se lovesc, vin la noi și ciclul continuă. Este patologia de vară, de timp liber și de vacanță”, declară dr. Solange Tamara Roşu, medic şef UPU, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.

Fracturile strică distracția celor mici

poză cu un copil urcat în copac

Spitalul Clinic de Urgențe pentru copii „Sf. Maria” din Iași, a trebuit să se echipeze și să-și adune medicii pentru a trata fracturi, traume, toate provocate de jocuri

Medicii atrag atenția părinților să fie mai reticenți atunci când vine vorba despre ieșiri și jocuri pentru că din neatenție se poate întâmpla o nenorocire. Deși la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași nu au existat cazuri grave de fracturi, contuzii multiple și traume, medicii sunt pregătiți pentru a interveni în orice moment, fiind conștienți de faptul că această perioadă este cea mai solicitantă atunci când vine vorba despre cei mici.

Mai mult, medicii din cadrul Spitalului „Sf. Maria” din Iași se confruntă des cu un fenomen care a depășit limintele normalului. În fiecare weekend, minori intoxicați cu alcool se prezintă cu tulburările de echilibru, vărsături și halenă.

„Este nevoie de supraveghere pentru că cei mici sunt imprevizibili și orice clipă de neatenție din partea părinților poate atrage situații grave”, adaugă dr. Solange Tamara Roşu, medic şef UPU, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *