Prima pagină » Local » Tot mai multe fetițe din Iași devin mame! Pruncii sunt abandonați pe treptele spitalelor: ”Numărul sesizărilor a fost unul uriaș, 573”
Tot mai multe fetițe din Iași devin mame! Pruncii sunt abandonați pe treptele spitalelor: ”Numărul sesizărilor a fost unul uriaș, 573”

Tot mai multe fetițe din Iași devin mame! Pruncii sunt abandonați pe treptele spitalelor: ”Numărul sesizărilor a fost unul uriaș, 573”

23 apr. 2022, 02:00, 3 ,
Andreea Pădurescu în Local

Fenomenul abandonului în spital, la Iași! Peste 20 de minori, instituționalizați în ultimii doi ani. În fiecare zi, câte un minor riscă să fie părăsit de mamă într-o unitate medicală. Doar în ultimele trei luni, 4 minori au ajuns în grija asistenților maternali după ce au fost părăsiți de familie într-un spital din Iași

Zeci de copii sunt abandonați în fiecare an în spitale. Cei mai mulți sunt părăsiți de mame în maternități încă de la naștere. În ultimii doi ani, asistenții sociali din unitățile medicale din Iași au făcut peste 500 de sesizări pentru a semnala Direcției Generale de Asistență Socială posibile cazuri de abandon. Dintre acestea, doar pentru 23 de minori s-a stabilit instituirea unei măsuri de protecție, cei mai mulți ajungând în grija asistenților maternali.

”Conform datelor centralizate la nivelul instituției, rata abandonului a scăzut. Numărul cazurilor sesizate de către unitățile medicale a scăzut în 2020 față de 2019 și în 2021 față de 2020, însă în cei doi ani au ajuns în program de protecție 23 de copii. Dintre aceștia, 19 în 2020 și doar 8 în 2021. Totuși, numărul sesizărilor a fost unul uriaș, 573. În fiecare an, cele mai multe sesizări care ajung la noi sunt de la Maternitatea «Cuza Vodă». În anul 2020 s-a stabilit instituirea unei măsuri de protecție pentru 15 copii, dintre care 9 au ajuns în asistență maternală, doi în centre rezidențiale, iar pentru 4 dintre aceștia s-a reușit procedura de Plasament Familial. În 2021 s-a stabilit instituirea unei măsuri de protecție pentru 8 copii, dintre care 7 au ajuns în asistență maternală și doar unul în Plasament Familial. Nici acest an nu a început prea bine. Doar în primele 3 luni am avut 49 de sesizări și 4 copii pentru care s-a stabilit instituirea unei măsuri de protecție”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași.

Cele mai multe cazuri de copii abandonați în spital la Iași provin de la mamele minore

Cele mai multe cazuri de abandon sunt sesizate la mamele minore. Numărul gravidelor minore a scăzut totuși în ultimii doi ani, în schimb, se înregistrează o creștere a numărului de mame minore sesizate de către unitățile medicale. În 2020 s-a înregistrat un număr de 294 de gravide minore și o scădere de 34 la sută față de anul precedent. În 2021, numărul acestora a fost de 200 și s-a înregistrat o scădere de 25 la sută față de 2020.

Cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iași. Și la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași au fost înregistrate 71 de mame minore! Dintre acestea, cea mai tânără a fost o copilă de doar 13 ani. Medicii ieșeni se confruntă cu un număr mare de mame minore, cele mai multe provenind din mediul rural.

Un caz de abandon în spital la Iași în 2021, cu o mamă minoră

În anul 2021, o adolescentă din comuna Probota, Iași a născut după ce a fost violată chiar de unchiul său. Mihaela a hotărât după naștere, cel mai probabil de teamă să își ia copilul acasă sau să îl cunoască, să îl abandoneze în spital. A trecut mai bine de un an de atunci, iar aceasta nu și-a văzut niciodată fetița. Timpul a trecut și acum Mihaela a depășit șocul suferit atunci, iar cea mai mare dorință a acesteia este să își vadă măcar o dată fetița.

Precizăm că trauma prin care a trecut adolescenta violată a ieșit la iveală abia când a ajuns la maternitate. După ce adolescenta a născut la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iași, cadrele medicale au aflat că aceasta a fost abuzată sexual de propriul unchi. În fiecare an, zeci de copii abandonați în spitale la Iași ajung în grija autorităților.

Comentarii
  • Probabil ca ar fi mult mai bine sa puneti in scolile statului laic mai multe ore de educatie sanitara si sexuala decit milogeala religioasa pupaturi cruci si acatiste

  • Religia trebuie scoasa din scoli. Se poate organiza o “scoala de duminica” la fiecare biserica unde pot merge cei care doresc.

  • le place p88a + giuisul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`