Prima pagină » Economic Local » Tot ce trebuie să știi despre whisky. Sfaturi pentru ieșenii care vor să aleagă băuturi de calitate. „Primul lucru la care să se uite consumatorii este tipul de whisky” – FOTO

Tot ce trebuie să știi despre whisky. Sfaturi pentru ieșenii care vor să aleagă băuturi de calitate. „Primul lucru la care să se uite consumatorii este tipul de whisky” – FOTO

28 iul. 2023, 02:00, 4 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Pasionații de whisky au oferit câteva sfaturi pentru ieșenii care vor să aleagă o băutură de calitate din supermarketuri. Ovidiu Grigore, membru al grupului „Club Whisky Iași”, susține că în România nu există o tradiție în consumul acestei băuturi din cauza unor idei preconcepute

Știați că în Iași există un grup al pasionaților de whisky? Membrii acestuia se întâlnesc lunar și testează licorile, împărtășesc idei și lucruri noi despre această băutură. Unul dintre membrii „Club Whisky Iași” este Ovidiu Grigore.

„Acest grup și-a propus să reușim să degustăm cât mai multe etichete, cât mai multe whisky-uri, împărțind costul unei sticle. Le împărțim în sticle mici și le savurăm, ca să ne facem o idee despre acel whisky. Din păcate, în România nu avem prea multe baruri unde să putem degusta o gamă variată din această băutură, pentru că aici, în țară, nu avem o tradiție în consumul și producția de whisky.

Faptul că toată lumea cunoaște gama de whisky Red Label sau Jack Daniels s-a reflectat negativ în rândul consumatorilor. Înainte de Revoluție, cel puțin, cine aducea whisky aducea ieftin, pentru că acela ni-l puteam permite. Mărcile cunoscute erau accesibile ca preț, dar ele sunt în partea de jos a calității, trebuie să spunem acest lucru. De aceea s-a întipărit ideea că whisky-ul are miros și gust de ploșnițe. Din păcate, lucrurile au continuat mult timp după Revoluție, prin prezența mărcilor accesibile ca preț, dar care nu strălucesc în ceea ce privește calitatea”, spune Ovidiu Grigore, pasionat de whisky.

Sfaturi pentru ieșenii care vor să consume whisky de calitate

Ce ar trebui să știe ieșenii care vor să achiziționeze o sticlă de whisky de calitate.

„Primul lucru la care să se uite consumatorii este tipul de whisky. Dacă denumirea băuturii este cu «e», respectiv «whiskey», înseamnă că băutura este din producție din America și Irlanda. Denumirea băuturii fără «e» denumește lichidul produs în oricare altă țară de pe glob. Rețetele sunt diferite. Definiția generală a whisky-ului este «un distilat de cereale, maturat în butoaie de stejar». Aceste cereale sunt cele care fac diferența între diferitele tipuri de whisky.

Cel american conține, în proporție de peste 50 la sută, în general, porumb și avem acest bourbon, cum este Jack Daniels, sau altă cereală foarte folosită în Statele Unite este secara. În restul țărilor de pe glob, cu mică excepție din Irlanda, principala cereală folosită este orzul. Și aici sunt două categorii: cel făcut doar din orz, lăsat să stea în apă călduță, până începe să germineze, dar și cel din amestec de cereale, dar nu sută la sută orz. Cel făcut doar din orz este de la o singură distilerie, single malt. Cele din supermarketuri amestecă băuturile făcute la mai multe distilerii, care sunt mai ușor de obținut și costă mai puțin.

De asta, și prețurile la raft ale unei sticle single malt, direct de la distilerie, este mai mare decât al unui whisky blend, amestecat. Acum, această băutură se produce la calitate foarte bună în multe țări, precum Japonia, Taiwan, Singapore, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, nemaivorbind de țările originare ale whisky-ului, Scoția și Irlanda. Dacă vorbim de consumul de whisky, un pahar de whisky trebuie savurat, să nu fie amestecat cu alte băuturi, doar cu 2-3 cuburi de gheață”, explică Ovidiu Grigore.

Specialiștii oferă și sfaturi în privința consumului de ouă.

Singurul producător de whisky din România este la Prahova

Ieșeanul precizează faptul că din anul 2022 avem, în România, un producător de whisky.

„Ne bucură faptul că, din 2022, România a intrat pe lista țărilor producătoare de whisky single malt. Se produce la distileriile Alexandrion, în Prahova. Prima distilare a avut loc în septembrie 2017. Cei 3 ani, după tradiția producerii băuturii s-ar fi împlinit în 2020, însă a fost lăsat suplimentar să se matureze și, începând din luna mai 2022, a fost lansat în diverse țări, în Statele Unite și Marea Britanie, țările cu cel mai mare consum. Gama Carpathian are 18 sortimente. Grupul Alexandrion a ales să utilizeze, în premieră pentru lumea whisky-ului, butoaie care au conținut vinuri românești”, mai spune Ovidiu Grigore.

Astfel, ca sfaturi pentru ieșenii care vor să consume whisky, Ovidiu Grigore precizează faptul că prețul pentru o sticlă de whisky blended este sub o 100 de lei, iar pentru cele single malt sunt mult mai mari.

Comentarii
  • Whiskey cu gheata e pt fatalai. Ii dilueaza gustul, mai ales daca pui 2-3 cuburi de gheata, cum ne spune specialistul. Merge cel mult un singur cub, masiv. Topirea e mult mai lenta. Daca folosesti apa de la robinet pentru a face gheata, nu faci decat sa clorinezi bautura.
    Majoritatea romanilor nu stiu sa savureze un whiskey, il dau pe gat rapid, ca pe vodca, de parca singurul motiv pentru care il beau este cresterea alcoolemiei si uitarea necazurilor 🙂
    Inca ceva: JD nu e bourbon, nici macar dupa standardele americane. Ei zic ca e american whiskey. Nu cred ca specialistul a gresit, ci autoarea articolului nu a prea inteles termenii. S-a bagat intr-un domeniu care tine mai putin de femei.
    Eu unul prefer neat, sorbit incet. Cu sau fara o tigara de foi long filler.

  • on sholdova uischi ebun doar daca e fri aka ghratys

  • Enrico de Bahlui

    Cel mai bun whisky e pălinca de prune

  • Fara gheata, o tigara de foi, [nu trabuc] intr-o dupa amiaza tarzie de toamna…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`