Prima pagină » Sanatate » Tot ce trebuie să știi despre vaccinul contra varicelei. Demontarea miturilor și efectele secundare

Tot ce trebuie să știi despre vaccinul contra varicelei. Demontarea miturilor și efectele secundare

30 iul. 2024, 09:50,
în Sanatate

Deși nu este obligatoriu, este indicat de făcut, fiind o injecție sigură care poate preveni afecțiunea, mai ales pentru copii. Vaccinul contra varicelei oferă beneficii semnificative, atât persoanei vaccinate, cât și celor din jur.

De ce e bine să ne facem vaccinul contra varicelei

Varicela, sau vărsatul de vânt cum mai este numită popular, este o boală contagioasă a copilăriei și se manifestă sub forma unor erupții cutanate pe piele. Pe lângă acestea, mai apar simptome precum febră, pierderea poftei de mâncare, durere de cap, oboseală și senzație generală de rău. Orice apare pe piele, fie că e vorba de pete, bubițe, negi sau erupții, trebuie tratat sau ținut sub control, mergând la medic pentru consult.

Vaccinul pentru varicelă conține o formă atenuată a virusului varicelo-zosterian, care provoacă boala. Atunci când o persoană este vaccinată împotriva varicelei, sistemul imunitar va produce anticorpi pentru a proteja persoana respectivă de infecția cu virusul ce cauzează vărsatul de vânt. Astfel, la întâlnirea ulterioară cu virusului, acesta va fi recunoscut și distrus de către organism.

Varicela poate provoca, în cazul anumitor persoane, unele complicații. Aceste complicații pot include infecții bacteriene ale pielii, pneumonie, encefalită (inflamație a creierului) sau complicații la nivelul ochilor. Vaccinul ajută la evitarea apariției acestor complicații sau la ameliorarea simptomelor.

Efectuarea vaccinului este esențială și pentru scăderea șanselor de răspândire, fiind o boală foarte contagioasă. Astfel, ajută la controlul răspândirii virusului în comunitate. Totodată, persoanele vaccinate vor dezvolta o imunitare puternică pe parcursul întregii vieți.

Vaccinarea presupune două doze. Prima trebuie administrată sugarilor cu vârsta cuprinsă între 9 luni şi 11 luni (inclusiv), iar a doua doză la minimul trei luni distanță. În cazul copiilor cu vârsta începând de la 12 luni și adulților, se recomandă o pauză de minim șase săptămâni între doze.

Există totuși câteva categorii de persoane care nu ar trebui să și-l facă, și anume: personale care au dezvoltat o reacție alergică la prima doză, femeile însărcinate (efectul vaccinului asupra fătului nu este cunoscut), oricine este alergic la gelatina (este disponibilă o versiune fără gelatina a vaccinului, dacă ești alergic la neomicină, cine prezintă o boala a sistemului imunitar, oricine primește doze mari de steroizi, pacienții tratați pentru cancer cu raze X, medicamente sau chimioterapie, oricine a avut o transfuzie sau a primit produse din sânge cu cinci luni înainte de vaccinare.

Mituri despre vaccinare

Există multe mituri care circulă în ceea ce privește vaccinul antivaricelă. Se zvonește că vaccinul ar putea cauza autismul. Acest mit a fost demontat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

De asemenea, se pune că tocmai acest vaccin ar cauza varicela. Deși conține o formă vie a virusului, acesta nu cauzează boala. Cu toate acestea, există o mică șansă ca o persoană vaccinată să dezvolte o formă ușoară de boală cu erupție cutanată discretă, după vaccinare. Aceasta nu este varicelă și este mult mai puțin severă decât boala în sine.

Unii se feresc de vaccin din cauza faptului că ar conține substanțe nocive. Nu există niciun risc pentru populație deoarece substanțele care îl compun au fost evaluate și aprobate de autoritățile sanitare.

Dacă un copil a avut varicelă, e bine să-și facă totuși vaccinul pentru a preveni riscul de reactivare în viitor.

Vaccinul poate avea totuși câteva efecte secundare. Cel mai frecvent este roșeața și durerea în zona injectării. În unele cazuri pot apărea erupții, umflătură în locul injectării și febră. În cazuri mai rare, pot apărea infecții la nivelul tractului respirator superior, durere în gât şi disconfort la înghiţire (faringită), inflamarea ganglionilor limfatici, iritabilitate, durere de cap, senzaţie de somnolenţă, tuse, mâncărimi şi secreţii nazale sau nas înfundat, strănut (rinită), greață, vărsături, erupţie de tip varicelic, mâncărimi, durere la nivelul articulațiilor, dureri musculare, lipsă a energiei (fatigabilitate), stare generală de rău.

Cele mai rare efecte secundare (1 din 1.000 de persoane) pot dezvolta: inflamaţie a ochilor (conjunctivită), durere de stomac, diaree, erupţie sub formă de pete în relief pe piele, însoţită de mâncărimi (urticarie).

Având în vedere toate informațiile, vaccinul contra varicelei este sigur, testat de specialiști și indicat majorității persoanelor, indiferent dacă s-au confruntat cu boala sau nu. Cel mai bine este să fie făcut cât mai din timp, pentru a evita orice situație neplăcută.

Comentarii
  • Lasă că ne explica Bill Gaiț mai bine

  • aproape sigur...

    Reactii adverse posibile la vaccinul Varilrix (din prospect)

    Ca toate medicamentele, acest vaccin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Similar altor vaccinuri, puteti simti durere sau disconfort la locul de injectare sau puteti observa inrosire a pielii si umflatura in acest loc. De obicei, aceste reactii dispar dupa cateva zile. Alta reactie adversa care poate sa apara este febra.

    Reactii alergice

    In cazul in care copilul dumneavoastra are o reactie alergica, mergeti imediat la medic. Semnele pot include:
    inrosire insotita de mancarime la nivelul mainilor si picioarelor
    umflare la nivelul fetei, buzelor, limbii si gatului
    o scadere marcata a tensiunii arteriale
    dificultati la respiratie
    invinetire a pielii
    pierdere a constientei

    Frecvent, astfel de reactii adverse apar foarte repede dupa ce a fost administrata injectia. Duceti imediat copilul la un medic, daca reactiile adverse apar dupa ce parasiti cabinetul.

    Aceste reactii adverse sunt rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 de copii vaccinati).

    Reactiile adverse care au fost observate in timpul studiilor clinice sunt prezentate mai jos: Foarte frecvente (pot aparea la 1 din 10 doze de vaccin sau mai mult):

    durere si inrosire la locul de administrare

    Frecvente (pot aparea la pana la 1 din 10 doze de vaccin):

    eruptie trecatoare pe piele (macule si/sau vezicule);
    umflare la nivelul locului de administrare;
    temperatura de 38°C sau mai mare (temperatura masurata rectal).

    Mai putin frecvente (pot aparea la pana la 1 din 100 de doze de vaccin):
    infectii ale cailor respiratorii superioare;
    durere in gat sau disconfort la inghitire;
    inflamatie a ganglionilor de la nivelul gatului, axilei sau abdomenului;
    iritabilitate;
    durere de cap;
    somnolenta;
    tuse;
    secretii nazale sau nas infundat, stranut (rinita);
    greata;
    varsaturi;
    eruptie asemanatoare cu varicela;
    mancarimi;
    dureri si umflaturi ale articulatiilor;
    dureri musculare, oboseala sau slabiciune musculara, nedatorate efortului;
    febra mai mare de 39,5°C (temperatura masurata rectal);
    oboseala;
    stare generala de rau.

    Rare (pot aparea la pana la 1 din 1000 de doze de vaccin):

    secretii la nivelul ochilor insotite de mancarime si cruste la nivelul pleoapelor (conjunctivita)
    durere sau disconfort la nivelul stomacului
    diaree
    urticarie

    In timpul supravegherii dupa punerea pe piata a Varilrix, s-au mai observat urmatoarele reactii adverse rare:
    herpes zoster (zona zoster);
    sangerari sau vanatai aparute mai usor decat normal cauzate de scaderea numarului de trombocite;
    reactii alergice;
    convulsii;
    infectia sau inflamarea creierului, a maduvei spinarii si a nervilor periferici cu simptome incluzand dificultate temporara la mers (instabilitate) si/sau pierderea temporara a controlului asupra miscarilor corpului;
    accident vascular cerebral;
    ingustarea sau blocarea vaselor de sange. Aceasta poate include sangerari neobisnuite sau vanatai sub piele (purpura Henoch Schonlein) sau febra cu durata mai mare de cinci zile, asociate cu o eruptie trecatoare pe pielea trunchiului urmate uneori de descuamarea pielii de pe palme si degete, ochi, buze, gat si limba rosii (boala Kawasaki);
    afectare grava a pielii care poate include gura si alte parti ale corpului.

  • Tata lu' Fauci

    Vaccinurile Salk si Sabin

    Acesta este vaccinul inventat de Jonas Salk (ia în mână o seringă). Ce anume este aici înăuntru? Virusul polio. Mort, neutralizat. Cum funcționează? Iau virusul poliomielitei, îl ucid, sau mai bine îl inactivez, cu formol și după care îl injectez, astfel încât corpul să dezvolte anticorpi. Ușor! Nu chiar…

    Dificultatea preparării acestui vaccin stă în găsirea justului echilibru. În primul rând trebuie să fiu sigur că virusul este cu adevărat inactiv, altfel se întâmplă ca în cazul accidentului Cutter, în care peste 200 de copii, în loc să fie imunizați s-au îmbolnăvit de poliomielită. Dar nu pot să-l inactivez prea mult, altfel se exfoliază și sistemul imunitar nu îl recunoaște si nu produce anticorpi. Aș avea astfel un vaccin absolut inutil.

    Dar Salk reuși găsind exact acel echilibru optim. Începând cu 1954 vaccinul a fost experimentat în Statele Unite în milioane de doze, reducând imediat numărul cazurilor de poliomielită. Până și astăzi este unul dintre vaccinurile cele mai sigure din lume,… dar are o problemă. Oferă o imunitate limitată în timp. După câțiva ani e necesară revaccinarea… Și mai sunt și injectii. Eu dacă pot, prefer fără.

    Din aceste motive a fost dezvoltat un al doilea vaccin, acesta: vaccinul Sabin (indică o sticluță). Ce este înăuntru? Virusul poliomielitei. Viu. Atenuat: căruia i-a fost eliminată capacitatea de provocare a bolii. Cum? Păi, aici procesul este mult mai complex: se trece virusul poliomielitei prin țesuturi de diverse specii de animale, se adaugă substanțe,… în două cuvinte, se extenuează încercând să-l domesticăm.

    Vaccinul Sabin menține un potențial de pericol major față de vaccinul Salk, pentru că vorbesc de un virus viu, care deci se va transmite și la alte persoane și care s-ar putea dovedi sălbatic. Dar avantajele acestui vaccin sunt enorme. În primul rând se administrează pe cale orală, cu puține picături pe ceva dulce sau sublingual, dar mai ales oferă imunitate pentru toată viața. A fost Albert Sabin cel care a dezvoltat primul vaccin oral atenuat sigur și eficace în Uniunea Sovietică la sfârșitul anilor cincizeci, rămânând și astăzi utilizat în toată lumea.

    Cine sunt eu pentru a vă povesti această istorie?

    Dar mă opresc o clipă: cine sunt eu să vă povestesc această istorie? Nu sunt un medic, nu sunt un istoric, nu sunt un ziarist. Sunt un actor. Atunci este inventat tot ceea ce narez? Nu. Poate mai simplific câte ceva, alfel se înserează și voi trebuie să trageți coca ca să mă urmăriți. Ok. Dar cine îmi dă dreptul să discut pe o temă de specialitate? Aici găsim un aspect delicat… ce anume oferă dreptul de a vorbi pe o temă de specialitate? Diplomele? bineînțeles că m-am documentat și consultat cu experți din diverse sectoare. Pentru rest, încerc să înteleg și să explic logic.

    Atât de mult ne-am obisnuit să credem doar experți și specialisti, încât nu mai gândim cu capul nostru. Dar în materii complexe cum ar fi ingineria genetică, energia nucleară, probleme complexe de economie,… vă încredeți orbeste întotdeauna doar în expertul de serviciu? De ce nu putem gândi cu capul nostru? Oricum la sfârșit vă ofer referințele bibliografice, astfel încât veți putea controla singuri.

    Originea Răului – Istoria unei controversate teorii despre originea SIDA. Un documentar teatral de Christian Biasco

  • Cand pui o postare mai lunga ca articolul , 99,9999% va merge sigur unde ajunge hartia igienica!! Bafta!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *