Marea Britanie a devenit marți prima țară din lume care a lansat vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNtech, oferind, în primă fază, vaccinul la 50 de spitale.
Serviciul Național de Sănătate al țării va acorda prioritate vaccinării persoanelor cu vârsta peste 80 de ani, a lucrătorilor din domeniul sănătății de front și a personalului caselor de îngrijire medicală și a rezidenților. Iată tot ce trebuie să ştii despre vaccinul anti-COVID-19
O femeia în vârstă de ani a fost prima persoană vaccinată
Margaret Keenan, în vârstă de 90 de ani, a devenit prima persoană din lume care a primit vaccinul Pfizer/BioNtech, ca parte a unui program de vaccinare derulat de un stat, anunță SkyNews.
Margaret Keenan, care locuiește în Coventry, dar este originară din Eniniskillen, Irlanda de Nord, a fost vaccinată de către asistentă medicală May Parsons la Spitalul Universitar al orașului la 6.31am. Aceasta le-a spus medicilor că dorește să fie vaccinată după ce fiica ei s-a vindecat de o boală după ce a încercat un medicament experimental. Până la această oră, femeia este bine din punct de vedere al sănătății.
Ce se întâmplă când cineva se vaccinează anti-COVID-19
Vaccinul, dezvoltat cu noua tehnologie ARN folosind un fragment fabricat din codul genetic al coronavirusului, este injectat în braț. Imunizarea este administrată în două doze, la o distanță de trei săptămâni și s-a demonstrat în studii că protejează până la 95% dintre destinatari de contractarea COVID-19.
Pfizer a spus că efectele secundare ale voluntarilor din cadrul procesului au fost în mare parte ușoare până la moderate și s-au clarificat rapid. Cele mai severe efecte secundare au apărut după a doua doză: oboseală la 3,8% dintre voluntari și cefalee la 2%. Adulții în vârstă au avut tendința de a raporta mai puține și mai ușoare evenimente adverse.
Ce tip de protecție oferă vaccinarea
Vaccinul a prevenit boala COVID-19 la șapte zile după a doua injecție – care este la aproximativ o lună după prima lovitură.
Studiile clinice de până acum nu au fost concepute pentru a determina dacă o persoană imunizată mai poate răspândi coronavirusul către altcineva. Unele vaccinuri, cum ar fi hepatita A, oferă o astfel de protecție – cunoscută sub numele de imunitate sterilizantă -, dar altele nu. Producătorii de vaccinuri COVID-19 au concentrat studiile asupra determinării dacă medicamentul a oprit oamenii să se îmbolnăvească.
De asemenea, vor mai trece câteva luni înainte să devină clar cât timp vaccinarea va proteja pe cineva de infecția cu coronavirus.
„Până atunci, este mai bine să eviți pub-ul și alte întâlniri în persoană cu mulți oameni”, a spus dr. Anita Shet, specialist în boli infecțioase la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg.
Înseamnă, vaccinarea, reîntoarcerea la normal?
Deoarece nu există dovezi că imunizarea previne transmiterea virusului – și niciun vaccin nu este 100% eficient – oamenii de știință solicită o vigilență continuă, inclusiv purtarea măștilor, spălarea mâinilor și distanțarea socială.
„La fel ca în cazul tuturor vaccinurilor, poate funcționa foarte bine în anumite subgrupuri de pacienți, dar nu la fel de bine în altele … Asta înseamnă că ești liber să urci într-un avion sau să ai 30 de persoane acasă? Probabil că nu ”, a spus dr. Michelle Barron, director medical principal pentru prevenirea infecțiilor la UCHealth din Colorado. Ea a spus că este puțin probabil ca vaccinarea să atingă „o masă critică” până în primăvara viitoare sau la începutul verii. De exemplu, oficialii OMS spuneau acum ceva timp că un vaccin nu poate duce la eradicarea pandemiei de COVID-19.