Prima pagină » Informații utile » Tot ce trebuie să știi despre undele seismice. Ce facem în caz de cutremur?

Tot ce trebuie să știi despre undele seismice. Ce facem în caz de cutremur?

09 aug. 2024, 12:50,
în Informații utile

Cutremurul determină o mișcare bruscă și intensă a unor părți din scoarța terestră care se resimte mai mult sau mai puțin pe suprafața Pământului. Vibrațiile unei unde seismice se propagă în toate direcțiile. Află tot ce trebuie să știi despre cutremur.

Undele seismice și cutremurele

Cutremurul se declanșează într-un loc numit hipocentru, aflat în adâncul scoarței Pământului, unde au loc deplasări de straturi. Epicentrul unui cutremur reprezintă proiecția pe suprafața terestră a hipocentrului cutremurului.

Înainte de a înțelege cum se petrece un cutremur, trebuie să înțelegem ce se întâmplă în interiorul său. Scoarța terestră este stratul cel mai de la suprafață, fiind alcătuit din mai multe straturi numite plăci tectonice. Cea mai mare parte a structurii interne a Pământului se numește manta. Aceasta este alcătuită din magmă semi-topită și are temperaturi extrem de ridicate. Nucleul exterior este lichid și extrem de încins. Nucleul interior este solid și temperaturile depășesc 5.000 de grade Celsius.

Cutremurul este determinat de către mișcarea plăcilor tectonice. Acestea sunt mereu în mișcare, însă mișcarea lor este ușoară și nu se simte. Totuși, sunt momente când aceste plăci se pot atinge în lungime, se pot împinge una către cealaltă sau se pot separa una de alta, aceste lucruri producând cutremure.

Un cutremur durează în medie între 30 și 60 de secunde, dar cele mai mari pot dura chiar și până la 10 minute. De multe ori, după acest eveniment apar replicile de cutremur. Acestea apar pentru că scoarța terestră se așază treptat sau revine la forma inițială. Replicile se resimt în zilele următoare după cutremurul inițial.

Oamenii de știință măsoară cutremurele prin seismografe sau seismometre care se ocup de măsurarea intensității și mărimii unui cutremur. Acestea funcționează pe baza vibrațiilor și mișcărilor captate. Aceștia folosesc scara Richer. Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată a fost de 9,5.

Ce facem în caz de cutremur?

Cutremurele reprezintă un fenomen real și periculos care poate apărea oricând și oriunde. Având în vedere că acesta nu poate fi prevăzut, trebuie să luăm măsuri pentru orice posibilitate.

Există anumite zone care au risc seismic mai mare decât altele. Asta privește chiar și clădirile. Așa că, înainte de a vă muta undeva, este bine să verificați gradul de risc seismic al clădirii respective. Aceasta poate fi determinată prin consultarea autorităților locale și a datelor seismice disponibile. Dacă deja vă aflați într-un loc cu risc seismic, consultați un expert pentru a vă ghida să luați măsurile necesare pentru siguranța voastră.

O bună măsură de prevenție a pericolelor este să faceți, împreună cu familia, un plan de urgență. Acesta ar trebui să conțină un punct de întâlnire, modalități de comunicare, dar și un set de aprovizionare care să asigure apă, hrană și cele necesare, pentru cel puțin 72 de ore.

În cazul unui cutremur, orientați-vă spre locuri de adăpostire, cum ar fi sub o masă sau un birou. Evitați zonele apropiate de ferestre, uși sau obiecte care se pot prăbuși. Încercați să rămâneți calm și să vă protejați capul și gâtul.

După cutremur, verificați-vă de răni, ajutați persoanele care au nevoie, opriți sursele de foc sau gaze, folosiți telefonul cu moderație pentru a nu suprasolicita rețeaua și ascultați radio-ul sau televizor pentru mesajele transmise de autorități.

Undele seismice pot provoca cutremure, mai mici sau mai mari, însă riscul este neprevăzut și e bine să știi ce trebuie să faci în astfel de situații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`