Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Tot ce trebuie sa stii despre sifilis
Tot ce trebuie sa stii despre sifilis

Tot ce trebuie sa stii despre sifilis

19 mai 2014, 12:14,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:44161;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Sifilisul este o infectie veche de cand lumea si totusi atat de actuala, parca mereu mai actuala, si atunci te poti intreba „Cum se face ca sifilisul inca mai este un pericol ?” … raspunsul cel mai sigur : ignoranta si indiferenta. Uneori sifilisului i se spune si „cruci in sange” din cauza rezultatului pozitiv (+ + +) al testului de sange. O alta denumire a sifilisului este „lues”.
Cauze
Sifilisul este o infectie bacteriana, o infectie produsa de o bacterie numita Treponema Pallidum, care face parte din familia spirochetelor.
Transmitere

Vezi si: Sifilisul recidiveaza? Afla aici
 

Cea mai frecventa cale de transmitere directa a sifilisului o reprezinta calea sexuala, prin contactul cu fluide biologice infectate (sperma, secretii vaginale) sau prin contact direct cu ulceratiile provocate de infectie, mai ales in stadiile primar si secundar ale infectiei. Probabilitatea de transmitere a sifilisului este foarte ridicata, statisicile indicand o rata de transmitere de 30 – 50 % in cazul unui singur raport sexual cu o persoana infectata. Debutul bolii este foarte „discret”, netratata boala avand apoi o evolutie lenta, cu un sfarsit dramatic in cazul netratarii.
Acum cand sangele donat este testat s-au eliminat cazurile de transmitere a sifilisului prin transfuzii cu sange contaminat, dar intotdeauna este bine sa fii atent, nu-i asa ?
O cale de transmitere a sifilisului, ce nu trebuie neglijata, este transmiterea transplacentara. In cazul in care femeia gravida este infectata, ea poate transmite infectia fatului, in acest caz fiind vorba despre sifilis congenital.

Vezi si: Cum ne tratam de sifilis
 

Manifestari
Infectia cu sifilis are mai multe moduri de manifestare, in functie de perioada trecuta din momentul infectarii. Prima manifestare a sifilisului este aparitia sancrului – o leziune a pielii, de forma regulata, rotunda sau ovala, dura, nedureroasa – si marirea in volum si inflamarea ganglionilor limfatici (adenopatie). De cele mai multe ori sancrul apare in zona genitala – vulva si penis. Dar este posibil ca sancrul sa apara si in zone nongenitale – zona anala (rect) sau zona bucala (buze, limba), in gat (faringe). Mult mai rar sancrul poate apare si in alte zone precum narile, degetele sau fata.

Vezi si: Analize medicale: Totul despre testul de depistare a sifilisului
 

In perioada de „sifilis secundar” apar alte manifestari caracteristice – leziuni cutanate si ale mucoaselor. Este vorba despre o eruptie – rozeola sifilitica – imprastiata pe toata suprafata corpului si papule in zona bucala, pe palme sau pe talpi.
Chiar si in lipsa unui tratament toate aceste simptome vor dispare de la sine dar odata cu ele NU va dispare si infectia. Persoana infectata poate confunda aceste simptome sau le poate ignora iar infectia va ramane in organism si va evolua.
Evolutie, complicatii
Sifilisul netratat evolueaza in mai multe faze, de-a lungul a mai multi ani :
„perioada de incubatie” – este prima perioada. In aceasta perioada persoana infectata nu prezinta nici un fel de semne clinice sau biologice. In cazul infectiei sifilitice perioada de incubatie este intre 10 si 90 de zile.
„perioada primara” (sau „sifilis primar”) – prima manifestare a infectiei cu Treponema Pallidum este sancrul si, dupa cateva zile, umflarea (adenopatia) ganglionilor inghinali, de o singura parte sau de ambele parti. Sancrul sifilitic este o leziune (ulceratie) frecvent superficiala, de forma rotunda, de mici dimensiuni (0,5 – 2,5 cm), de culoare rosie, fara secretii, si (foarte important) fara sa creeze durere. Cel mai frecvent este localizat la nivel genital. Mai rar, sancrul poate apare si alte locuri : zona bucala (buza, amigdala, limba), pe san, pe degete. La barbati sancrul este exterior si poate fi observat mult mai usor. La femei sancrul poate fi „ascuns” la nivel vaginal sau la nivelul colului uterin. „Perioada primara” poate dura intre 30 – 60 de zile
„perioada secundara” (sau „sifilis secundar”) – dupa „perioada primara” sancrul dispare spontan, fara tratament. In toata aceata perioada se dezvolta „sifilisul secundar” care poate dura intre 2 si 3 ani. In aceasta perioada agentul patogen invadeaza toate fluidele corpului – sange, sperma, saliva, secretii vaginale, etc. iar persoana infectata este extrem de contagioasa. In acest timp incepe si invadarea organelor interne ale corpului – inima, ficat, stomac, ochi, creier. In perioada de „sifilis secundar” apar alte manifestari caracteristice infectiei : leziuni ale pielii si ale mucoaselor. Este vorba despre o eruptie – rozeola sifilitica – imprastiata pe toata suprafata corpului, mai ales in zona superioara a bratelor si pe coapse si papule pe palme, pe talpi si in zona genitala. Pot apare si alte simptome precum febra, dureri articulare, dureri de oase si de muschi, dureri de cap, scadere in greutate.
„perioada tertiara” (sau „sifilis tertiar”) – „perioada secundara” poate trece de la sine, spontan, iar boala continua sa „lucreze”. Se intra in „perioada tertiara” sau „sifilisul latent”. Aceasta forma poate dura mai multi ani iar in toata aceasta perioada de latenta persoana infectata nu are simptome ale infectiei.
„perioada sifilisului tardiv” – apare dupa 5 – 20 de ani de la contactul sexual infectant. Organismul este invadat de agentul patogen iar distrugerile se afla la toate nivelurile : sistemul cardio-vascular, sistemul osos, organe interne, sistemul nervos.
In cazul existentei unei sarcini, infectia poate fi transmisa fatului, cu consecinte foarte grave pentru acesta – avort spontan sau infectarea fatului – sifilis congenital.
Diagnostic
La aparitia primelor semne de infectie (sancru, imflarea ganglionilor, papule) trebuie mers la medicul specialist DERMATOLOG (specialitatea medicala se numeste DERMATOLOGIE). Depistarea sifilisului se face prin doua teste : RBW (Reactie Bordet – Wasserman) si TPHA (Treponema Pallidum HemAglutination). Daca exista o infectie rezultatele acestor teste sanguine sunt pozitive. Diagnosticul definitiv se pune pe baza examinarii microscopice a secretiilor dintr-o leziune primara sau secundara sau pe baza testelor serologice RPR (Rapid Plasma Reading test) sau VDRL (Veneral Disease Research Laboratory) in stadiu latent cand nu sunt semne sau simptome de boala. Rezultatele sunt calitative (este sau nu o infectie) si cantitative. Rezltatele calitative sunt intre 0 si + + + + (de unde si numele infectiei de „cruci in sange”, mai tii minte ?).
Tratament
Tratamentul este foarte sigur dar cu conditia sa fie facut cat mai repede dupa infectare. Medicul va prescrie mai multe doze de antibiotice in reprize. Sifilisul precoce se vindeca extrem de repede insa in cazul stadiilor avansate pot ramane leziuni ale organelor afectate sau ale sistemului nervos.
Dupa terminarea tratamentului este obligatorie o noua testare pentru a fi sigur de eficacitatea acestuia. Este bine sa stii ca poate exista o reactivitate reziduala chiar daca boala a fost vindecata. In cazul examenului VDRL rezultatul poate fi pozitiv si la mult timp de la infectare. De aceea este recomandat un examen specific TPHA care sa arate daca este numai o amprenta sau este o infectie recenta.
Este obligatorie tratarea tuturor partenerilor sexuali ai persoanei infectate.
Prevenire, protejare
Cel mai sigur mod de a te proteja este atentia – fii atent(a) cu cine ai de-a face – si apoi foloseste prezervativul in timpul actului sexual.
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Ce salariu avea Mihaela Tatu la Antena 1 și cât încasează Mirela Vaida
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul Simonei Halep din Mamaia. Cât trebuie să dai pentru o cameră și ce părere au turiștii
Playtech.ro
Doliu uriaș la Casa Regală. Prinții William și Harry sunt distruși. A murit....
observatornews.ro
Credea că-și dă casa prin Airbnb unei familii, dar în schimb au venit 500 de tineri. Cum a găsit-o la final
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cel mai vizionat videoclip pe TikTok. Nimeni nu-i înțelege succesul
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Întreaga lume e în stare de șoc! Apariție tulburătoare în Moscova, în plin război între Rusia și Ucraina. Imaginea naște controverse uriașe
Playtech.ro
Se poate poate pune poprire pe pensie? Ce spune legea și în ce cazuri se aplică măsura
Dailybusiness.ro
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
RomaniaTV
Tichete sociale Paşte 2025. Pensionarii cu venituri mici primesc bani de miel şi cozonac de la Primărie, pe lângă voucherul de 400 de lei de la Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
redactia.ro
Ce nu trebuie să spui sub nicio formă în ziua de Paște pentru a-ți merge bine tot anul
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 aprilie 2025
08 aprilie 2025