Prima pagină » Sanatate » Tot ce trebuie să știi despre rujeolă: simptome, metode de tratament și prevenție

Tot ce trebuie să știi despre rujeolă: simptome, metode de tratament și prevenție

22 iul. 2024, 10:10,
în Sanatate

Boala se transmite prin contact direct sau pe calea aerului. După contaminare, virusul se localizează la nivelul gâtului și începe să se manifeste. Iată tot ce trebuie să știi despre rujeolă, simptomele ei, dar și metode de tratament.

Rujeolă, simptome

Perioada de incubație de rujeolei este de 10-14 zile, iar simptomele apar în general după 10 zile. Riscul de a da boala mai departe este mai mare cu 5-6 zile înainte de apariția simptomelor.

Principalele simptome ale rujeolei sunt: febră, tuse seacă, secreții apoase, ochi inflamați, durere de gât, erupția cutanată (pete mari, plate care curg adesea una în alta), pete Koplik (pete albe minuscule cu centru alb-albăstrui și fundal roșu care apar în cavitatea bucală, pe mucoasa interioară a obrazului).

Rujeola la copii este mult mai gravă decât cea manifestată la adulți. Simptomele menționate pot fi devastatoare la copii, mai ales la bebeluși. Pot duce la infecții ale creierului, plămânilor, dar și la infecții bacteriene secundare. La apogeul infecției, copiii prezintă rău general, lipsa poftei de mâncare, febră mare, inflamația ochilor sau conjunctivită, erupție cutanată extinsă.

In Romania, copiii primesc mai multe doze de vaccin împotriva rujeolei, la un an și între 5 și 7 ani. Vaccinul este cea mai bună formă de protecție împotriva rujeolei.

Persoanele care prezintă un risc mare de a se confrunta cu boala sunt: persoanele care nu sunt vaccinate, persoanele cu sistem imunitar slăbit, persoanele convalescente, copiii subnutriți, copiii cu vârsta sub 5 ani, femeile gravide, persoanele cu carențe mari de vitamina A, persoanele care ajung în zone în care există epidemie de rujeolă și persoanele născute înainte de realizarea vaccinului și care nu au făcut boala.

Metode de tratament

Tratamentul cel mai eficient este medicamentos, însă nu există un tratament specific. Se pot recomanda medicamente împotriva tusei sau analgezice ușoare pentru starea de disconfort creată de iritația cutanată și de cea de la nivelul bucal. Alteori, medicul poate prescrie vitamina A, mai ales copiilor cu nivel scăzut de imunitate, dar și suplimente cu zinc, pentru întărirea sistemului imunitar.

Dacă copilul dezvoltă rujeolă, trebuie să nu mai frecventeze școala, măcar pentru câteva zile. Mai mult, și adulții care intră în contact cu el ar trebui să rămână acasă în acea perioadă pentru a evita răspândirea bolii.

Boala poate dezvolta ușor complicații, mai ales la copii, astfel, trebuie să solicitați ajutor medical de urgență dacă cel mic: devine confuz, este mereu obosit, are diaree care persista mai mult de doua săptămâni, are migrene puternice, are dureri la nivelul gâtului. Dar și dacă pare ca boala a intrat în remisie, apoi simptomele reapar, după câteva zile,  febra persista mai mult de 10 zile sau apar semne de deshidratare.

Cea mai bună măsură de prevenție este vaccinul. Alte măsuri sunt: izolarea, evitarea atingerii feței, nasului și ochilor cu mâinile murdare, igiena corectă, spălatul des și corect pe mâini.

Dacă vă confruntați cu rujeolă, iar simptomele par să se agraveze, cel mai bine și indicat este să consultați de urgență medicul specialist.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a putut să facă un bucureștean din Sectorul 5, fără pic de reținere, chiar în balcon! Un vecin nervos a dezvăluit totul
Playtech.ro
Ce a făcut Mirabela Grădinaru cât timp Nicușor Dan a plecat la Milano singur cu fiica. A avut si ea propria escapadă. Gestul ei a surprins pe toată lumea
observatornews.ro
Cum a planificat Emil Gânj uciderea fostei iubite: A pândit poliţiştii, apoi a intrat cu toporul în casă
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Evz.ro
Cod galben de caniculă și furtuni violente, în următoarele ore
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Horoscopul zilei de miercuri. Se iau decizii importante, spun astrologii
Dailybusiness.ro
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Simona Gherghe e în culmea fericirii! Nu a mai avut răbdare și le-a dat marea VESTE fanilor! Yuhuuuu! Felicitări! ❤️
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 iulie 2025
16 iulie 2025