Prima pagină » Sanatate » Tot ce trebuie să știi despre rujeolă: simptome, metode de tratament și prevenție

Tot ce trebuie să știi despre rujeolă: simptome, metode de tratament și prevenție

22 iul. 2024, 10:10,
BZI.ro, în Sanatate

Boala se transmite prin contact direct sau pe calea aerului. După contaminare, virusul se localizează la nivelul gâtului și începe să se manifeste. Iată tot ce trebuie să știi despre rujeolă, simptomele ei, dar și metode de tratament.

Rujeolă, simptome

Perioada de incubație de rujeolei este de 10-14 zile, iar simptomele apar în general după 10 zile. Riscul de a da boala mai departe este mai mare cu 5-6 zile înainte de apariția simptomelor.

Principalele simptome ale rujeolei sunt: febră, tuse seacă, secreții apoase, ochi inflamați, durere de gât, erupția cutanată (pete mari, plate care curg adesea una în alta), pete Koplik (pete albe minuscule cu centru alb-albăstrui și fundal roșu care apar în cavitatea bucală, pe mucoasa interioară a obrazului).

Rujeola la copii este mult mai gravă decât cea manifestată la adulți. Simptomele menționate pot fi devastatoare la copii, mai ales la bebeluși. Pot duce la infecții ale creierului, plămânilor, dar și la infecții bacteriene secundare. La apogeul infecției, copiii prezintă rău general, lipsa poftei de mâncare, febră mare, inflamația ochilor sau conjunctivită, erupție cutanată extinsă.

In Romania, copiii primesc mai multe doze de vaccin împotriva rujeolei, la un an și între 5 și 7 ani. Vaccinul este cea mai bună formă de protecție împotriva rujeolei.

Persoanele care prezintă un risc mare de a se confrunta cu boala sunt: persoanele care nu sunt vaccinate, persoanele cu sistem imunitar slăbit, persoanele convalescente, copiii subnutriți, copiii cu vârsta sub 5 ani, femeile gravide, persoanele cu carențe mari de vitamina A, persoanele care ajung în zone în care există epidemie de rujeolă și persoanele născute înainte de realizarea vaccinului și care nu au făcut boala.

Metode de tratament

Tratamentul cel mai eficient este medicamentos, însă nu există un tratament specific. Se pot recomanda medicamente împotriva tusei sau analgezice ușoare pentru starea de disconfort creată de iritația cutanată și de cea de la nivelul bucal. Alteori, medicul poate prescrie vitamina A, mai ales copiilor cu nivel scăzut de imunitate, dar și suplimente cu zinc, pentru întărirea sistemului imunitar.

Dacă copilul dezvoltă rujeolă, trebuie să nu mai frecventeze școala, măcar pentru câteva zile. Mai mult, și adulții care intră în contact cu el ar trebui să rămână acasă în acea perioadă pentru a evita răspândirea bolii.

Boala poate dezvolta ușor complicații, mai ales la copii, astfel, trebuie să solicitați ajutor medical de urgență dacă cel mic: devine confuz, este mereu obosit, are diaree care persista mai mult de doua săptămâni, are migrene puternice, are dureri la nivelul gâtului. Dar și dacă pare ca boala a intrat în remisie, apoi simptomele reapar, după câteva zile,  febra persista mai mult de 10 zile sau apar semne de deshidratare.

Cea mai bună măsură de prevenție este vaccinul. Alte măsuri sunt: izolarea, evitarea atingerii feței, nasului și ochilor cu mâinile murdare, igiena corectă, spălatul des și corect pe mâini.

Dacă vă confruntați cu rujeolă, iar simptomele par să se agraveze, cel mai bine și indicat este să consultați de urgență medicul specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
26 iulie 2024
26 iulie 2024