Prima pagină » Informații utile » Tot ce trebuie să știi despre pubertatea la băieți. Schimbările prin care trec aceștia

Tot ce trebuie să știi despre pubertatea la băieți. Schimbările prin care trec aceștia

26 iul. 2024, 11:59,
în Informații utile

Acest proces de tranziție este cauzat de schimbările hormonale produse la nivelul hipotalamusului și al glandei pituitare, localizate în zona inferioară a creierului. Aceste schimbări ale pubertății la băieți sunt definitorii pentru dobândirea caracterelor fizice sexuale ale unei persoane adulte.

Ce schimbări aduce pubertatea la băieți

Pubertatea la băieți este structurată în cinci stadii succesive, de-a lungul cărora se produc modificări fizice esențiale pentru dobândirea maturității sexuale.

În primul stadiu nu sunt modificări vizibile. În al doilea stadiu (9-14 ani), apar primele schimbări la nivelul organismului. Încep: dezvoltarea genitală (creșterea testiculelor și a scrotului), creșterea părului rar în zona genitală și zona axială, creșterea în înălțime (între aproximativ 5-6.5 cm anual), posibile dureri asociate procesului de creștere.

În a treia etapă (10-16 ani), schimbările fizice se produc într-un ritm accelerat. Astfel, continuă dezvoltarea penisului și a testiculelor, poluții (ejaculări petrecute în timpul somnului), întunecarea și îndesirea părului pubian, creșterea în înălțime (între aproximativ 5.5-7 cm anual), exces de transpirație și miros corporal, fluctuații ale timbrului vocal, creșterea în masă musculară.

În al patrulea stadiu (11-16 ani), schimbările organismului ating pragul maxim. Întâlnim creșterea în dimensiune a penisului și întunecarea pielii scrotului, dezvoltarea părului corporal până la potențialul maxim, creșterea în înălțime (aproximativ 5 cm anual), apariția acneei, fluctuații ale timbrului vocal.

În ultimul stadiu, creșterea și dezvoltarea fizică au atins nivelul maxim. Este posibil ca unii băieți să nu dezvolte păr facial până la această etapă. Cei mai mulți dintre băieții adolescenți se opresc din creștere în dreptul vârstei de 17 ani, dar unii pot continua să crească până la aproximativ 20 de ani.

Modificările la nivel emoțional care apar

Pubertatea nu aduce doar modificări fizice și sexuale. Ea vine și cu multe modificări în ceea ce privesc abilitățile sociale și emoționale ale copilului. Fiecare adolescent evoluează în ritmul lui și își adoptă o proprie viziune asupra lumii.

Din punct de vedere cognitiv, adolescentul începe să își dezvolte capacitatea de gândire abstractă, devină preocupat de filozofie, politică și problemele sociale, își dezvolte gândirea pe termen lung, își stabilească obiective, își dezvolte imaginea de sine și se compară cu ceilalți.

În ceea ce privește partea emoțională, pubertatea poate fi o perioadă dificilă. Ei trebuie sa facă față modificărilor corpului, acneei sau mirosului neplăcut în această perioadă în care devin foarte conștienți de sine. Astfel pot apărea episoade de schimbări de dispoziție bruște, stimă de sine scăzută, agresivitate, depresie.

Tot în această perioadă, adolescentul începe să-și câștige dependența și controlul și puteți observa că: vrea să devină independent față de părinți, relațiile cu colegii devin foarte importante, influența și acceptarea colegilor devin foarte importante, se poate îndrăgosti, se poate angaja în relații pe termen lung.

Schimbările sunt normale și de așteptat în perioada de pubertate la băieți, însă e posibil ca fiul tău să aibă nevoie de ajutor specializat în cazul în care acneea este mai severă decât în mod normal sau starea sa emoțională îl afectează mai mult decât te-ai aștepta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *