Prima pagină » Stiri si curiozitati » Tot ce trebuie să știi despre insecticidul Coragen. Ce este și la ce se folosește

Tot ce trebuie să știi despre insecticidul Coragen. Ce este și la ce se folosește

29 apr. 2024, 16:15,
în Stiri si curiozitati

Ești curios ce este insecticidul Coragen și la ce folosește? Insecticidele sunt substanțe chimice sau biologice utilizate pentru a controla, reduce sau elimina populațiile de insecte dăunătoare. Sunt esențiale în agricultură pentru protejarea culturilor împotriva insectelor care pot distruge recoltele și pentru asigurarea securității alimentare.

Insecticidul coragen. Ce este

Există diferite tipuri de insecticide, iar fiecare are propriile sale caracteristici și moduri de acțiune. Printre cele mai comune clase de insecticide se numără: organofosforice: Acestea acționează prin blocarea unei enzime esențiale pentru sistemul nervos al insectelor, cauzând paralizia și moartea acestora. Piretroizi și piretroide: Aceste substanțe sunt derivate dintr-o plantă numită pyrethrum și acționează prin afectarea sistemului nervos al insectelor. Neonicotinoide: Acestea sunt insecticide sistemice, ceea ce înseamnă că sunt absorbite de plante și circulă prin întregul lor sistem vascular, protejând astfel plantele împotriva dăunătorilor care se hrănesc cu ele.

Insecticide biologice: Acestea sunt produse din organisme vii sau substanțe naturale și includ bacterii, fungi, virusuri sau substanțe derivate din plante. Ele pot fi mai selective și mai prietenoase cu mediul decât insecticidele chimice sintetice. Inhibitori de creștere a insectelor: Aceste substanțe interferă cu procesele fiziologice ale insectelor, cum ar fi creșterea și dezvoltarea, ducând în cele din urmă la moartea lor.

Coragen este un insecticid sistemic, cu acțiune locală și translaminară, cu spectru larg în combaterea insectelor dăunătoare la măr, par, prun, viță de vie, cartof, cais, piersic, nectarin, tomate, vinete, morcov, țelină, varză, conopidă, porumb, porumb dulce. Este un insecticid din gama Rynaxypyr cu moleculă unică din clasa antranilamide, cu spectru larg de combatere asupra mai multor specii de dăunători. Are un mod de acțiune diferit de al celorlalte insecticide cunoscute. Are un efect puternic asupra speciilor țintă prin contact și ingestie, la utilizarea unor doze reduse la hectar. Oferă protecție excelentă a culturii, acționează rapid asupra ouălor, larvelor și adulților. Dăunătorii nu se mai hrănesc după ingestia sau contactul cu Coragen. Are o eficiență sporită și de lungă durată (14-21 zile), este rezistent la spălare – ploaia căzută la 2 ore după tratament nu diminuează eficacitatea produsului și de asemenea are un profil toxicologic si ecotoxicologic favorabil, sigur pentru om si mediul înconjurător.

Este recomandat pentru folosirea în programele de combatere integrată (IPM – Integrated Pest Management) și programele de combaterea rezistentei dăunătorilor (IRM – Insecticide Resistance Management).

La ce folosește insecticidul

Coragen activează receptorii rianodinei, stimulând eliberarea ionilor de Calciu din depozitele interne ale mușchilor netezi și striați ai insectei, ce determină paralizia mușchilor, controlul defectuos al mișcărilor, letargie generală și, în final, moartea dăunătorului. Inhibarea hrănirii insectei survine rapid, de la câteva minute până la câteva ore după ingerare. Dăunătorul afectat de produs devine imobil și dezorientat, ceea ce determină căderea lui de pe frunze, caracteristică pentru o protecție excelentă a culturii.

Activitatea ovi-larvicidă este determinată de absorbția produsului Coragen prin corion și, ulterior, pe cale orală, larva neonată ingerând corionul în momentul ecloziunii. În acest stadiu, larva ingeră o doză suficientă de produs astfel încât să înceteze rapid hrănirea și să moară înainte de ecloziune. Moartea larvară survine într-un interval de timp de 24 – 60 ore după procesul inițial de ingerare / absorbție. Larvele afectate regurgitează și pot rămâne lipite de frunze una sau mai multe zile fără să provoace pagube.

Prin modul său specific de acțiune, insecticidul protejează cultura pentru un interval de până la 21 zile în funcție de momentul aplicării. Aplicarea la măr și prun se poate face de la înflorit și până la începutul maturării fructelor, intervalul minim dintre două tratamente fiind de 14 zile, iar doza minimă pe hectar 150 ml. Doza maximă care poate fi folosită este de 300 ml per hectar, în funcție de intensitatea atacului, masa foliară și volumul coroanei.

Momentul optim de aplicare este în timpul ecloziunii

Momentul optim de aplicare este în timpul ecloziunii, înainte de a fi vizibile galeriile minatorilor, în frunze sau fructe roase. Preferabil ca produsul să fie aplicat pentru prima sau a doua generație. Pentru viermele merelor, primul tratament trebuie aplicat la căderea petalelor sau când s-a înregistrat zborul maxim al fluturilor, atunci când se folosesc capcane pentru urmărirea populațiilor.

O singură aplicare timpurie conferă control asupra întregii generații. Specialiștii nu recomandă aplicarea a  mai mult de 2 tratamente pe sezon cu Coragen iar intervalul minim între acestea este de 14 zile.

Coragen trebuie aplicat în alternanță cu insecticide cu alt mod de acțiune. Pentru controlul moliei strugurilor, Coragen se poate aplica de la momentul formării chiorechinelor până la maturitatea boabelor, cu respectarea timpului de pauză recomandat. Se recomandă utilizarea la un singur tratament la strugurii pentru vin și maxim două tratamente la strugurii de masă. Intervalul între tratamente este de 10-14 zile.

Momentul optim de aplicare a insecticidului Coragen este înainte de eclozarea ouălor și producerea atacului. Utilizați un volum de apă mai mare și doza maximă în condiții de presiune ridicată și atac puternic. Când sunt necesare mai multe tratamente pentru controlul unei generații, se recomandă alternarea tratamentelor cu insecticide cu mod de acțiune diferit.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Ce amenzi pot primi cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Fereastra spre curtea vecinului poate fi ilegală. Ce trebuie să știi înainte să o montezi: distanță minimă, condiții
observatornews.ro
Oraşul din ţară în care chiriile au explodat. Un apartament cu două camere ajunge să coste şi 1.000 de euro pe lună
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
România, la doi pași de o nouă criză energetică. Țara e din nou vulnerabilă
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Poți lăsa casa moștenire doar unuia dintre copii? Ce spune legea despre testamentul ”cu preferință”
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 mai 2025
23 mai 2025