Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Tot ce trebuie sa stii despre implantul mamar
Tot ce trebuie sa stii despre implantul mamar

Tot ce trebuie sa stii despre implantul mamar

06 oct. 2013, 11:55,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:34113;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Dr. Ovidiu Grecu – medic primar chirurgie plastica, doctor in stiinte medicale, ofera in cadrul concursului organizat pe http://card.eva.ro, un voucher de 3000 de euro (pentru implanturi mamare cu silicon) si  5 vouchere in valoare de 400 de euro (fiecare) pentru servicii de chirurgie estetica faciala (injectare cu acid hialuronic – fiole si injectare). Participa si tu! Il puteti intalni pe Dr. Ovidiu Grecu la evenimentul Sistemul Medical Bucurestean, ce va avea loc in Piata Constitutiei, vineri 8 aprilie intre orele 16:00 si 17:00.
Este evident ca marirea sanilor cu ajutorul implantelor mamare a devenit ceva mai mult decat un moft al femeii moderne, emancipate. Nimeni nu poate contesta faptul ca aspectul si volumul sanilor a reprezentat un simbol al feminitatii din cele mai indepartate timpuri: mai mari, mai mici, mai rotunzi, mai alungiti, mai drepti, mai lasati, mai ridicati, dar…vizibili.
De ce implantul mamar?

Dintr-un singur motiv. Pana in acest moment, implantul mamar s-a dovedit a fi singura modalitate prin care sanii se pot mari intr-un mod cat mai armonios, predictibil si in siguranta. In momentul cand brusc, sau dupa numeroase ezitari sau informari pe cont propriu, de la prietene, din mass media, de pe net, v-ati hotarat sa va remodelati sanii ,incepe de fapt agitatia, temerea si apar nenumaratele intrebari asupra carora nu gasiti tot timpul raspunsuri care sa va multumeasca: ce marime mi se potriveste, ce forma, ce tip de implant, unde trebuie pus –” o prietena mi-a spus ca sub muschi e cel mai bine, alta prietena mi-a spus ca ea are sub glanda si ca acolo e cel mai bine” – pot sa alaptez, oare se lasa in timp si multe altele. Este corpul dumneavoastra, momentul cand va ganditi sa efectuati interventia se apropie si totusi inca nu sunteti lamurita: de ce rotund si nu anatomic, cu ce tip imi sta mai bine, as vrea de 350ml dar mi s-a spus ca nu se poate mai mare de 300 ml, dar de ce? Si cum voi arata? Oare pot arata ca in aceea poza, sau ca prietena mea? In mod absolut firesc, uman, o multime de ganduri va framanta, va nelinistesc si vreti sa va asigurati ca totul va fi bine, ca rezultatul obtinut va fi cel dorit. Dar, sunteti sigura de ce va doriti? Sunteti sigura ca rezultatul pe care l-ati vazut intr-o poza se poate obtine folosind acelasi implant ? Unele dintre dumneavoastra credeti ca un anumit implant este ceea ce va trebuie. Dar cum ati ajuns la aceasta concluzie, uitandu-va la o prietena cu implant de 350ml? Oare v-ati uitat ca prietena are 1,80 m si dumneavoastra 1,50m si ca masurile dumneavoastra nu vor corespunde cu ale ei? V-ati gandit la asta? Dumneavoastra nu sunteti chirurg plastician. Dumneavoastra aveti tot dreptul sa va doriti si sa visati! Dreptul chirurgului plastician, de fapt arta sa, este sa va transmita increderea ca implantul si tehnica operatorie ce vor fi folosite in cazul dumneavoastra va vor obtine cel mai bun rezultat posibil. Alegerea implantului potrivit in raport cu anatomia corpului dumneavoastra si in echilibru cu dorintele dumneavoastra reprezinta cheia efectuarii cu succes a unui implant mamar. Desi nimic nu poate inlocui o consultatie efectuata de un medic specializat in chirurgia plastica a sanului , in urmatoarele randuri voi incerca sa va raspund la cele mai frecvente probleme ridicate de dumneavoastra la consultatiile mele. Raspunsurile sunt rezultatul unei experiente de 10 ani in chirurgia estetica a sanului, adaptate permanent la schimbarile dinamice ce au loc in aceasta ramura a specialitatii noastre.

1. In marea majoritate a cazurilor principala problema ce va preocupa in momentul in care intrati in cabinetul unui chirurg plastician este” ce marime mi se potriveste”? Si nu in putine cazuri aveti deja o parere preformata asupra uneia dintre marimi.

Nu este nimic rau in asta, dar, din acest moment ar fi bine sa intelegeti ca marimea unui implant mamar nu este in mod exclusiv numai o problema de dorinta. Fie ca vreti, fie ca nu, corpul dumneavoastra are anumite dimensiuni, mai inalta, mai scunda, la fel de inalta dar mai slaba decat,sau la fel de inalta, dar mai grasa decat, etc. In acelasi mod, sanii dumneavoastra au dimensiuni diferite. Dar, oricum ar fi, ei au: o latime, o inaltime, un mamelon(mamelon ce poate fi pozitionat in centrul sanului dar poate fi si „prea sus, prea jos, prea intr-o parte”) si o calitate a tesuturilor din care sunt facuti(pielea, glanda, grasimea, vasele, nervii, muschii, ligamantele) ceea ce va determina sa spuneti ca sanii dumneavoastra sunt fie tari fie mult prea moi, fie ca sunt lasati si in general prea mici si cateodata prea goi.Ei bine, tocmai aceste lucruri determina intr-un mod important alegerea viitoarei marimi a sanilor dumneavoastra. Scopul intalnirii cu chirurgul plastician este tocmai acesta , de a armoniza dorintele dumneavoastra la dimensiunile si carateristicile tesuturilor sanilor dumneavoastra, astfel incat , in fiecare caz in parte sa se obtina cei mai frumosi sani posibil. Sfat: la consultatie va voi arata aproximativ care va fi marimea viitorilor dumneavoastra sani. In majoritatea cazurilor se pot efectua si implante mai mari sau mai mici decat cele ideale, rezultate in urma masuratorilor particulare dar este bine sa intelegeti ca un san cu mult mai mare decat ce se potriveste corpului dumneavoastra, nu inseamna neaparat si un san mai frumos.
. „Domnule doctor, eu doresc implante rotunde high profile pentru ca…”
Nu este nimic rau nici in asta. Cele mai multe implante folosite se pare ca sunt de acest tip. Dar, din acest moment ar fi bine sa intelegeti ca cel mai frumos rezultat se obtine cu implantul cel mai potrivit in cazul dumneavoastra particular. Exista credinta ca forma implantului determina forma viitorului san. Este si nu este asa. La consultatii am avut curiozitatea sa prezint mai multor posibile paciente, poze cu implante rotunde de diferite marimi, si poze cu implante de forma anatomica, de diferite marimi. Procentul de recunoastere a formei implantului de catre paciente a fost surprinzator de mic. La intalnirile periodice de control nici eu nu recunosc forma implantului si imi intreb pacientele ce forma le-am pus. Si, surpriza, de multe ori nici ele nu mai stiu, desi poate la consultatia preoperatorie au fost foarte preocupate sa aiba un implant de o forma sau alta. Si atunci? Ce forma alegem? Raspunsul este ca puteti alege ce forma doriti dar in acelasi timp sa intelegeti ca alegerea unei forme cunoscute si des utilizata in intreaga lume poate sa duca in cazul dumneavoastra la obtinerea unui rezultat mai putin dorit. Scopul intalnirii cu chirurgul plastician este tocmai acesta, de a alege o forma de implant care sa se potriveasca sanului dumneavoastra. Cum se alege forma? Se va tine seama de forma si calitatea tesuturilor sanilor dumneavoastra dinainte de operatie! De particularitatile dimensiunilor sanilor dumneavoastra: unde este pozitionat mamelonul, cat de departe este de santul de sub san, cat de departati sunt sanii etc, in functie de aceste lucruri va voi explica de ce in cazul dumneavoastra ar fi bine sa folosim un implant anatomic sau de ce unul rotund ar fi mai potrivit. Sfat: pozele cu alte rezultate va pot oferi o idee nu tocmai exacta despre cum arata o forma sau alta de implant. Dumneavoastra sunteti unica si veti avea implantul potrivit dumneavoastra, nu altul!

3. „Domnule doctor, doresc implantul sub muschi pentru ca e cel mai bine”

Trebuie sa intelegeti ca daca ” cel mai bine este sub muschi” ar fi singura varianta corecta, atunci nu ar mai exista tehnica de pozitionare a implantelor sub glanda. Va asigur ca exista si paciente care vin la consultatie convinse ca „cel mai bine este sub glanda”. Si atunci? Atunci ambele pozitionari sunt si bune si rele. Adica au avantaje si dezavantaje, iar in cazul dumneavoastra particular cea mai buna va fi cea care va va fi indicata de medic. La consultatie va voi determina „capacitatea de acoperire a implantului” de catre sanul dumneavoastra, voi aprecia forma si calitatea sanului: tare, moale, lasat, elastic, inelastic si alte criterii care vor determina pozitionarea implantului. Sfat: plasarea implantului sub muschi sau sub glanda tine si de criteriile dezvoltate in timp de catre chirurgia plastica, dar si de observarea statistica a evolutiei in timp a diverselor cazuri. Deci: lasati chirurgul dumneavoastra sa decida unde va plasa implantele.

4. „Domnule doctor, nu vreau implant anatomic, ci vreau rotund pentru ca mi s-a spus ca cele anatomice se rotesc”

Teoretic, pare logic. Numai ca, rotatia implantelor este in primul rand un lucru foarte rar. Pentru „linistea dumneavoastra”, daca este sa se roteasca, implantele se vor roti fie ca sunt rotunde, sau anatomice. ” Dar daca sunt rotunde nu se observa! „, veti spune. Asa o fi? Din pacate insa, implantele de obicei se rasucesc, nu se rotesc, adica nu prea conteaza ce forma au ! De fapt , de ce se rasucesc? Calitatea implantului? Posibil. Dar in primul rand ele se rasucesc in acele cazuri in care sanul de deasupra este foarte moale, extensibil, slabit inca inainte de operatie sau a devenit asa cu timpul(sarcini,slabit, varsta). Putem preveni? Da, cu bustiere compresive, nu dormiti pe burta, evitati eforturi fizice intense. Sfat: in primul rand retineti ca aceasta evolutie este rara din punct de vedere statistic. Si doi: daca sanul dumneavoastra , inainte de operatie este foarte moale, slabit si in special cazut , atunci este bine sa acceptati si o interventie de lifting, care impreuna cu o plasare adecvata a implantului scade si mai mult riscul de rasucire.
5. „Domnule doctor, doresc sa imi puneti implantele apropiate. Am vazut cazuri cand implantele au fost puse prea departat si nu imi place”

De acord. Nici mie! Dar ati vazut acele cazuri inainte? Cat de departati aveau sanii inainte? Trebuie sa intelegeti ca implantele se plaseaza sub locul in care exista sanii dumneavoastra inainte de operatie. Totusi, o veste buna. In urma aprecierii caracteristicilor anatomice particulare , la consultatie voi putea alege acea forma si pozitionare a implantului care va va da cel mai bun aspect de „sani apropiati”cu putinta.De exemplu un implant prea mic sau prea bombat, pozitionat direct sub glanda poate sa ofere un aspect de „prea departati”. In mod evident insa, aceste aprecieri au si un grad mare de subiectivism. Sfat: la consultatie este bine sa retineti explicatiile despre anatomia particulara a sanilor dumneavoastra”departati” precum si explicatiile despre alegerea formei cele mai potrivite in cazul dumneavoastra, si astfel, de multe ori rezultatul va fi mai bun decat va asteptati . Si nu uitati ca pozitia sanilor dumneavoastra depinde si de forma toracelui pe care sunt asezati, forma ce nu se poate modifica in urma unei interventii de implant mamar.

6. „Domnule doctor, cat de tare ma va durea, cand pot sa imi ridic copilul in brate, cand pot sa conduc, cand pot sa merg la servici, cand pot sa fac gimnastica, pot sa zbor cu avionul, pot sa inot ?”

Toate aceste intrebari sunt normale si indreptatite, si se refera la ceea ce numin perioada de recuperare postoperatorie. Raspunsurile la aceste intrebari sunt diferite de la caz la caz. De ce? Pentru ca dumneavoastra sunteti unica si veti reactiona in mod unic. Eu voi incerca sa va raspund la aceste intrebari in urma informatiilor obtinute prin observarea evolutiei in timp a pacientelor mele, acestea m-au ajutat sa evaluez statistic timpii de recuperare, in general, dupa o interventie de implant mamar. Astfel: Cat ma doare? In general in cazul plasarii implantelor sub glanda pacientele nu declara o suferinta dureroasa mare, greu de suportat. Dupa 3- 4 zile multe dintre ele au reluat activitatea usoara , de birou. In cazul pacientelor cu implantele plasate sub muscular, in general durerile au fost descrise ca mari, mai ales dimineata si mai ales in primele 4-7 zile pentru ca apoi recuperarea sa se desfasoare rapid, la 10-14 zile pacientele reluand activitatea cotidiana. Am spus in general deoarece nu putine au fost cazurile care au reactionat foarte bine, chiar daca au avut implantele sub muschi. Oricum nu am avut nici un caz care sa depaseasca 2 saptamani pana la reluarea activitatii cotidiene. La celelalte intrebari raspunsul corect ar fi: prin tatonare si autoevaluare dar in medie dupa 2 saptamani. Sfat: este normal sa va temeti de dureri dar in acelasi timp trebuie sa nu uitati ca nu sunteti singure si veti fi instruite cum sa procedati sa treceti cu bine de aceasta perioada. De asemenea este intelept sa considerati marirea sanilor ca pe un bun al dumneavoastra pentru care trebuie sa va acordati timp si sa va organizati perioada de 10 -14 zile dupa operatie astfel incat sa aveti confortul necesar si sprijinul celor apropiati. De ce va dau acest sfat? Am observat la multe din pacientele mele atitudinea de a „rezolva ” si aceasta problema a maririi sanilor „in trecere” , intre alte probleme, intre zboruri, de vineri pana luni etc. Desi implantul mamar s-a dovedit o interventie sigura, ce a trecut proba timpului, cu aparitia foarte rara a complicatiilor postoperatorii este totusi o interventie chirurgicala si trebuie tratata ca atare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`