Prima pagină » Sanatate » Tot ce trebuie să știi despre eczema pe piele – Cauze, manifestări, tratament

Tot ce trebuie să știi despre eczema pe piele – Cauze, manifestări, tratament

03 sept. 2024, 12:46,
în Sanatate

Eczema pe piele este o afecțiuni dermatologică comună, caracterizată prin inflamație, roșeață, mâncărime și, uneori, apariția unor vezicule sau descuamări. Această afecțiune, cunoscută sub numele de dermatită atopică, poate afecta persoanele de toate vârstele, dar este mai frecventă la copii.

Deși nu sunt contagioase, ele pot provoca un disconfort semnificativ și pot avea un impact asupra calității vieții. Află ce sunt eczemele pe piele, de ce apar și cum pot fi tratate.

Ce sunt eczemele pe piele

Eczemele reprezintă un grup de afecțiuni ale pielii care provoacă inflamații și iritații. Cea mai comună formă este dermatita atopică, care este o afecțiune cronică ce apare, de obicei, în copilărie, dar poate persista și la vârsta adultă. Alte tipuri de eczeme includ dermatita de contact (care apare în urma contactului pielii cu substanțe iritante sau alergene), dermatita seboreică (care afectează în special zonele bogate în glande sebacee, precum scalpul) și dermatita dishidrotică (care provoacă vezicule pe palme și tălpi).

Eczemele apar dintr-o combinație de factori genetici, imunologici și de mediu. Personale care dezvoltă eczeme au de obicei o barieră cutanată mai slabă, ceea ce permite substanțelor iritante și alergenilor să pătrundă mai ușor în piele, provocând inflamație. Această slăbiciune a barierei cutanate poate fi ereditară, ceea ce explică de ce eczemele sunt mai frecvente în anumite familii.

Există o componentă genetică importantă în apariția eczemelor. Dacă unul sau ambii părinți au avut eczeme, există o probabilitate mai mare ca și copiii să dezvolte această afecțiune. Unele gene sunt implicate în funcția de barieră a pielii și în răspunsurile imunologice, iar mutațiile acestor gene pot contribui la apariția eczemelor.

Factorii de mediu, joacă, de asemenea, un rol semnificativ în declanșarea sau agravarea eczemelor. Printre acești factori se numără expunerea la alergeni (cum ar fi polenul, acarienii din praf, blana de animale), substanțe iritante (detergenți, săpunuri dure, produse chimice), stresul, temperaturile extreme și umiditatea scăzută. În unele cazuri, alimentele pot declanșa sau agrava eczemele, deși această legătură este mai puțin frecventă.

Tratament și prevenție

Tratamentul eczemelor implică gestionarea simptomelor și prevenirea recurențelor. Nu există un remediu definitiv pentru eczeme, dar există metode de tratament care pot ajuta la controlul afecțiunii. Printre acestea se numără: hidratarea pielii, corticosteroizii topici, inhibitorii calcineurinei, antihistaminicele, fototerapia.

Pentru a ameliora eczemele, trebuie să ții cont de următoarele sfaturi: pielea se menține hidratată, se evită hainele din materiale sintetice, pentru ca acestea mențin umezeala, se evită stresul, se evită substanțele chimice puternice și parfumurile, se evită alimentele care pot conține factori alergeni (nuci, alune, lapte, grâu, albuș de ou, pește, fructe de mare, ciocolată, căpșune), se recomanda utilizarea de mănuși de menaj atunci când se țin mâinile în apă prea mult, este bine ca unghiile să fie tăiate scurt, pentru a evita lezarea pielii în cazul scărpinatului, pielea nu trebuie menținută transpirată prea mult timp.

Există și metode de a preveni apariția acestora. Țineți cont că: pielea trebuie hidratată de cel puțin 2 ori pe zi, trebuie evitați factorii care declanșează afecțiunea, nu trebuie făcut duș sau baie cu apă fierbinte, trebuie folosite săpunuri care sunt blânde cu pielea, după baie sau duș, pielea nu trebuie frecată ci tamponată și se aplică imediat o loțiune hidratantă, pielea nu trebuie expusă la temperaturi extreme, trebuie folosite țesături de bumbac, nu iritante, trebuie evitat stresului.

În cazul în care vă confruntați cu eczeme pe piele, cel mai bine este să consultați medicul care vă va recomanda cea mai bună soluție pe care să o adoptați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`