Prima pagină » Sanatate » Tot ce trebuie să știi despre Dieta Paleo. Soluția împotriva kilogramelor în plus

Tot ce trebuie să știi despre Dieta Paleo. Soluția împotriva kilogramelor în plus

11 iul. 2024, 13:10,
în Sanatate

Mai săracă în carbohidrați comparativ cu alimentația convențională, dieta Paleo este totuși bogată în proteine și grăsimi. Se bazează pe un meniu bogat în carne, pește, legume, fructe, rădăcinoase, ouă, nuci, semințe și uleiuri.

Ce presupune Dieta Paleo

În general, aceasta presupune o alimentație constituită din 35% grăsimi, 30% proteine și 35% carbohidrați. Aceasta descurajează consumul de alimente procesate, care s-au dovedit a fi nocive pentru organism.

Acest regim alimentar include: o varietate de fructe (cum ar fi mere, fructe de pădure, banane, pere, portocale), o varietate de legume (cum ar fi cele cu frunze verzi, broccoli, morcovi, roșii, ceapă), carne (pui, porc, vită, miel, curcan), pește și fructe de mare (somon, macrou, creveți etc.), ouă, nuci și semințe (migdale, nuci, caju, fistic, semințe de floarea soarelui, de dovleac și altele), cartofi albi, roșii sau dulci, uleiuri extravirgine (de măsline, de avocado, de nuci), sare și ierburi aromatice (rozmarin, cimbru, oregano).

Alimentele excluse din această dietă sunt: produse procesate industrial (inclusiv cele bogate în zahăr sau acizi grași trans: dulciuri, produse de patiserie și cofetărie, sucuri, margarină, mezeluri, fast-food, înghețată, biscuiți, siropuri și orice alt aliment care este fabricat industrial și conține aditivi), cereale și produse derivate (pâine, paste: grâu, orz, secară, ovăz și altele), lactate, leguminoase boabe (năut, fasole sau linte), îndulcitori artificiali (aspartam, zaharină etc.).

Riscurile acestei dietei

Dieta Paleo crește riscul de deficiențe nutriționale, în special de calciu. Pe termen lung, acest lucru poate afecta oasele. De asemenea, conținutul crescut de proteine poate duce la apariția de afecțiuni renale.

Consumul ridicat de alimente de origine animală poate furniza cantități prea mari de grăsimi saturate, crescând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și a cancerului.

Această dietă poate avea și efecte adverse. În cazul în care dieta este bogată în carne, dar nu suficient de abundentă în fructe și legume, aceasta poate duce la constipație. Cerealele sunt bogate în fibre, așa că restricționarea lor poate afecta tranzitul intestinal.

În cazul in care legumele, fructele, semințele și nucile sunt consumate excesiv, fiind bogate în fibre, poate apărea diareea.

Dieta Paleo, incorect planificată, poate duce, de asemenea, la o stare de epuizare. Acest lucru se întâmplă atunci când aportul de carbohidrați este foarte redus. Carbohidrații sunt necesari pentru producerea de energie.

Menținută pe termen lung, această dietă poate afecta negativ microbiota intestinala (bacteriile bune din intestin).

Să nu uitam că această dietă este restrictivă, iar ghidurile actuale de nutriție recomandă o alimentație cât mai variată și moderată, care să includă cereale, leguminoase și lactate, considerate alimente nutritive. De aceea, este indicat să te focusezi pe îmbunătățirea calității dietei per ansamblu, nu pe restricții alimentare.

Adoptată corect organismului tău, aceasta este sănătoasă și poate fi de ajutor în lupta împotriva kilogramelor în plus. De asemenea, dieta Paleo scade nivelurile de trigliceride (grăsimi din sânge care sunt asociate cu boli de inimă, diabet și boli hepatice) și scade tensiunea arterială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *