Dextroza este un tip de zahar simplu cu asimilare rapida, avand un indice glicemic ridicat. Din punct de vedere chimic, este similara cu fructoza si este identica cu glucoza. Zaharurile simple, inclusiv dextroza, fructoza si glucoza, apar in alimente precum zaharul de masa, mierea si painea. Corpul descompune zaharurile simple foarte repede ca sa le foloseasca pentru energie. Daca cineva consuma prea mult zahar, organismul va stoca orice supliment sub forma de grasime. Un consum ridicat de zaharuri creste riscul de: surplus ponderal, boala de inima, diabet, acnee si alte probleme de piele, depresie.
Sunt si situatii in care dextroza este mare ajutor. De exemplu, este folosita in perfuziile intravenoase destinate pacientilor deshidratati – se combina dextroza cu o solutie salina. De asemenea, medicii mai folosesc dextroza pentru: tratarea rapida a pacientilor care au glicemia scazuta, a acoperi un deficit de nutrienti in caz de malnutritie – se foloseste dextroza in combinatie cu aminoacizi si alte substante. Medicii pot recomanda persoanelor cu diabet zaharat sau care sunt predispuse la caderi de glicemie sa poarte cu ele comprimate de dextroza. Aceste tablete se dizolva rapid in gura, permitand corpului sa absoarba dextroza.
Dextroza are si utilizari culinare. Se foloseste ca indulcitor, in special in produsele de cofetarie. In afara de indulcirea alimentelor, dextroza poate, de asemenea, ajuta la neutralizarea alimentelor foarte picante sau sarate. De asemenea, unele companii adauga dextroza la anumite produse pentru a le prelungi termenul de valabilitate.
Dextroza are o varietate de alte aplicatii si utilizari, fiind un ingredient in multe produse de zi cu zi, printre care: produse pentru baie, machiaj, produse de ingrijire a pielii si parului, hrana pentru animale. Unii culturisti folosesc dextroza ca supliment post-antrenament pentru a reface depozitele de glicogen. Glicogenul este o forma de glucoza pe care organismul o stocheaza pentru energie si care ajuta la repararea muschilor.
Efecte secundare si riscuri: Prea multa dextroza poate provoca sete excesiva. Dextroza este, de obicei, sigura pentru consum, dar are unele riscuri potentiale si efecte secundare. Efectele secundare ale excesului de dextroza includ: edeme, accelerarea respiratiei, sete excesiva, diaree, reducerea nivelului de magneziu si fosfat, cresterea glicemiei, confuzie, pierderea constientei. Medicii trebuie sa fie precauti atunci cand prescriu dextroza persoanelor cu anumite afectiuni medicale. Utilizarea dextrozei poate duce la cresterea periculoasa a zaharului in sange sau acumularea de lichide in organism. Dextroza trebuie evitata de: persoanele cu glicemie ridicata, cele cu retentie de apa, edem pulmonar, care se confrunta cu scaderea nivelului de potasiu in sange. Orice persoana care ia dextroza trebuie sa-si monitorizeze cu atentie glicemia pentru a evita excesul de zahar din sange. Simptomele glicemiei ridicate includ: sete excesiva, respiratie dulceaga, stari de confuzie, greata si varsaturi, urinare frecventa, oboseala, stomac deranjat, dificultati de respiratie.