Prima pagină » Sanatate » Tot ce trebuie să știi despre demența vasculară. Cât de periculoasă este

Tot ce trebuie să știi despre demența vasculară. Cât de periculoasă este

13 dec. 2024, 14:33,
în Sanatate

Demența vasculară rezultă din afecțiuni care distrug vasele de sânge și blochează fluxul sanguin către creier. Multe dintre aceste condiții, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat, sunt gestionabile sau chiar prevenibile.

Lipsa de oxigen și nutrienți rezultată afectează țesutul cerebral. Aceasta duce la o scădere a funcțiilor cognitive care este suficient de severă pentru a interfera cu viața de zi cu zi. Mai multe afecțiuni pot contribui, inclusiv accidentul vascular cerebral.

Demența vasculară, simptome și cauze

Simptomele de demență vasculară pot varia foarte mult pentru că depind de zonele din creier care sunt afectate, precum și de amploarea daunelor. Printre semne se numără pierderea memoriei, probleme de mers sau echilibru, specifice polineuropatiei, dificultăți în a înțelege sau folosi cuvinte, schimbări de personalitate și comportament și confuzie. Acestea pot deveni mai severe noaptea, manifestându-se prin probleme de control al intestinelor sau vezicii urinare și insomnie. Este important să consulți un medic dacă dezvolți aceste simptome.

Nu există etape definitive în demența vasculară, deoarece aceasta afectează fiecare persoană diferit și progresează în moduri variate. Cel mai adesea, simptomele apar treptat, pe parcursul anilor, dar pot fi cele mai evidente și bruște după un accident vascular cerebral major. Pot exista chiar și perioade scurte în care se îmbunătățesc, dar dacă apar mai multe, pot provoca o deteriorare suplimentară. Această afecțiune poate apărea și alături de o altă formă de demență, cum ar fi boala Alzheimer, ceea ce poate influența modul în care progresează simptomele. Condițiile care afectează vasele de sânge din creierul tău cauzează demență vasculară. Fluxul sanguin redus duce la lipsă de oxigen și nutrienți în părți ale creierului tău, astfel că celulele încep să moară.

Cauzele comune ale demenței vasculare includ îngustarea sau blocarea multor vase de sânge ori a capilarelor din creier, precum și sângerare dintr-un vas rupt, cum ar fi un accident vascular cerebral hemoragic. Anumiți factori cresc riscul de a experimenta demența vasculară, inclusiv fibrilația atrială, diabetul, bolile de inimă, printre care și vasculita, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat sau istoricul de accident vascular cerebral. Problemele cognitive trebuie să fie prezente fie imediat după, fie în termen de 6 luni de la accidentul vascular cerebral pentru ca furnizorii să admită afecțiunea ca fiind demență post-accident vascular cerebral. Infarct este un alt termen pentru accident vascular cerebral, așa că multi-infarct înseamnă că multe accidente vasculare cerebrale afectează fluxul sanguin către mai multe zone ale creierului tău. Simptomele acestora sunt vizibile atunci când se produc, astfel că schimbările cognitive apar într-o manieră treptată.

Diagnostic și tratament

Confirmarea unui diagnostic de demență vasculară necesită evaluarea de către un specialist. Există multe forme de demență, iar câteva dintre simptome se suprapun cu alte afecțiuni. Apoi, este probabil să recomande o varietate de teste, inclusiv teste de laborator, imagistică și teste neurocognitive. Teste de laborator exclud alte condiții ca fiind cauza simptomelor de demență, cum ar fi infecția, inflamația, hipotiroidismul și deficiența de vitamine. Uneori, furnizorii de servicii medicale solicită teste de lichid cefalorahidian pentru a verifica anumite condiții autoimune și boli neurodegenerative.

De asemenea, medicul poate solicita tomografie computerizată (CT) și imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a căuta dovezi de accident vascular cerebral, sângerări, tumori și lichid în creier. Poate să folosească RMN-uri pentru a verifica demența vasculară atunci când este posibil sau scanare PET-CT cu amiloid pentru detectarea unei acumulări anormale de proteine amiloide. Medicii recomandă acest test atunci când suspectează o boală Alzheimer coexistentă.

Demența vasculară nu este reversibilă, din păcate, iar odată ce creierul este deteriorat, nu poate fi reparat complet. În schimb, obiectivul principal al tratamentului este de a preveni sau încetini degradarea ulterioară prin gestionarea factorilor de risc. Tratamentul implică, de asemenea, să găsești noi modalități de a face lucrurile pentru a compensa daunele suferite. Spre deosebire de boala Alzheimer, nu există medicamente care să fie aprobate pentru utilizarea specifică în cazul acestei afecțiuni, dar furnizorii pot prescrie inhibitori de colinesterază. Studiile arată că pot duce la îmbunătățiri cognitive modeste prin creșterea fluxului de sânge în creier. Totuși, un specialist poate prescrie tratamentul potrivit pentru a ajuta la gestionarea factorilor de risc pentru demența vasculară.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cele mai descurcărețe zodii: Maeștrii supraviețuirii în orice situație
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`