Prima pagină » Informații utile » Tot ce trebuie să știi despre creatină. Beneficii și contraindicații

Tot ce trebuie să știi despre creatină. Beneficii și contraindicații

19 iul. 2024, 11:21,
în Informații utile

Creatina este un compus organic natural, produs in ficat, pancreas si rinichi. O putem găsi în carne și pește, dar există și sub formă de pulbere și capsule. Iată tot ce trebuie să știi despre creatină, beneficii, dar și contraindicații.

Creatină, beneficii

Creatina este folosită în mod special de către sportivi pentru că vizează buna funcționare a mușchilor, permițându-le să susțină efortul fizic intens și să se recupereze mai rapid după antrenamente. Totuși, nu le limitează doar la performanța fizică, fiind benefică și pentru creier. S-a constatat că suplimentarea cu creatină îmbunătățește funcția cognitivă, memoria și atenția.

Tot mai mulți oameni apelează la alimente și suplimente pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate, dar și de a trata anumite afecțiuni. Unii consideră că tratamentele naturiste sunt mai eficiente și mai recomandate pentru sănătate decât medicamentele clasice.

În ceea ce privește performanța fizică, creatina poate sprijini creșterea performanței fizice prin furnizarea de energie suplimentară către mușchi. Consumul de creatină duce la obținerea unei energii suplimentare ce ajută antrenamentele intense și duce la rezultate mai bune.

De asemenea, îmbunătățește sănătatea musculară. Aceasta stimulează creșterea masei musculare și contribuie la întărirea mușchilor. Totodată, previne leziunile, prin refacerea și repararea rapidă a țesuturilor musculare după efortul fizic intens. Creatina are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care pot contribui la reducerea inflamației și la accelerarea procesului de vindecare a mușchilor.

Unele studii au arătat că această substanță are și efecte pozitive asupra funcțiilor cognitive prin îmbunătățirea memoriei și concentrației.

Doza recomandată de specialiști este de 3-5 grame pe zi, în orice moment. Totuși, pentru rezultate mai rapide, se pot administra 20 de grame pe zi, timp de 5-7 zile.

Care pot fi reacțiile adverse

În ciuda numeroaselor beneficii, consumul de creatină are și contraindicațiile ei. În primul rând, pot apărea reacții adverse. Acestea pot include crampe musculare, deshidratare, diaree sau alte probleme gastro-intestinale.

De asemenea, persoanele cu afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi bolile renale, ar trebui să evite consumul de creatină. Motivul este faptul că această substanță poate interfera cu anumite medicamente, în special cele utilizate pentru tratarea afecțiunilor renale și diabetului.

Creatina atrage apă în mușchi, din această cauză trebuie să se mențină o hidratare adecvată. Lipsa de hidratare adecvată poate duce la crampe musculare și poate amplifica riscul de efecte secundare ale creatinei.

Important de menționat este faptul că nu trebuie să luați o doză mai mare decât cea recomandată. Consumul excesiv de creatină poate duce la probleme de sănătate serioase, inclusiv afectarea funcției renale.

Majoritatea sportivilor apelează la suplimente alimentare pentru creșterea performanțelor, creatina fiind una dintre ele, dar și vitamine, Omega 3, dar și Ashwagandha.

Este esențial să te informezi în mod corespunzător și să obții sfaturi medicale înainte de a începe orice regim de suplimentare cu creatină, atât beneficiile, cât și contraindicațiile.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de votare pentru alegerile prezidențiale 2025, turul 2. Simion şi Georgescu, împreună la vot
Playtech.ro
Cele mai roditoare soiuri de meri. Când se plantează pentru a avea roade din belşug
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Produse periculoase pe raft: 12 tipuri de iaurt, retrase din magazine. Lista completă
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Orașul antic Argamum, secretul litoralului românesc. Malul impunător de stâncă are peste 25 de milioane de ani
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Familia Sterp, din nou în culmea fericirii. Denisa și Iancu Sterp se pregătesc să devină părinți! Fanii i-au felicitat!
redactia.ro
Cum a apărut Mirabela Grădinaru la secția de vot din Făgăraș? Ce rochie a purtat
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 mai 2025
17 mai 2025