Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Tot ce trebuie sa stii despre anusul contra naturii
Tot ce trebuie sa stii despre anusul contra naturii

Tot ce trebuie sa stii despre anusul contra naturii

10 sept. 2014, 11:50,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:49166;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Imbinare chirurgicala a tubului digestiv la peretele anterior al abdomenului, practicata dupa chirurgie colica sau rectala cu ablatia unui segment de intestin. Segmentul imbinat poate fi colonul (colostomie) sau ileonul (ileostomie). Peretele colonului sau al ileonului este astfel deschis spre exterior printr-o incizie a peretelui abdominal, inlesnind evacuarea scaunelor intr-o punga etansa care nu permite exalarea mirosului. Dupa evacuarea intestinala, punga este schimbata (o data sau de doua ori pe zi). Anusul artificial este fie temporar, precedand restabilirea continuitatii intestinale, fie definitiv. Aparatura moderna pentru anusuri artificiale permite o foarte buna toleranta si o viata normala.
Sinonim: anus artificial, colostomie.
Colonul si rectul formeaza intestinul gros adica ultima parte a tubului digestiv. Alimentele sunt digerate in stomac si intestinul subtire, organismul extragand elementele nutritive necesare.Deseurile alimentare (substante inutilizabile pentru organism) sunt apoi transmise colonului sub forma lichida.Colonul absoarbe apa dina ceste deseuri rezultand materiile fecale, care trec apoi in rect eliminandu-se prin anus.
Colonul este situat in abdomen intre intestinul subtire si rect avand o lungime de circa 1.5m.El se imparte in 4 segmente :
colon drept sau colon ascendent situat in partea dreapta a abdomenului ;el incepe prin cec care leaga intestinul subtire de colon ,apoi se continua in sus pana la unirea cu colonul transvers ;
colonul transvers care traverseaza partea superioara a abdomenului legand colonul drept de cel stang ;
colonul stang sau descendent situat in partea stanga a abdomenului de la nivelul colonului transvers la cel sigmoid ;
colonul sigmoid este ultima parte a colonului legand colonul stang de rect.
Colon si rect
Un cancer de colon se poate dezvolta in orice segment colonic.Totusi in aproape jumatate din cazuri atinge colonul sigmoid.
Peretele colonului este alcatuit din patru straturi :
mucoasa: stratul cel mai intern
submucoasa
musculoasa
seroasa: stratul cel mai extern
Cancerul de colon apare cel mai adesea la nivelul mucoasei si se intinde apoi la celelalte straturi ale colonului ajungand sa le depaseasca si sa invadeze organe vecine din abdomen. Tumora este o masa mai mult sau mai putin voluminoasa datorata unei multiplicari anormale a celulelor. O tumora colonica poate fi benigna (non canceroasa), sau maligna (canceroasa). Tumorile maligne au conturul rau delimitat.Celulele canceroase pe care le contin prezinta diverse anomalii fata de celulele normale (forma si dimensiune diferite, contururi neregulate).Aceste tumori maligne au o crestere rapida si tendinta de a invada organe vecine; ele pot genera metastaze: celule canceroase care scapa din tumora primara si pe cale sanguina colonizeaza un alt organ (ficat, plaman in cazul cancerului de colon) unde formeaza noi tumori, secundare-metastaze.
Gratie examenului microscopic al unui esantion de tumora putem stabili daca aceasta este canceroasa sau nu (examen anatomopatologic). Din punct de vedere anatomopatologic majoritatea cancerelor colonice si rectale sunt adenocarcinoame (se dezvolta din glande care tapeteaza statul intern al peretelui colic si rectal ). Exista si alte tipuri de tumori maligne la acest nivel dar mult mai putin frecvente (sarcoame, limfoame, tumori carcinoide).

Care sunt principalele simptome ale unei tumori de colon ?
Modificarile tranzitului –diareea sau constipatia, emisiile de sange rosu sau mucus dupa scaun;
Sangerarea rectala sau prezenta de sange in scaun;
Disconfortul abdominal persistent – crampe, balonari sau durere;
Senzatia de evacuare incompleta a continutului intestinal dupa defecatie;
Scaderea imporatnta in greutate fara o cauza clara, lipsa apetitului, oboseala;
In stadiile de inceput ale bolii, pacientii nu prezinta simptomatologie sau simptomele sunt sterse. Cand acestea apar, depind foarte mult de marimea tumorii si localizarea sa la nivelul colonului..
In stadille avansate pacientul se poate prezenta in urgenta cu ocluzie intestinala (intreruperea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze, varsaturi, meteorism abdominal accentuat, stare generala alterata), peritonita prin perforatie colonica, rectoragii grave.
Care sunt factorii care predispun la aparitia  cancerului de colon ?
Varsta peste 50 de ani. Poate apare si la tineri, dar aceste cazuri sunt mai rare si cu agresivitate particulara;
Istoricul personal  si familial de cancer colorectal sau polipoza colonica. Persoanele care au polipi colonici, care au avut un cancer de colon sau ruda de gradul I cu aceasta afectiune au un risc mai ridicat ;
Afectiunile intestinale inflamatorii: boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica;
Sindroamele genetice precanceroase. Astfel de afectiuni sunt polipoza familiala si sindromul Lynch (cancerul colonic ereditar nonpolipozic);
Dieta saraca in fibre si bogata in grasimi. Consumul de carne rosie predispune la aparitia cancerului colonic;
Sedentarismul, obezitatea, fumatul si consumul de alcool.
Diagnosticul cancerului colonic

Are mai multe obiective :
sa confirme prezenta unui cancer
sa identifice tipul histopatologic al acestuia
sa stabileasca unde anume a aparut la nivelul colonului
sa determine stadiul acestuia cu prezenta sau nu a metastazelor
sa elaboreze un plan de tratament adaptat fiecarui caz in parte
Bilantul initial presupune pe langa examenul clinic general, recoltarea analizelor de sange (pot arata prezenta unei anemii din cauza sangerarilor din tumora, sau antigen carcinoembrionar cu valori crescute) examen colonoscopic (cu vizualizarea tumorii colonice si recoltarea unui fragment din aceasta pentru examenul histopatologic).
Bilantul de extensie presupune realizarea unor investigatii ce completeaza diagnosticul si verifica extensia cancerului (adenopatii, metastaze).In cadrul bilantului de extensie intra investigatii ca radiografia pulmonara si abdominala pe gol, examenul computer tomograf abdominal si toracic.
Cum se trateaza cancerul colonic?
Exista mai multe metode de tratament care se completeaza reciproc (chirurgia, tratamentul chimioterapic, radioterapia).
Chirurgia are rolul cel mai important, restul fiind tratamente complementare, ajutatoare care pot converti un pacient initial inoperabil in unul operabil.Chirurgia rezolva si unele complicatii majore ale cancerului colorectal (ca ocluzia intestinala sau perforatia).
Exista insa din pacate, cazuri in stadii foarte avansate in care tratamentul oncologic are un rol primordial, chirurgia trecand in planul doi si fiind aplicata doar  in cazul aparitiei complicatiilor.
Cum se realizeaza tratamentul chirurgical ?
Bolnavul va fi pregatit inaintea interventiei, se va asigura vacuitatea colonului, reechilibrarea bolnavului si diverse consulturi in functie de patologia asociata.
Interventia ca atare presupune indepartarea segmentului de colon purtator al tumorii, si a teritoriului limfatic (ganglionilor) aferenti cu restabilirea continuitatii digestive prin anastomoza manuala sau sutura mecanica (stapler).Se pot realiza in functie de localizarea tumorii diverse tipuri de colectomii (hemicolectomie dreapta sau stanga, transversectomie, colectomii segmentare,etc.) pe cale deschisa, clasica  sau laparoscopica.Exista situatii in care este necesara realizarea unui anus contra naturii (colostomie- scoaterea unui segment de colon la piele):in cazurile prezentate cu ocluzie, perforatie, pentru protejarea unei suturi..
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
redactia.ro
Detaliul care schimbă totul în cazul morții lui Felix Baumgartner. Ce s-a descoperit pe camera video a austriacului
Bugetul.ro
Evacuarea neștiută a lui Dragoș Anastasiu dintr-un complex rezidențial de lux din Dorobanți. Controversatul om de afaceri a fost spaima vecinilor
a1.ro
Cum a arătat tortul de la nunta lui Cristian Vâlcan și a Izabelei. Ce discurs emoționant a ținut Radu Vâlcan pentru miri
Playtech.ro
Primele imagini cu Mihaela Rădulescu de la priveghiul lui Felix Baumgartner. Ce le-a cerut vedeta să facă tuturor celor care vin să își ia rămas-bun
observatornews.ro
Furtuni puternice lovesc la noapte jumătate de ţară, inclusiv Capitala. Coduri galben şi portocaliu până marţi
Playsport.ro
Satul din România cumpărat de un afacerist cu doar 80.000 euro. Pe o sumă de nimic, și-a luat un adevărat...
Evz.ro
În umbra lui Diddy: rolul nevăzut al lui Jennifer Lopez în anii scandalurilor
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Amantlâcul care a ruinat familia Trump l-a făcut pe liderul SUA să arate cu degetul către Rusia și Vladimir Putin
Playtech.ro
Soțul, soția sau părinții coasigurați nu mai sunt scutiți de plată. Ce se schimbă de la 1 septembrie
Dailybusiness.ro
A apărut o nouă plajă în România. Are nisip fin și atrage mii de oameni în weekenduri. Unde se află
RomaniaTV
Statul ia banii românilor de pe card de pe 1 august 2025. Suma disponibilizată, 500 de lei sau 100 de euro!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
redactia.ro
Cât costă rochia purtată de Prima Doamnă, Mirabela Grădinaru, la Salzburg?
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 iulie 2025
28 iulie 2025