Alegerile prezidențiale din 2024! Duminică, 24 noiembrie, românii sunt chemați la urne pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidențiale. Secțiile de votare din țară vor funcționa între orele 7:00 și 21:00, iar alegătorii care la ora 21:00 sunt prezenți în interiorul sau la coadă pentru acces în secțiile de votare vor putea vota până cel târziu la ora 23:59. În cazul unui al doilea tur, organizat pe 8 decembrie, programul se va desfășura în mod identic.
Românii din diaspora beneficiază de trei zile pentru a vota: 22, 23 și 24 noiembrie, cu aceleași intervale orare adaptate fusurilor locale. În străinătate vor fi deschise aproximativ 950 de secții de votare.
Cine poate vota la alegerile prezidențiale din 2024
Toți cetățenii români cu vârsta de 18 ani împliniți până la ziua votului, inclusiv, au dreptul de a participa la scrutin. Excepție fac persoanele declarate incapabile mental, aflate sub interdicție judecătorească, sau cele condamnate prin hotărâri definitive care includ pierderea drepturilor electorale.
Unde și cum poți vota
Domiciliu/reședință: Alegătorii votează la secția la care sunt arondați.
Altă localitate: Se poate vota la orice secție din acea localitate.
Diaspora: Românii aflați în afara țării votează la oricare dintre secțiile organizate în străinătate.
Situații speciale: Membrii comisiilor electorale, operatorii de calculator sau persoanele cu mobilitate redusă au dreptul de a vota la orice secție adecvată.
Pentru a verifica secția de votare corespunzătoare, cetățenii pot accesa Registrul electoral și introduce datele personale.
Acte necesare pentru vot
Se poate vota pe baza unui document de identitate valabil în ziua alegerilor, precum:
Carte de identitate (clasică sau electronică);
Carte de identitate provizorie;
Buletin de identitate;
Pașaport diplomatic sau de serviciu;
Carnet de serviciu militar (pentru elevii școlilor militare).
Românii din diaspora pot folosi și pașapoartele simple (inclusiv temporare), dar exclusiv pentru votul în afara țării.
Procesul de votare
După verificarea actului de identitate prin Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV), alegătorul primește un buletin de vot și o ștampilă. Votul se exercită în cabina de vot, marcând opțiunea dorită. Buletinul completat se introduce în urnă, iar ștampila se restituie oficialilor.
Cine sunt candidații
Pe buletinele de vot din 2024 vor apărea 14 candidați, printre care figuri cunoscute precum Elena Lasconi (USR), Ion-Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae-Ionel Ciucă (PNL). Ordinea acestora este stabilită prin tragere la sorți.
Primele rezultate preliminare vor fi disponibile după ora 21:00 în ziua votului, odată cu publicarea exit-poll-urilor realizate de institutele de sondare acreditate.
Românii sunt așteptați să participe în număr mare pentru a-și decide viitorul președinte, care va conduce țara pentru următorii cinci ani.