Animalele omnivore sunt cele care au în dieta lor normală atât materii vegetale, cât și materii animale. Se deosebesc de alte grupe prin faptul că cele erbivore se hrănesc cu materie vegetală iar cele carnvirore mănâncă doar materie animală.
Animalele omnivore își satisfac nevoile alimentare în principal din plante și animale. De asemenea, pot include în dieta lor alte surse de hrană, cum ar fi algele, ciupercile și bacteriile. Datorită varietății mari de surse de hrană, aceste animale sunt, de asemenea, numite autotmâncătoare.
Ce sunt animalele omnivore
Animalele omnivore sunt acele animale care au o alimentație mixtă, asta înseamnă că pot mânca carnea altor animale și în același timp își pot baza și alimentația pe unele legume. Aceste animale au un organism perfect capabil să poată asimila fără nicio problemă aceste două soiuri de hrană, spre deosebire de alte animale care sunt exclusiv carnivore sau erbivore.
Corpul acestor animale s-a adaptat în așa fel încât le poate fi ușor să mănânce ambele diete. Dinții lor sunt perfect antrenați pentru a putea mesteca fără probleme carne și legume, asta înseamnă că molarii lor sunt special gândiți pentru a mânca legume, în timp ce incisivii lor sunt la fel ca și ai animalelor care mănâncă doar carne.
Rețineți că există o mare varietate de animale carnivore care pot consuma și alte plante, mai ales în cele mai dificile sezoane de vânătoare. La fel, există unele ierbivore care, din cauza unor circumstanțe neînrudite, consumă și unele proteine. Totuși, acestea nu sunt considerate animale omnivore, deoarece pentru a fi așa, dieta lor trebuie să constea neapărat din ambele stiluri de alimentație.
Porcul este unul dintre cele mai cunoscute animale omnivore, asta pentru că în prezent mulți oameni cresc aceste animale nu numai pentru consumul uman, ci și pentru a le crește ca animale de companie.
Trebuie sublinitat că acestea sunt considerate unul dintre cele mai inteligente animale din lume, deoarece studiile au arătat că au o capacitate de gândire și de învățare chiar mai mare decât cea a caninilor și felinelor. Deci pot fi animale de companie perfecte, deoarece pot fi educați în funcție de nevoile stăpânilor lor.
Vulpea, un animal de noapte, se încadrează în această categorie, deoarece, deși alimentația sa principală se bazează pe vânătoarea și consumul cărnii prăzii sale, poate mânca și fructe, legume și derivate ale acestora, motiv pentru care sunt considerate și animale omnivore.
Exemple de păsări omnivore
Păsările omnivore sunt acele viețuitoare cărora le lipsesc dinții, motiv pentru care își mănâncă hrana practic întreagă, totuși, acest lucru nu este un impediment pentru a-și digera hrana, asta pentru că păsările au o proeminență în esofag numită gușă unde hrana este rezervată înainte de a fi digerată.
Pe lângă aceasta, mai are și o mască, o prelungire a stomacului care îndeplinește funcția de a măcina hrana datorită dialatării mușchilor săi și a pietrelor care se află acolo și care au fost ingerate de aceeași pasăre.
Găina este o pasăre foarte ciudată, deoarece, spre deosebire de alte păsări, nu spune „nu” niciunui aliment. De asemenea, dacă ești crescător de găini, nu este recomandat să le hrănești cu pâine, mai ales dacă cele pe care le crești sunt găini ouătoare, deoarece acest lucru scade numărul de ouă pe care le pot depunde.
Țestoasele se încadrează și ele în categoria de animale omnivore, acestea pot fi atât marine, cât și terestre. Sunt considerate în acest fel deoarece se pot hrăni atât cu fructe și legume, cât și cu alte animale. În cazul țestoaselor marine, acestea pot mânca alți pești, alge și chiar unele crustacee. În ceea ce le privește, acestea pot avea o dietă insectivoră, rodnică și carnivoră.
Tot din familia animalelor omnivore face parte și peștele piranha, acesta nu se hrănește doar cu carne, da, este dieta lor principală, dar pot consuma și o varietate de alimente.