Prima pagină » Actualitate » Tot ce nu știai despre concediul de odihnă! Situația în care riști să pierzi zilele libere
Tot ce nu știai despre concediul de odihnă! Situația în care riști să pierzi zilele libere

Tot ce nu știai despre concediul de odihnă! Situația în care riști să pierzi zilele libere

03 dec. 2024, 13:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Iată tot ce nu știai despre concediul de odihnă! Există mai multe aspecte de care atât angajatorii, cât și angajații trebuie să țină cont pentru a evita pierderea acestui beneficiu sau eventualele conflicte juridice. Iată situația în care riști să pierzi zilele libere.

Tot ce nu știai despre concediul de odihnă!

Concediul de odihnă reprezintă un drept fundamental al angajaților, reglementat de Codul Muncii. Codul Muncii stipulează că durata minimă pentru concediul de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, însă această regulă se aplică doar pentru contractele de muncă pe normă întreagă, cu program de opt ore pe zi. Pentru alte tipuri de contracte, durata concediului este calculată proporțional cu zilele lucrate.

Există situații în care zilele de concediu de odihnă se pot pierde, dar în anumite circumstanțe. Codul Muncii prevede că absențele nemotivate sau concediile fără plată reduc numărul de zile de concediu proporțional cu perioada de inactivitate. Altfel stau lucrurile când vine vorba de concediile de maternitate, paternal, de risc maternal sau pentru îngrijirea copilului bolnav nu afectează numărul de zile de concediu. Angajatul nu va pierde acest beneficiu chiar dacă nu s-a aflat la locul de muncă o perioadă de timp.

Codul Muncii prevede clar că zilele de concediu neefectuate nu pot fi compensate în bani decât în cazul în care contractul individual de muncă încetează. În cazul în care salariatul nu poate beneficia de concediul de odihnă din motive justificate, acesta trebuie reprogramat și acordat în anul următor.

Angajații din România pot avea încă 10 zile libere pe an pe lângă cele 21 de zile stabilite de lege. Există însă condiții pentru cei care vor să beneficieze de acest concediu de 10 zile. Angajații pot să ceară liber dacă au o problemă de sănătate sau dacă un membru al familiei este bolnav sau are un accident. Concediul de 10 zile pentru situații excepționale este plătit de angajator, însă perioada liberă trebuie recuperată. În calculul duratei concediului de odihnă anual, zilele libere luate pentru situații neprevăzute sunt considerate perioade de activitate prestată.

Un nou tip de concediu în România

Recent, a fost anunțat că se va introduce pentru salariați un nou tip de concediu. Este vorba de 10 zile libere acordate tăticilor. Modificările adoptate recent vizează prelungirea perioadei actuale a concediului paternal. Astfel, acesta va fi extins de la cinci zile lucrătoare la zece zile lucrătoare. Legea este în curs de promulgare.

Noua propunere legislativă vizează extinderea dreptului la concediul paternal și la indemnizația corespunzătoare pentru toți tații care sunt angajați în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, eliminând cerințele legate de calitatea de asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. Astfel, tații vor beneficia de 10 zile de concediu paternal de la stat.

O altă lege le vizează pe mamele care se întorc la muncă din concediul de creștere a copilului. În urma adoptării unei directive europene în legislația română, este acum stipulat clar că angajații care se întorc la muncă după concediul de creștere au dreptul să revină la vechiul lor de muncă sau la un loc cu condiții similare de muncă.

Concediul de odihnă anual în România este de 20 de zile lucrătoare, însă în anumite situații angajații îl pot pierde sau îl pot recupera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`