Prima pagină » Lifestyle » Tot ce ai vrut să știi despre colesterol
Tot ce ai vrut să știi despre colesterol

Tot ce ai vrut să știi despre colesterol

03 sept. 2020, 07:30,
în Lifestyle

Colesterolul este un compus complex care în organism este un precursor al acizilor biliari și al hormonilor steroizi, precum și un constituent cheie al membranelor celulare. Majoritatea colesterolului este sintetizat de ficat și alte țesuturi, dar o parte din acesta este absorbită din alimente. În organism, colesterolul este transportat că parte a unor complexe moleculare specifice – lipoproteine.

De ce colesterolul ridicat din sânge este periculos pentru sănătate?

Nivelurile ridicate de colesterol sunt însoțite de formarea așa-numitelor plăci aterosclerotice în pereții diferitelor artere, care pot restrânge vasele de sânge și pot împiedica fluxul sanguin în organele importante. O complicație deosebit de periculoasă este ruperea unei plăci aterosclerotice, care duce la formarea unui cheag de sânge în zona de rupere și suprapunerea completă a vasului. În consecință, apar infarct miocardic acut, accident vascular cerebral ischemic și complicații similare, în funcție de arteră afectată. Cu cât nivelul colesterolului din sânge este mai mare, cu atât este mai mare riscul formării și ruperii plăcii aterosclerotice.

Ce este colesterolul „rău” și colesterolul „bun”?

Colesterolul LDL este un colesterol „rău”, deoarece lipoproteinele cu densitate scăzută servesc la transportul colesterolului și a altor grăsimi în țesuturi, inclusiv în peretele vascular, prin urmare, o creștere a nivelului său în sânge este însoțită de o creștere a riscului de complicații cardiovasculare și de colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate ridicată. HDL este colesterolul „bun”, deoarece, dimpotrivă, această fracțiune de lipoproteine ​​transportă colesterolul și grăsimile de la peretele vasului la ficat, prin urmare, o scădere a acestei lipoproteine ​​este însoțită de o creștere a complicațiilor.

Care sunt metodele de reducere a nivelului ridicat de colesterol?

Există trei metode principale de scădere a colesterolului din sânge: dietă corectă, niveluri crescute de exerciții și terapia medicamentoasă. Dacă primele două metode nu dau efectul dorit, atunci se utilizează medicamente adecvate.

Ce dietă și stil de viață ar trebui urmat în cazul manifestărilor de ateroscleroză sau colesterol ridicat din sânge?

  • Este necesar să se reducă consumul de grăsimi la 30% sau mai puțîn din cantitatea totală de energie, iar grăsimile săturate (grăsimi de origine animală) să nu depășească o treime din cantitatea totală de grăsimi;
  • Reduceți cantitatea de grăsimi săturate înlocuindu-le cu grăsimi parțial mononesaturate și polinesaturate din surse vegetale și marine, precum și carbohidrați complecși;
  • Creșteți aportul de fructe proaspete, cereale și legume;
  • Reduceți conținutul total de calorii din alimente, dacă este necesar, pentru a reduce greutatea corporală;
  • Reduceți aportul de sare și alcool dacă crește tensiunea arterială;
  • Creșteți activitatea fizică. Exercițiu aerob recomandat (mers pe jos, înot, ciclism) timp de 30-40 de minute de 4-5 ori pe săptămână. Activitatea fizică vă poate ajută să pierdeți în greutate (împreună cu consumul de alimente sănătoase), creșteți colesterolul HDL, reduceți nivelul trigliceridelor și reduceți cheagurile de sânge.

Care sunt alți factori de risc cardiac care necesită corecție?

Supraponderalitatea și obezitatea. Un pacient supraponderal (indice de masă corporală peste 25 kg / m2) sau obez (peste 30 kg / m2), în special cu obezitate centrală, prezintă un risc crescut de complicații cardiovasculare și ar trebui să încerce să reducă greutatea utilizând o dietă adecvată și crescând activitate. Reducerea greutății corporale ajută, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a nivelului de glucoză din sânge.

Un parametru clinic important pentru evaluarea greutății corporale este circumferința taliei. Valorile sale ≥ 94 cm pentru bărbați și ≥ 80 cm pentru femei indică necesitatea reducerii greutății corporale și ≥ 102 cm pentru bărbați și ≥ 88 cm pentru femei indică necesitatea intervenției medicale.

Presiunea arterială. La pacienții cu boală coronariană, tensiunea arterială țintă este sub 140/90 mm Hg. Dacă nu se poate realiza prin corectarea stilului de viață, trebuie aplicată terapia medicamentoasă. Se preferă medicamentele care îmbunătățesc simptomele anginei pectorale fără a afecta negativ lipidele din sânge. Unele medicamente moderne au capacitatea de a reduce simultan tensiunea arterială, de a elimina simptomele anginei pectorale și de a încetini progresia aterosclerozei.

Glucoză din sânge. Controlul adecvat al nivelului de zahăr din sânge atunci când crește poate încetini și chiar preveni progresia leziunilor vaselor mici și previne apariția diabetului de tip 2.

 

Bugetul.ro
Maghiarii cumpără tot în România. Zeci de milioane de euro investite de Ungaria într-o fabrică din țara noastră situată într-o zonă preferată de vecinii de la Vest
redactia.ro
Răsturnare de situație. Un lider important PSD anunță că-l susține pe Nicușor Dan
Bugetul.ro
Se închide Lidl! Anunțul oficial a fost făcut de autorități în cazul unuia dintre magazinele care aparțin celebrului retailer german
a1.ro
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Playtech.ro
Plaja sălbatică din Bulgaria care arată ca în Thailanda. Pustie, curată și aproape de graniță
observatornews.ro
George Simion promite "case la 1 leu", după ce a recunoscut păcăleala cu cele la 35.000 euro. Primii lideri PSD care îl susţin pe Nicuşor Dan
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Un cunoscut artist, bătut înfiorător. Este în comă
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CONSTERNARE! A murit după ce mașina sa a fost strivită de tren!
Playtech.ro
Ce este Black Wednesday, fenomenul care ar putea afecta grav economia României? Euro, la un nou record
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Răsturnare de situaţie, cum arată ultimul SONDAJ pentru turul II al alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
CCR, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre primul tur al alegerilor prezidenţiale. DECIZIA care schimbă tot!
redactia.ro
Ce a putut să-i spună George Simion lui Lucian Mîndruță atunci când s-au întâlnit la un eveniment după alegeri. Răspunsul politicianului l-a uluit pe jurnalist
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`