Tortul oreo este una dintre cele mai populare deserturi care poate deveni foarte ușor preferatul copiilor. Fie că este vorba de o aniversare, o ocazie specială sau pur și simplu un moment de răsfăț, acest desert este mereu o alegere inspirată.
Tortul Oreo este un desert care a câștigat rapid popularitate datorită combinației unice de arome și texturi. Inspirat de faimoșii biscuiți, acest tort reușește să aducă împreună gustul intens al ciocolatei și dulceața delicată a cremei de frișcă, într-o compoziție delicioasă.
Tort oreo cu mascarpone și ciocolată, fără coacere
Pentru această rețetă de tort oreo aveți nevoie 500 gr biscuiți oreo și 100 gr unt topic de minim 80% grăsime pentru blat.
Iar pentru cremă aveți nevoie de 1200 ml frișcă naturală, 400 gr ciocolată amăruie cu min 40% cacao, 500 gr mascarpone, 200 gr zahăr pudră, 30 gr gelatină foi, 300 gr biscuiți oreo rupți în bucăți mari și un praf de sare.
Pentru glazura tortului aveți nevoie de 200 ml frișcă naturală, 200 gr ciocolată amăruie cu min 40% cacao și 6 gr gelatină foi.
Și pentru că decorul tortului trebuie să fie impecabil aveți nevoie de decoruri de ciocolată la alegere, baghete de ciocolată, 100 ml de frișcă naturală bătută cu o linguriță de zahăr pudră și nu în ultimul rând de câțiva biscuiți oreo, varianta subțiri, bineînțeles, puteți opta și pentru cei normali.
Blatul de la tort este cel mai ușor de făcut, trebuie doar să topiți untul într-o crăticioară și să-l lăsați un pic la răcorit. După care zdrobiți biscuiții cu blenderul sau la mână pentru ca mai apoi să-i amestecați cu untul topit.
Compoziția obținută se pune într-un cerc de tort și se presează totul bine cu mâinile, apoi se netezește cu o spatulă sau cu un fund de pahar pentru a fi pus mai apoi la rece pentru 30 de minute.
Iar pentru glazură se face un ganache simplu de ciocolată în care se pune gelatină, aceasta punându-se mai întâi la hidratat în apa rece. Se înfierbântă apoi 200 ml de smântână pentru frișcă și se adaugă gelatina înmuiată, după ce aceasta s-a topit se adaugă ciocolata ruptă în bucățele și se amestecă totul bine cu un tel.
Cum se face mousse-ul de ciocolată cu mascarpone
Primul pas este să puneți foile de gelatină la hidratat într-un castron cu multă apă care să fie foarte rece, este nevoie de aproximativ 10 minute de hidratare.
Într-o crăticioară se înfierbântă 200 ml de smântână pentru frișcă însă nu se lasă să se ajungă la punctul de fierbere. Se ia cratița de pe aragaz și se adaugă foile de gelatină hidratate și bine stoarse în palme, se poate folosi, de asemena, și pliculețe de gelatină.
Se amestecă repede cu un tel ca să vă asigurați că gelatina este topită și imediat se adaugă și ciocolata ruptă în bucățele. Se lasă nemișcată 2 – 3 minute după care se încorporează bine cu telul, asigurându-vă că nu rămân bucățele netopite de ciocolată.
La final puneți și un praf de sare, aceasta este necesară pentru că potențează aroma ciocolatei. Se lasă ciocolata la răcorit câteva minute pentru că aceasta trebuie să fie caldă dar nu fierbinte.
În paralel bateți restul de frișcă și îndulciți-o cu 200 gr zahăr pudră. Este foarte important ca smântâna pentru frișcă să fie foarte rece, ținută la frigider cu măcar 4 – 6 ore înainte de batere. La final se adaugă și crema de mascarpone care trebuie mixat scurt, doar câteva secunde la viteză mică.
Prima dată se scot 2 – 3 linguri de frișcă pe care le încorporați în sosul de ciocolată cald din crăticioară, amestecând bine cu un tel. Se repetă acest proces și se amestecă bine din nou.
Se pune în cremă și biscuiții oreo rupți în sferturi și se amestecă totul delicat, iar mai apoi se toarnă repede crema de ciocolată cu oreo în forma de tort de la rece.
Se nivelează rapid cu o spatulă și se pune tortul oreo la frigider pentru 4 – 6 ore sau cel mai bine peste noapte.
După ce tortul oreo s-a răcit se toarnă glazura peste el și se pune la frigider pentru încă o oră pentru ca mai apoi să fie decorat după cum vă place folosind frișcă, batoane de ciocolată și biscuiți.