Tortul Fraisier este o rețetă care își are originile în Franța. Acesta este foarte dulce și gustos. Fraisier este un desert cu o rețetă complexă, așadar este destul de greu de preparat. Totuși, efortul merită! Acest tort poate fi servit la orice eveniment sau ocazie, potrivit pentru aniversări sau alte sărbători.
Ce ingrediente folosim pentru acest tort
Acest tort necesită destul de multe ingrediente, fiind un desert complex.
Pentru pandișpan vom avea nevoie de 3 ouă, de la care vom extrage separat albușurile și gălbenușurile. Va trebui să mai pregătim 70-80 de grame de zahăr alb, alături de 70-80 de grame de făină albă de grâu. Pentru cât mai multă aromă, vom adăuga și un plic sau două de zahăr vanilat. Cine dorește, poate înlocui acest pliculeț cu niște vanilie. Desigur, vom pune și un praf de sare.
Pentru crema specială denumită Mousseline, vom pregăti aproximativ 450 de grame de cremă de vanilie și 150 de grame de unt, cu cât mai multă grăsime. Cel mai potrivit este untul cu 82% grăsime.
Pentru restul pașilor de preparare, vom mai pregăti și 350-400 de grame de de căpșuni. Cel mai bine este să le alegem la aproximativ aceeași mărime. De asemenea, vom mai pregăti 30 de grame de zahăr pudră. Pentru decor, ne vom folosi de câte căpșuni, alături de niște ciocolată pe care trebuie să o topim.
Tort Fraisier – Cum se prepară acest desert
Pentru a prepara blatul de pandișpan trebuie să separăm albușurile de gălbenușuri. În bolul cu albușurile adăugăm praful de sare și le mixăm bine până se formează o spumă. Apoi, adăugăm treptat zahărul, iar apoi și zahărul vanilat sau vanilia, după preferință. Amestecul trebuie mixat până ce devine lucios, ca de bezea.
După aceea, putem adăuga și gălbenușurile și mixăm puțin cât să se încorporeze în amestec. Făina o adăugăm la urmă, și o incorporăm cu ajutorul unei ustensile de lemn.
Blatul trebuie să stea în forma sa, la cuptor timp de aproximativ jumătate de oră.
Între timp, putem începe să pregătim crema. Aceasta este destul de ușor de preparat. Untul trebuie să fie moale, nu abia scos de la frigider! Dăm puțin cu mixerul și adăugăm peste el crema de vanilie deja pregătită. Nu trebuie să amestecăm prea mult, pentru că există riscul să se taie.
Acum este timpul să ne ocupăm de căpșuni. Pentru exterior, vom păstra în jur de 10 căpșuni, pe care le tăiem în jumătăți. Restul căpșunilor trebuie păstrate întregi și curățate de codițe.
Pe primul strat de blat vom întinde un strat subțire de cremă, apoi așezăm în forma de cerc căpșunile tăiate. Căpșunile întregi le așezăm în interior, apoi adăugăm mai multă cremă, până se asează și printre ele. Al doilea blat îl punem deasupra și îl ungem cu restul de cremă rămasă. Acesta trebuie să stea la frigider timp de cel puțin două ore.
După ce scoatem tortul de la frigider, trebuie să punem pe deasupra fâșia de marțipan deja pregătită. Ciocolata trebuie să o topim, iar apoi o putem folosi pentru a trasa linii decorative, după imaginația fiecăruia. Putem pune și câteva căpșuni pe deasupra.
După ce acești pași au fost îndepliniți, tortul poate fi deja servit!
Așadar, tortul Fraisier este potrivit oricărei ocazii, mai ales pe vremuri călduroase, datorită căpșunilor răcoroase pe care le are în compoziție.