Tort de zahăr ars. Cum să pregătești acasă un tort gustos și aromat
Dacă vrem să îi impresionăm pe cei de la masă cu un desert rafinat și irezistibil, putem pregăti deliciosul tort de zahăr ars. Acesta este ușor de făcut dacă ținem cont de câteva trucuri și folosim arome inedite pentru un plus de savoare. Tortul de zahăr ars este ideal la mesele festive, dar și atunci când vrem să ne încântăm papilele gustative cu un desert de casă plin de savoare. Iată cum să pregătești acasă un tort gustos și aromat.
Tort de zahăr ars, un desert de casă irezistibil
Când vine vorba de desert, rețetele sunt diverse și spectaculoase. Pentru cei care iubesc deserturile făcute după rețeta veche a bunicii atunci putem pregăti un delicios tort de biscuiți cu budincă. Torturile de casă pot fi făcute cu un blat pufos și cu diverse creme fine și delicioase, în funcție de preferințe.
Tortul de zahăr ars este ideal și pentru masa de Paști alături de bucatele tradiționale, precum cozonacul pufos, drobul de miel și alte preparate alese. Printre deserturile pascale pe placul multora dintre noi se află și delicioasa pască cu aluat de cozonac, gustoasă și aromată.
Pe lângă preparatele tradiționale, putem pregăti foarte ușor și câteva prăjituri festive de casă precum prăjitura imperială, dar și un tort de zahăr ars. Acesta se face foarte ușor, avem nevoie de câteva ingrediente și de un plus de imaginație, iar la final ne vom bucura de gustul unui desert irezistibil.
Rețeta unui desert gustos și aromat
Pentru deliciosul tort de zahăr ars avem nevoie de 8 linguri de zahăr tos pentru caramel, pentru cremă vom folosi 6 ouă, 180 g de zahăr, 2 pliculețe de zahăr vanilat și 1 litru de lapte. Pentru pandișpan vom avea nevoie de 4 ouă, 4 linguri de zahăr și 4 linguri de făină, iar pentru ornarea tortului de zahăr ars vom folosi 300 ml de smântână pentru frișcă și câteva fructe proaspete, în funcție de preferințe.
Mai întâi se caramelizează zahărul. Într-o cratiță de 4 litri se pun cele 8 linguri de zahăr tos și se mișcă ușor cratița la foc mic până când acesta se caramelizează. După ce este gata, se tapetează pereții cratiței cu zahărul ars.
Până se răcește zahărul, se prepară crema. Se bat ouăle împreună cu zahărul până când se topește, apoi se adaugă zahărul vanilat. Ulterior se pune laptele și se amestecă bine până când obținem o compoziție spumoasă și omogenă. Crema obținută se toarnă în cratița tapetată cu zahăr ars și se dă la cuptor timp de 30 de minute.
După ce crema s-a închegat foarte bine se pune peste ea blatul de pandișpan. Blatul de pandișpan se prepară ușor. Se separă albușurile de la cele 4 ouă și se bat împreună cu zahărul până când obținem o compoziție spumoasă. Se adaugă ulterior gălbenușurile, apoi se amestecă din nou. Ulterior se adaugă făina și se încorporează treptat. Se pune compoziția obținută peste cremă și se dă la cuptor timp de câteva minute.
După coacere, tortul se scoate din cuptor și se lasă în cratiță să se răcească complet. După aceea, se pune în frigider timp de 3 ore, apoi se răstoarnă tortul pe un platou.
Se așază platoul deasupra cratiței și cu o mișcare bruscă se răstoarnă cratița. Astfel, pandișpanul ajunge la baza tortului, iar crema de zahăr ars deasupra. În acest fel, pandișpanul pufos se va însiropa cu sucul de la crema de zahăr ars. Se pune din nou la frigider câteva ore. La final, tortul se poate orna cu frișcă și fructe proaspete, bucurându-ne de un desert savuros.
Deliciosul tort de zahăr ars este ușor de făcut, gustos și extrem de aromat. Acest desert poate fi pregătit pentru mesele festive, dar și atunci când vrem să ne încântăm papilele gustative cu un tort de casă irezistibil.