Un tort de mere răsturnat este un desert foarte simplu de făcut, cu ingrediente la îndemâna oricui.
Are în compoziția sa mere caramelizate, care îi oferă un gust cu adevărat deosebit. Se poate servi împreună cu înghețată de vanilie, cu frișcă sau cu orice sirop.
Rețeta pentru un tort de mere răsturnat delicios
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 4 mere mari, cu pulpă tare, care să cântărească minim 700 de grame, de jumătate din zeama unei lămâi întregi, de 4 ouă, de 120 de grame zahăr + 12 lingurițe de zahăr tos, de 30 grame de unt, de 1 linguriță de sare, de 150 grame de făină, de 100 grame de unt la temperatura camerei și de 10 grame de zahăr vanilat.
Într-o cratiță sau într-o tavă compacta cu diametrul de 24 cm, rezistentă la foc se caramelizează cele 12 lingurițe de zahăr tos, la care, la final se adaugă cele 30 grame de unt și se amestecă. Se înclină apoi tava sau cratița, astfel încât să ajungă zahărul caramelizat și pe pereții acesteia. După ce s-a îmbracat totul bine în caramel, se lasă deoparte, la răcit.
Curăță merele de coajă și de semințe și taie-le în bucăți potrivite, în mai multe felii. După ce le-ai curățat și tăiat, pune-le într-un bol și stropește-le cu zeama de la jumătatea de lămâie, astfel încât să nu se oxideze.
După ce tava sau cratița cu caramelul s-a răcit, se pun merele în formă. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, fără ventilație, căldură de sus și jos.
Într-un bol se pun ouăle, sarea, zahărul simplu și cel vanilat și se mixează până când se dizolvă totul complet și obții o cremă spumoasă, deschisă la culoare.
Pașii următori pentru acest desert delicios
Peste crema de ouă se adaugă uleiul sau untul treptat, după preferințe, mixând în continuare, la o viteză medie. După ce untul s-a încorporat în crema de ouă cu zahăr, se adaugă și făina, după ce ai cernut-o, astfel încât să se distribuie pe toată suprafața.
Ideal este să încorporezi făina cu o spatulă, astfel încât să nu se piardă aerul conținut de la ouăle bătute. Se amestecă delicat, fără vreun fel de mișcări bruște, astfel încât să obții o compoziție pufoasă. După ce compoziția a fost bine omogenizată, se toarnă deasupra la merele așezate în formă, apoi se nivelează uniform suprafața.
Se dă tortul la copt, la cuptorul preîncălzit. După ce se rumenește pe suprafață, se acoperă cu o coală de hârtie de copt, umezită. Aceasta trebuie să stea la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau până când a trecut testul scobitorii.
Pentru că nu toate cuptoarele sunt la fel și depinde și de soiul de mere ales, este esențial să testezi gradul de coacere. În aceste cazuri, este posibil să fie nevoie să prelungești timpul de coacere, până când este bine copt și la mijloc.
După ce s-a făcut, se lasă puțin la răcit și se desprinde cu un cuțit de pe margini, apoi se răstoarnă și se servește simplu sau decorat după bunul plac.
Un tort de mere răsturnat este un desert ideal pentru orice ocazie, delicios și foarte ușor de făcut, ce va fi adorat de întreaga familie.