Un tort de mere însiropat este acel desert magic care nu doar îți umple casa de arome irezistibile, dar îți aduce și zâmbetul pe buze, făcându-te să uiți de toate grijile. Deși pare sofisticat, este suprinzător de simplu de făcut și cu ingrediente la îndemână.
Acest desert nu necesită ingrediente speciale, instrumente sau tehnici complicate de gătit, are o aromă amețitoare de mere cu scorțișoară și vanilie, blatul e suculent și se topește în gură de fraged ce este, iar gustul va cuceri pe toată lumea.
Rețeta pentru tort de mere însiropat
Prepararea compoziției pentru tortul de mere însiropat îți va lua cam 20 de minute. Apoi, timp de 60 de minute tortul va sta la cuptor pentru a se coace, alte 15 minute va trebui să ai răbdare să se răcească puțin înainte să îl întorci pe un platou sau farfurie de servire, apoi ate 15 minute vei aștepta până să îl tai felii. Dar tot acest timp de așteptare va merita cu vârf și îndesat, pentru că vei obține un desert de nota 10. Află și cum se fac melcișorii din foietaj cu brânză dulce.
Ingredientele pentru merele caramelizate sunt 3 mere decojite, tăiate în felii groase de aproximativ 1 cm; 180 grame zahăr brun; 60 grame unt; 1 linguriță de extract de vanilie; o jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată; un vârf de cuțin de sare.
Pentru blatul de tort vei avea nevoie de 200 grame făină albă, o linguriță rasă de praf de copt; 2 lingurițe de scorțișoară măcinată; un sfert de linguriță de nucșoară măcinată; 200 grame zahăr alb tos; 170 grame zahăr brun; 70 grame unt moale; 2 ouă; 180 ml lapte; 1 linguriță de extract de vanilie; 1 linguriță de sare și puțin ulei.
Înainte să te apuci de treabă, pornește cuptorul la 175 de grade și unge o tavă rotundă, diametru aprox. 22 cm, cu pereți înalți de cca. 4,5 cm, cu puțin ulei.
Pașii de urmat pentru a obține cea mai bună prăjitură
Într-o crăticioară mică, adaugă zahărul brun, untul, extractul de vanilie, scorțișoara și sarea, acestea vor fi folosite pentru ingredientele pentru mere caramelizate. Lasă pe foc mic aproximativ 2 minute, e important ca focul să nu fie mare pentru că zahărul se arde, iar caramelul prinde gust amar. Se amestecă constant până se topesc ingredientele și se omogenizează, formându-se un sos mai gros de caramel.
Toarnă sosul de caramel în tava rotundă, apoi așază ordonat feliile de mere pe deasupra. Nu contează dacă se vor forma rânduri de mere, dar ai grijă ca tava să fie suficient de înaltă, ca să nu dea compoziția pe afară. Apoi într-un castron, amestecă făina cu praful de copt, scorțișoara, sarea și nucșoara.
Într-un alt castron, adaugă untul cu zahărul și amestecă bine cu ajutorul unui mixer. Adaugă ouăle, pe rând, apoi extractul de vanilie și amestecă din nou cu mixerul. Adaugă jumătate din ingredientele uscate și amestecă bine.
Toarnă laptele și continuă să mixezi până se omogenizează compoziția, apoi adaugă restul ingredientelor uscate și amestecă din nou. Aluatul astfel obținut se toarnă peste merele „scăldate” în caramel din tava rotundă.
Tortul de mere se introducere în cuptorul preîncălzit și se lasă la copt 60 de minute, la 175 de grade. Pentru a verifica dacă este copt blatul, introdu o scobitoare în mijlocui acestuia, dacă iese curată, înseamnă că blatul nu mai are nevoie de coacere.
Scoate tortul de mereu din cuptor și lasă-l să se răcească aproximativ 15 minute înainte să îl întorci pe un platou, cu o mișcare fermă și rapidă. Nu felia tortul de mere însiropat decât abia în momentul în care s-a răcit complet.