Tortul de clătite cu cremă de mascarpone este un desert uimitor, fiind un răsfăț perfect pentru o zi de duminică sau pentru evenimentele speciale din familie. Prăjitura are la bază straturi subțiri de clătite cu cacao, o cremă perfectă de mascarpone cu vanilie și fructe proaspete. Dacă iubești clătitele, cu siguranță vei îndrăgi această rețetă fină. Singurul lucru mai complicat este prepararea celor 20 de foi de clătite, dar va merita tot efortul.
Ți-e poftă de ceva dulce și nu știi ce să mănânci? Ei bine, dacă fericirea ar avea un gust, acesta ar fi cu siguranță cel al unui tort de clătite cu cremă de mascarpone, un desert ce se topește în gură și aduce zâmbetul pe buze. Aceasta este o prăjitură nesofisticată, dar super bună și ușor de făcut.
Tort de clătite cu cremă de mascarpone
Pentru 12 porții de clătite vei avea nevoie de 75 grame de unt, 900 ml lapte, 325 grame făină, 50 grame de cacao, 6 ouă și sare. Ingredientele pentru cremă sunt 650 grame mascarpone, 800 grame smântână dulce, 120 grame zahăr pudră și 2 lingurițe vanilie.
Pentru clătite se topește untul și se adaugă deasupra laptele, făina, sarea și cacaoa. Se mixează bine până se obține o compoziție de consistența unei smântâni lichide. Se lasă la odihnit compoziția timp de 30 de minute, apoi se prăjesc pe rând clătitele într-o tigaie antiaderentă, fără adaos de ulei.
Pentru cremă se pune într-un blender brânza mascarpone, smântâna dulce, zahărul pudră și vanilia și se mixează până se obține o cremă consistentă. Poți încerca și o cremă de ness, dacă îți plac dulciurile care conțin cafea. Când clătitele sunt reci, se începe montarea tortului.
Pregătește o tavă cu pereți detașabili și așază o folie alimentară. Adaugă în straturi alternative clătitele și câte o lingură de cremă de mascarpone, ultimul strat fiind de clătite. Acoperă cu folie alimentară și lasă la rece timp de 8 ore.
Se păstrează la rece 4 linguri de cremă de mascarpone pentru decorare. Se răstoarnă tortul pe un platou și se îmbracă cu cremă de mascarpone, apoi se decorează cu fructe de pădure și mentă și se servește cu plăcere.
Sfaturi pentru clătite pufoase
Rețeta de clătite pare la îndemâna tuturor, însă existe numeroase modalități în care poți rata prepararea lor. Bucătarii profesioniști dezvăluie un truc pentru ca un aluat de clătite să iasă ca la carte. Apoi, lucrurile sunt foarte simple. Le poți umple cu ce vrei, de la cremă de brânză și somon, până la ciocolată sau gem, chiar și un tort după cum este în rețeta anterioară.
Aluatul iese mai bine dacă treci făina printr-o sită fină sau o strecurătoare. Pentru a obține clătite subțiri, adaugă apă minerală sau sifon. De asemenea, este esențial să lași aluatul să se odihnească, astfel încât amidonul din făină să se umfle și să absoarbă lichidul (în acest caz, ouăle și laptele).
Această regulă va asigura o textură suficient de densă, uniformă și cremoasă. De asemenea, nu te apuca să faci clătite dacă nu ai o tigaie antiaderentă. Se poate, dar lucrurile nu vor merge la fel de bine și s-ar putea să îți iasă niște clătite foarte uleioase, pentru că vei avea nevoie de grăsime ca să nu se prindă de fundul tigăii.
Întâi, trebuie să amesteci ingredientele lichide într-un castron: puțin lapte, câteva ouă și puțină apă minerală. Apoi adaugă ingredientele uscate: făină și un praf de sare. Depinde de tine dacă vrei să adaugi zahăr sau nu, acesta este un ingredient opțional.
Dacă nu ai de gând să le umpli cu ingrediente sărate, poți adăuga și puțină esență de vanilie sau de rom. Aluatul pentru clătite poate fi păstrat timp de 48 de ore în frigider într-un castron acoperit cu folie alimentară. Prin urmare, dacă se vor mânca toate porțiile cu tort de clătite și cremă de mascarpone, mai poți face oricând încă unul, atât timp cât aluatul va sta la frigider.