Un tort de ciocolată cu mascarpone este cu adevărat delicios, ușor de făcut și ideal pentru orice ocazie specială.
Este un tort opulent, cu un gust intens de ciocolată și cu un blat pufos, care cu siguranță îți va impresiona familia și musafirii.
Rețeta pentru un tort de ciocolată cu mascarpone delicios
Pentru blatul de tort cu cacao vei avea nevoie de 6 gălbenușuri și de 6 albușuri, de 9 lingurițe de cacao, de 180 grame de făină, de 5 grame de praf de copt, de 200 grame de zahăr, de 12 lingurițe de apă rece, de 12 lingurițe de ulei și de un praf de sare. Pentru crema de ciocolată cu mascarpone vei avea nevoie de 100 grame de ciocolată neagră, de 150 grame de ciocolată cu lapte, de 500 grame de mascarpone, de 12 lingurițe de zahăr pudră, de 250 ml de smântână pentru frișcă și de esență de rom după gust.
Pentru glazură ai nevoie de 100 ml de smântână pentru frișcă, de 100 grame de ciocolată neagră, de ciocolată răzuită pentru decor și pentru însiropare de apă cu zahăr caramelizat.
Începe prin a bate albușurile până se fac spumă, apoi adăuga treptat zahărul și bate în continuare până se fac bezea. Pune sarea peste gălbenușuri, punând treptat ulei, apoi apă. Compoziția de la gălbenușuri se pune în câteva tranșe peste albușurile bătute, amestecând de jos în sus.
Se adaugă apoi făina, praful de copt și cacao treptat, după ce au fost cernute, amestecând de jos în sus. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă cu marginile detașabile, apoi se toarnă compoziția în ea. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade, și adaugă tava pentru 10 minute, apoi redu temperatura la 180 de grade și mai las-o pentru aproximativ 25 de minute.
Pașii următori pentru finalizarea tortului
Se lasă blatul la răcit și apoi se scoate din formă. Taie blatul în trei părți și lasă-l deoparte. Pentru crema de ciocolată, se amestecă mascarponele împreună cu cele 12 lingurițe de zahăr pudră. Se pune la topit în baia de abur ambele ciocolate și se amestecă frecvent, până la topire. Se amestecă ușor cu crema de mascarpone, adaugând-o treptat.
Mixează acum smântâna pentru frișcă, apoi pune-o peste cremă, amestecând foarte ușor. Pentru glazură, încălzește bine smântâna pentru frișcă și adaugă în ea ciocolata mărunțită, amestecând până când se topește, apoi se lasă la răcit.
Se iau cele 3 bucăți de blat tăiate și se însiropează cu apă, zahăr și rom, după bunul plac. Se pune primul strat în forma de tort pe care ai folosit-o pentru coacere. Se însiropează și se pune jumătate din cantitatea de cremă, apoi al doilea strat de blat, se însiropează și se pune restul de cremă.
La final, se pune și al treilea strat însiropat și se lasă în frigider pentru câteva ore, ideal peste noapte. Se îndepărtează marginea formei de tort și se nivelează cu puțin din crema păstrată, apoi se toarnă glazura călduță, nu fierbinte și se presară ciocolată răzuită peste.
Un tort de ciocolată cu mascarpone este ideal pentru orice aniversare sau pentru un moment de răsfăț cu ceva dulce, fiind cu adevărat delicios și foarte aromat.