Prima pagină » Culinar » Tort cu cremă de zahăr ars. Desert simplu, ca pe vremuri, care este prezent în toate gastronomiile

Tort cu cremă de zahăr ars. Desert simplu, ca pe vremuri, care este prezent în toate gastronomiile

28 iun. 2024, 10:25,
în Culinar

Cu blat de pandișpan și cremă de zahăr ars, totul copt în același timp, tortul cu cremă de zahăr ars este o delicatețe culinară, ușor de preparat. Datorită gustului de zahăr caramelizat, acest desert este unul plăcut de toată lumea.

Rețetă de tort cu cremă de zahăr ars

Tortul cu cremă de zahăr ars nu necesită ingrediente nemaivăzute, majoritatea fiind chiar la îndemâna noastră.

Ingredientele de care ai nevoie pentru blat sunt: 4 ouă de mărime medie, 1 praf de sare, 1 plic de zahăr vanilat bourbon/1 linguriță de extract de vanilie, 100 de grame de zahăr, 100 de grame de făină.

În ceea ce privește crema, avem nevoie de 8 ouă mari (peste 60 gr/bucată) sau 10 ouă medii (~50 gr/bucată), 200 de grame de zahăr, 1 litru de lapte integral, 2 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon, în plus: 100 – 120 de grame de zahăr pentru caramelizat.

Important de menționat la început este să nu alegeți o tavă cu inel detașabil, întrucât zahărul ars va curge în cuptor. Indicată este o cratiță cu volumul de 3 litri, potrivită pentru cuptor.

În această cratiță punem 100 de grame de zahăr pentru caramelizat, la foc mic. Dacă doriți ca tortul să fie mai dulce, puteți pune și mai mult zahăr de atât, însă 100 de grame ar trebui să fie suficiente. Zahărul nu trebuie amestecat, doar înclinată cratița din când în când pentru a se uniformiza.

Atunci când zahărul ajunge la culoarea dorită, luăm cratița de pe foc, înclinând-o pe toate părțile pentru a fi uniform. Prin acest lucru îmbrăcăm pereții cratiței.

Următorul pas este de a porni cuptorul la 180 de grade, căldură de sus și de jos, fără ventilație. Pe foc punem un ceainic mare cu apă, de care va fi nevoie la coacerea tortului.

Prepararea blatului

Pentru blat, separăm ouăle. Albușurile le punem într-un castron încăpător, peste care adăugăm praful de sare. Batem totul până se face o spumă. Treptat, adăugăm zahărul și amestecăm până totul se face ca o bezea fermă și lucioasă.

La această compoziție adăugăm gălbenușurile și extractul de vanilie. Incorporăm gălbenușurile în amestec, cu ajutorul unei spatule. Cernem apoi făina deasupra. Se amestecă totul cu o spatulă, prin împăturire, așa încât să nu se piardă aerul acumulat în albușurile spumă.

Această compoziție o turnăm în cratița pe care am pregătit-o cu zahăr ars. Acum putem trece la prepararea cremei.

Spargem ouăle într-un castron încăpător, unde adăugăm laptele, zahărul și vanilia. Batem lejer compoziția cu un tel. Important este ca laptele și ouăle să formeze o compoziție fluidă, omogenă.

Se toarnă încet compoziția pe unul dintre pereții cratiței cu zahăr ars. Aluatul de pandișpan se va desprinde de fundul cratiței, pe măsură ce crema va ajunge la fund. În final, blatul tot va fi deasupra compoziției.

Punem cratița într-o tavă, în cuptorul încins. În tavă turnăm apa fiartă. Totul se va pune la o înălțime medie. Apa are rolul de a nu permite cremei să obțină un aspect spongios, cu multe găurele.

Tortul se lasă în cuptor pentru 50 de minute. Când este copt, blatul ar trebui să se desprindă de cratiță. Crema de sub ar trebui să se simtă ușor tremurătoare.

De avut în vedere că, la jumătatea timpului de coacere, poate fi necesară acoperirea cratiței cu o hârtie de copt umezită, pentru a preveni arderea suprafeței blatului.

Tortul se lasă la răcit la temperatura camerei, iar apoi se pune în frigider. Ideal ar fi să stea la frigider peste noapte, ca tortul să se seteze complet. Abia după se îndepărtează cratița.

Tortul cu cremă de zahăr ars poate fi servit simplu, îmbrăcat în frișcă bătută, sau ornat cu fructe și pudră de cacao.

Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
redactia.ro
Ordinul dat de Putin ucrainenilor din teritoriile ocupate. Decizia dificilă pe care trebuie să o ia oamenii
Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
a1.ro
Cătălin Botezatu, nevoit să repete analizele din cauza cancerului. Designerul merge în Turcia special pentru asta
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
8 zile libere pentru români, în această primăvară. Calendarul minivacanţelor 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Locul ideal pentru o vacanță relaxantă. Destinație de vis atât vara cât și iarna
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Dan Șucu și-a făcut bagajele și a plecat de acasă! În cel mai abrupt mod a provocat divorțul de jumătatea vieții
Playtech.ro
Prima apariție a lui Mihai Bendeac la Antena 1, după ce actorul a revenit la trustul Intact. În ce emisiune îl vor putea urmări românii
Dailybusiness.ro
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI! Corina Caciuc și Reghe, în culmea fericirii. Anamaria Prodan va fi furioasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Este ştirea momentului în ROMÂNIA. Verdictul final, în mai puţin de o oră
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 martie 2025
22 martie 2025