Prima pagină » Culinar » Tort cu cremă de zahăr ars. Desert simplu, ca pe vremuri, care este prezent în toate gastronomiile

Tort cu cremă de zahăr ars. Desert simplu, ca pe vremuri, care este prezent în toate gastronomiile

28 iun. 2024, 10:25,
BZI.ro, în Culinar

Cu blat de pandișpan și cremă de zahăr ars, totul copt în același timp, tortul cu cremă de zahăr ars este o delicatețe culinară, ușor de preparat. Datorită gustului de zahăr caramelizat, acest desert este unul plăcut de toată lumea.

Rețetă de tort cu cremă de zahăr ars

Tortul cu cremă de zahăr ars nu necesită ingrediente nemaivăzute, majoritatea fiind chiar la îndemâna noastră.

Ingredientele de care ai nevoie pentru blat sunt: 4 ouă de mărime medie, 1 praf de sare, 1 plic de zahăr vanilat bourbon/1 linguriță de extract de vanilie, 100 de grame de zahăr, 100 de grame de făină.

În ceea ce privește crema, avem nevoie de 8 ouă mari (peste 60 gr/bucată) sau 10 ouă medii (~50 gr/bucată), 200 de grame de zahăr, 1 litru de lapte integral, 2 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon, în plus: 100 – 120 de grame de zahăr pentru caramelizat.

Important de menționat la început este să nu alegeți o tavă cu inel detașabil, întrucât zahărul ars va curge în cuptor. Indicată este o cratiță cu volumul de 3 litri, potrivită pentru cuptor.

În această cratiță punem 100 de grame de zahăr pentru caramelizat, la foc mic. Dacă doriți ca tortul să fie mai dulce, puteți pune și mai mult zahăr de atât, însă 100 de grame ar trebui să fie suficiente. Zahărul nu trebuie amestecat, doar înclinată cratița din când în când pentru a se uniformiza.

Atunci când zahărul ajunge la culoarea dorită, luăm cratița de pe foc, înclinând-o pe toate părțile pentru a fi uniform. Prin acest lucru îmbrăcăm pereții cratiței.

Următorul pas este de a porni cuptorul la 180 de grade, căldură de sus și de jos, fără ventilație. Pe foc punem un ceainic mare cu apă, de care va fi nevoie la coacerea tortului.

Prepararea blatului

Pentru blat, separăm ouăle. Albușurile le punem într-un castron încăpător, peste care adăugăm praful de sare. Batem totul până se face o spumă. Treptat, adăugăm zahărul și amestecăm până totul se face ca o bezea fermă și lucioasă.

La această compoziție adăugăm gălbenușurile și extractul de vanilie. Incorporăm gălbenușurile în amestec, cu ajutorul unei spatule. Cernem apoi făina deasupra. Se amestecă totul cu o spatulă, prin împăturire, așa încât să nu se piardă aerul acumulat în albușurile spumă.

Această compoziție o turnăm în cratița pe care am pregătit-o cu zahăr ars. Acum putem trece la prepararea cremei.

Spargem ouăle într-un castron încăpător, unde adăugăm laptele, zahărul și vanilia. Batem lejer compoziția cu un tel. Important este ca laptele și ouăle să formeze o compoziție fluidă, omogenă.

Se toarnă încet compoziția pe unul dintre pereții cratiței cu zahăr ars. Aluatul de pandișpan se va desprinde de fundul cratiței, pe măsură ce crema va ajunge la fund. În final, blatul tot va fi deasupra compoziției.

Punem cratița într-o tavă, în cuptorul încins. În tavă turnăm apa fiartă. Totul se va pune la o înălțime medie. Apa are rolul de a nu permite cremei să obțină un aspect spongios, cu multe găurele.

Tortul se lasă în cuptor pentru 50 de minute. Când este copt, blatul ar trebui să se desprindă de cratiță. Crema de sub ar trebui să se simtă ușor tremurătoare.

De avut în vedere că, la jumătatea timpului de coacere, poate fi necesară acoperirea cratiței cu o hârtie de copt umezită, pentru a preveni arderea suprafeței blatului.

Tortul se lasă la răcit la temperatura camerei, iar apoi se pune în frigider. Ideal ar fi să stea la frigider peste noapte, ca tortul să se seteze complet. Abia după se îndepărtează cratița.

Tortul cu cremă de zahăr ars poate fi servit simplu, îmbrăcat în frișcă bătută, sau ornat cu fructe și pudră de cacao.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *