Prima pagină » Culinar » Tort cu cremă de zahăr ars. Desert simplu, ca pe vremuri, care este prezent în toate gastronomiile

Tort cu cremă de zahăr ars. Desert simplu, ca pe vremuri, care este prezent în toate gastronomiile

28 iun. 2024, 10:25,
în Culinar

Cu blat de pandișpan și cremă de zahăr ars, totul copt în același timp, tortul cu cremă de zahăr ars este o delicatețe culinară, ușor de preparat. Datorită gustului de zahăr caramelizat, acest desert este unul plăcut de toată lumea.

Rețetă de tort cu cremă de zahăr ars

Tortul cu cremă de zahăr ars nu necesită ingrediente nemaivăzute, majoritatea fiind chiar la îndemâna noastră.

Ingredientele de care ai nevoie pentru blat sunt: 4 ouă de mărime medie, 1 praf de sare, 1 plic de zahăr vanilat bourbon/1 linguriță de extract de vanilie, 100 de grame de zahăr, 100 de grame de făină.

În ceea ce privește crema, avem nevoie de 8 ouă mari (peste 60 gr/bucată) sau 10 ouă medii (~50 gr/bucată), 200 de grame de zahăr, 1 litru de lapte integral, 2 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon, în plus: 100 – 120 de grame de zahăr pentru caramelizat.

Important de menționat la început este să nu alegeți o tavă cu inel detașabil, întrucât zahărul ars va curge în cuptor. Indicată este o cratiță cu volumul de 3 litri, potrivită pentru cuptor.

În această cratiță punem 100 de grame de zahăr pentru caramelizat, la foc mic. Dacă doriți ca tortul să fie mai dulce, puteți pune și mai mult zahăr de atât, însă 100 de grame ar trebui să fie suficiente. Zahărul nu trebuie amestecat, doar înclinată cratița din când în când pentru a se uniformiza.

Atunci când zahărul ajunge la culoarea dorită, luăm cratița de pe foc, înclinând-o pe toate părțile pentru a fi uniform. Prin acest lucru îmbrăcăm pereții cratiței.

Următorul pas este de a porni cuptorul la 180 de grade, căldură de sus și de jos, fără ventilație. Pe foc punem un ceainic mare cu apă, de care va fi nevoie la coacerea tortului.

Prepararea blatului

Pentru blat, separăm ouăle. Albușurile le punem într-un castron încăpător, peste care adăugăm praful de sare. Batem totul până se face o spumă. Treptat, adăugăm zahărul și amestecăm până totul se face ca o bezea fermă și lucioasă.

La această compoziție adăugăm gălbenușurile și extractul de vanilie. Incorporăm gălbenușurile în amestec, cu ajutorul unei spatule. Cernem apoi făina deasupra. Se amestecă totul cu o spatulă, prin împăturire, așa încât să nu se piardă aerul acumulat în albușurile spumă.

Această compoziție o turnăm în cratița pe care am pregătit-o cu zahăr ars. Acum putem trece la prepararea cremei.

Spargem ouăle într-un castron încăpător, unde adăugăm laptele, zahărul și vanilia. Batem lejer compoziția cu un tel. Important este ca laptele și ouăle să formeze o compoziție fluidă, omogenă.

Se toarnă încet compoziția pe unul dintre pereții cratiței cu zahăr ars. Aluatul de pandișpan se va desprinde de fundul cratiței, pe măsură ce crema va ajunge la fund. În final, blatul tot va fi deasupra compoziției.

Punem cratița într-o tavă, în cuptorul încins. În tavă turnăm apa fiartă. Totul se va pune la o înălțime medie. Apa are rolul de a nu permite cremei să obțină un aspect spongios, cu multe găurele.

Tortul se lasă în cuptor pentru 50 de minute. Când este copt, blatul ar trebui să se desprindă de cratiță. Crema de sub ar trebui să se simtă ușor tremurătoare.

De avut în vedere că, la jumătatea timpului de coacere, poate fi necesară acoperirea cratiței cu o hârtie de copt umezită, pentru a preveni arderea suprafeței blatului.

Tortul se lasă la răcit la temperatura camerei, iar apoi se pune în frigider. Ideal ar fi să stea la frigider peste noapte, ca tortul să se seteze complet. Abia după se îndepărtează cratița.

Tortul cu cremă de zahăr ars poate fi servit simplu, îmbrăcat în frișcă bătută, sau ornat cu fructe și pudră de cacao.

Bugetul.ro
Moartea milionarului din Pipera a lăsat în urmă o companie care deține numeroase imobile în toată Capitala. Cine a fost Mario Felice, fondatorul Nusco
redactia.ro
Unde se afla Alex Marcu când soția lui, Teodora s-a stins din viață
Bugetul.ro
Adio, Transfăgărășan și Transalpina! Cel mai atractiv traseu pentru cei care vor să vadă sălbăticia României este Transapuseana, aflat prin Munții Trascău și Metaliferi
a1.ro
Ce a răspuns Donald Trump când Nicușor Dan l-a invitat în România. Președintele SUA a fost deschis cu românul
Playtech.ro
Primul val de caniculă lovește România. Termometrele sar de 35°C. Cât ține valul de căldură
observatornews.ro
S-a mutat în Australia pentru un job pe care nicio femeie nu îl vrea. Face 9.000 $ în 2 săptămâni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Un nou tratament împotriva cancerului. Veste excelentă pentru pacienţi
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Ilie Bolojan i-a lăsat un bilețel lui Nicușor Dan pe care i-a scris o dată și cel mai mare eveniment care a marcat România
Playtech.ro
Fertilizatorul natural care face ca roşiile să crească mai mari ca niciodată. Secretul bunicilor
Dailybusiness.ro
Prime de 1 Iunie pentru părinți. Companiile din România oferă bonusuri de până la 300 de lei
RomaniaTV
BREAKING NEWS! A fost transportat de urgență la spital! A făcut AVC!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
MApN, anunț important, de ultimă oră, care îi vizează pe toți românii. Ce urmează să se întâmple
redactia.ro
EXCLUSIV Reacția emoționantă a fetiței Elenei Udrea atunci când a aflat că pedeapsa mamei sale i-a fost redusă. Adrian Alexandrov, detalii neștiute despre familia sa
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`