Prima pagină » National » Topul zonelor profitabile pentru investiții în apartamente de închiriat
Topul zonelor profitabile pentru investiții în apartamente de închiriat

Topul zonelor profitabile pentru investiții în apartamente de închiriat

15 iul. 2024, 09:20,
în National

Dacă ești în căutarea celor mai profitabile zone pentru investiții în apartamente de închiriat, acest articol îți oferă informațiile esențiale despre „minele de aur” ale proprietarilor din România.

Topul zonelor profitabile pentru investiții în apartamente de închiriat

În 2024, Bucureștiul, Clujul și Brașovul se numără printre cele mai avantajoase orașe pentru astfel de investiții. Acestea se remarcă prin creșteri semnificative ale prețurilor imobiliare și chiriilor, în special în centrele regionale majore.

București

În București, cartierele din zona Victoriei-Romană-Universitate-Unirii sunt cele mai atractive pentru chiriași, oferind randamente considerabile pentru proprietari. Apartamentele din aceste zone beneficiază de poziții strategice, cu acces facil la transportul public, restaurante, terase, baruri, instituții de învățământ și diverse opțiuni de divertisment.

Proprietarii pot închiria apartamentele din aceste zone la prețuri medii de 600-650 euro pe lună.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca urmează în top, având unele dintre cele mai ridicate chirii din țară. În cartierul Mărăști, chiria medie este de 550 euro pe lună, în Mănăștur 400-450 euro pe lună, iar în Someșeni chiriile sunt ceva mai mici. Zonele centrale sunt foarte căutate, iar prețurile ajung și aici la 650 euro pe lună, similar cu cele din București.

Brașov

Brașovul este, de asemenea, un oraș excelent pentru deținerea unui imobil de închiriat. Chiriile medii sunt de 320 euro pe lună pentru garsoniere, 480 euro pe lună pentru apartamente cu 2 camere și 600 euro pe lună pentru apartamente cu 3 camere. Centrul Brașovului atrage mulți chiriași, iar chiriile aici pot ajunge la 550 euro pe lună.

Evoluția prețurilor apartamentelor în 2024

În iunie 2024, prețurile apartamentelor de vânzare, atât vechi cât și noi, au crescut în medie cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor platformei Storia.

„Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) a scăzut la 5,86% pe an, de la 5,9%, ceea ce ar putea stimula cererea pe piața imobiliară. Reducerea dobânzilor poate încuraja mai mulți cumpărători să achiziționeze proprietăți, crescând cererea și implicit prețurile”, a explicat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Prețurile în București

În București, în iunie 2024, prețul mediu al apartamentelor de vânzare a fost de 1.848 euro pe metru pătrat. Apartamentele noi au avut un preț mediu de 1.810 euro pe metru pătrat, cu 21% mai mare decât în aceeași lună a anului trecut. Apartamentele vechi au avut un preț mediu de 1.888 euro pe metru pătrat, în creștere cu 17% față de iunie anul trecut și cu 3% mai mare decât în mai 2024.

Prețurile în Iași

În Iași, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 9%, ajungând la 1.526 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 11%,. Cert este că piața imobiliară va exploda în această primăvară. Locuințele sunt tot mai scumpe, însă cererile rămân la fel de mari. Deocamdată, pe lista celor mai ieftine centre regionale ale țării se află Iașul. Chiar dacă în momentul de faţă cumpărătorii din Iaşi plătesc cu 9% mai mult pentru apartamentele pe care le cumpără, preţurile se menţin pe plan local la un nivel foarte scăzut.

Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Mulți români oscilează între chirie sau rată la bancă atunci când vine vorba de un imobil. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 noiembrie 2024
29 noiembrie 2024