Prima pagină » Economic Local » Topul oamenilor de afaceri din Iasi care au primit subvențiile de la APIA
Topul oamenilor de afaceri din Iasi care au primit subvențiile de la APIA

Topul oamenilor de afaceri din Iasi care au primit subvențiile de la APIA

07 oct. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

În topul oamenilor de afaceri din Iași care au primit subvențiile de la APIA sunt crescători de păsări, bovine sau agricultori care cultivă cereale. Cea mai mare sumă primită este de 8,7 milioane de lei

Agentia pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a plătit fermierilor din Iași peste 80 de milioane de lei pentru anul de cerere 2023. În topul fermierilor care au primit cele mai mari sume se află Fermador, deținută de Cătălin Mihalache, cu 8.700.000 de lei, subvenții acordate pentru bunăstarea păsărilor, măsura 14. Crescătorii de păsări au cerut și interzicerea importurilor de carne și ouă din Ucraina. Tot în măsura 14, a primit 5.000.000 de lei compania Avitop. Agrocomplex Lunca Pașcani, fermă de bovine a tânărului Bogdan Pantazi, a obținut 7.126.000 de lei sprijin pentru suprafață. Agroindustriala Bucium, companie din domeniul vinificației, a primit 5.337.000 de lei pentru restructurare/reconversie vie.

Topul oamenilor de afaceri din Iași care au primit subvențiile de la APIA

Marii fermieri din Iași care exploatează terenuri agricole au încasat subvențiile de la APIA. Agricola 96 Tigănași S.A., deținută de fermierul Aurel Placinschi, a primit 4.687.000 de lei, Panifcom S.R.L., 3.923.000 de lei, Agrocom Strunga S.A., 2.438.000 de lei. De asemenea, alte companii mari din domeniul agricol din Iași, precum Agromec Movileni, Adige S.R.L., I.I. Poputoaia Gheorghiță au primit în total 6 milioane de lei. Fiecare dintre acești fermieri exploatează peste 2.000 de hectare cu terenuri agricole, cultivând grâu, porumb sau floarea-soarelui.

În fiecare an se află în topul fermierilor care primesc cele mai mari subvenții de la APIA. Agricultorii din Iași primesc subvențiile pentru motorina utilizată în agricultură, în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024. Suma autorizată la plată, aproximativ 1 milion de lei, va ajunge în conturile celor 600 de fermieri din județul Iași. La nivel național, sunt 17.600 de beneficiari.

APIA pregătește plata avansului din subventii pentru 2024

În această perioadă, se pregătește avansul din subvenții pentru fermierii eligibili la plată, care va fi acordat începând cu 15 octombrie 2024. În campania 2024, Comisia Europeană și statele membre susțin menținerea derogării cu privire la plata avansului de până la 70% pentru intervențiile sub formă de plăți directe, în temeiul titlului III, capitolul II din Regulamentul (UE) 2021/2115 și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală, bazate pe suprafață și pe animale. O parte din agricultorii din județul Iași primesc banii cu întârziere, unul dintre motive fiind faptul că au fost selectați la eșantionul de control, iar verificarea în fermă abia s-a finalizat.

Un alt motiv ar fi faptul că au fost necesare clarificări cu privire la cererea de plată depusă în 2023, iar după ce au fost acestea lămurite, fermierul poate primi banii ce i se cuvin. Indiferent de situație, APIA va face noi plăți către fermierii din Iași. În topul oamenilor de afaceri din Iași care au primit subvențiile de la APIA se numără crescători de păsări și bovine sau agricultori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`