Prima pagină » Economic Local » Topul meseriilor din Iași căutate în plină pandemie de Covid-19. Ieșenii sunt disperați să își găsească un loc de muncă
Topul meseriilor din Iași căutate în plină pandemie de Covid-19. Ieșenii sunt disperați să își găsească un loc de muncă

Topul meseriilor din Iași căutate în plină pandemie de Covid-19. Ieșenii sunt disperați să își găsească un loc de muncă

06 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Topul meseriilor din Iași căutate în plină pandemie de COVID-19 sunt din domeniul agricol sau juridic. Companiile din Iași au nevoie de specialiști în resurse umane, în agricultură, juriști sau electricieni. Specialiștii AJOFM Iași susțin că șomerii au început cursurile de calificare în luna iunie 2020 pentru posturile solicitate de angajatorii din Iași. De la debutul pandemiei de COVID-19 și-au pierdut locurile de muncă 500 de angajați din Iași din domeniile transporturi, HoReCa și industrie

Topul meseriilor din Iași căutate în plină pandemie de COVID-19 sunt din domeniul agricol sau juridic. Persoanele din Iași care au vrut să-și schimbe domeniul de activitate sau au rămas fără un loc de muncă s-au înscris la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM ) Iași ca șomeri indemnizabili sau care nu primesc ajutorul de șomaj, iar apoi au optat pentru cursuri de formare profesională. Potrivit Gabrielei Vasilache, director AJOFM Iași, ieșenii care s-au înscris la aceste cursuri teoretice și practice vor deveni specialiști în agricultură, resurse umane, dar și electricieni.

Ieșenii care vor să urmeze cursuri de formare profesională se pot adresa specialiștilor din cadrul AJOFM Iași

Topul meseriilor din Iași pentru care angajatorii plătesc salarii deloc de neglijat sunt cele pe care le pot face ieșenii la cursurile de formare profesională.

„AJOFM Iași a reluat cursurile de formare profesională încă din luna iunie 2020. Noi realizăm aceste cursuri în funcție de cerințele de pe piața muncii. Acum avem clasele deja formate pentru cursurile de electricieni, cu 20-30 cursanți, cursuri de specialiști în agricultură sau în resurse umane. Am văzut că pe perioada pandemiei de COVID-19 angajatorii din Iași au nevoie de juriști, specialiști care în trecut nu erau la mare căutare. Piața muncii este în continuă schimbare, iar în această perioadă se observă acest lucru”, a declarat Gabriela Vasilache, director AJOFM Iași.

În anul 2019 au finalizat cursurile de formare profesională 150 de cursanți, dintre care 91 provin din mediul rural

Șomerii care voiau să se angajeze cu ajutorul diplomei obținute în urma finalizării cursurilor de formare profesională au fost nevoiți să aștepte câteva luni pentru a reîncepe cursurile care le asigurau un loc de muncă. Potrivit directorului instituției, rata succesului acestor cursuri organizate la Centrul de Calificare Profesională al AJOFM Iași este de 60 la sută.

„Persoanele care urmează aceste cursuri de formare profesională reușesc să se angajeze la scurt timp după finalizarea lor. În unele situația rata succesului este chiar și de 90 la sută. Sunt șomeri înscriși în baza de date a AJOFM Iași”, mai spune Gabriela Vasilache.

Cursurile de recalificare din anul 2020 sunt pentru posturile de inspector resurse umane, electrician, manager proiect sau lucrător în cultura plantelor

Directorul instituției care mediază relațiile dintre angajați și angajatori susține că deși companiile din Iași grav afectate de pandemia de COVID-19 au anunțat încă din luna martie 2020 disponibilizări colective a unui număr de 1.200 de angajați, până în prezent au fost concediați 500 de ieșeni. Piața muncii din Iași s-a schimbat astfel că dacă în anii precedenți se făceau cursuri de manichiuristă, coafeză sau hair-stylist, în anul 2020 se caută specialiști din alte domenii.

„Companiile din Iași au redus activitatea și au făcut disponibilizări, însă ne bucurăm că au reușit să găsească soluții pentru a nu disponibiliza un număr mare de angajați, așa cum plănuiseră. Numărul șomerilor în Iași nu este mai mare față de anul trecut, semn că ieșenii care au pierdut un loc de muncă pe timpul pandemiei au reușit să se angajeze rapid”, a mai spus Gabriela Vasilache.

Ieșenii au căutat locuri de muncă pe platformele cu oferte de job-uri, Iașul fiind printre județele fruntașe ca număr de aplicări

Imediat după ce starea de urgență a fost înlocuită cu starea de alertă și companiile din Iași au reînceput angajările, persoanele din Iași au căutat noi locuri de muncă pe platformele cu oferte de joburi. Astfel, ieșenii au făcut 160.000 de aplicări pe platforma ejobs numai în luna mai 2020, iar trendul s-a menținut ridicat și în lunile următoare. Domeniile căutate de ieșenii care au vrut să se angajeze au fost retailul, prestări servicii, call center, bănci, IT, telecom sau servicii financiare. Cele mai multe aplicări au fost din partea tinerilor care au vrut să-și găsească un nou loc de muncă.

În perioada 5-12 august 2020 ieșenii cu studii superioare au la dispoziție un număr dublu de oferte de muncă față de lunile precedente

Potrivit AJOFM Iași, în perioada 5-12 august 2020, persoanele interesate să își găsească un nou job au la dispoziție 760 de locuri de muncă vacante. Numărul posturilor vacante oferite persoanelor cu studii superioare a crescut simțitor față de lunile precedente, în plină pandemie de COVID-19. Astfel, ieșenii care au diplomă de licență au la dispoziție 99 de locuri de muncă vacante, iar cei cu studii medii, 661 de locuri de muncă oferite de angajatorii din Iași. Domeniul construcțiilor rămâne cel mai ofertant în această perioadă, fiind 339 de posturi oferite celor interesați. Alte 294 de locuri de muncă sunt în domeniul serviciilor, iar în industrie se fac 56 de noi angajări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *