În anul 2019, peste 33.436 de salariați s-au „îmbolnăvit” de Paște. CAS Iași scoate sume triple din instituție din cauza acestor concedii prelungite. Se îmbolnăvesc sute de salariați în perioada Paștelui sau își prelungesc vacanțele?
Anul trecut, acești ieșeni au beneficiat de aproape 200.000 de concedii medicale. În ultimii patru ani de zile, numărul de cereri de concedii medicale a crescut considerabil. Se îmbolnăvește populația din ce în ce mai tare de la an la an sau se acordă prea ușor certificatele? Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași scoate sume importante de bani pentru a plăti concediile ieșenilor care se îmbolnăvesc. Statistica arată faptul că cele mai multe solicitări pentru concediile medicale provin din partea lucrătorilor din sistemul public. Curios este faptul că cele mai multe solicitări sunt în perioada Paștelui.
Sute de mii de zile de concediu
În anul 2019, din 205.000 de salariați de pe raza județului Iași, 39.612 au solicitat concedii medicale, cu preponderență, la fel ca în anii precedenți, în perioada Paștelui. În luna aprilie a anului trecut s-au înregistrat 33,436 de certificate. Practic, un sfert din populație a fost în concediu medical plătit de către CAS. Astfel, în anul 2019, ieșenii au avut parte de peste 900.000 de zile de concediu. Moda concediilor medicale a pornit în anul 2016, când au fost înregistate 133.992 certificate, continuând în 2017, cu 145.972 certificate, în 2018, cu 161.172 certificate, iar în 2019 cu 167,743. Se observă o creștere considerabilă de la an la an, o creștere pe care autoritățile au sesizat-o și pe care o țin din scurt.
„Numărul de certificate de concediu medical este în creștere față de ultimii patru ani. Cele mai multe solicitări vin din partea instituțiilor publice, din spitale. Totodată, pentru CAS, acest lucru înseamnă o cheltuială în plus, întrucât din anul 2018 s-au triplat sumele plătite pentru zilele de concediu medical”, au specificat reprezentanții CAS Iași.
Instituția cu cele mai multe concedii
Conform statisticilor înregistrate de CAS Iași, reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași” au realizat un top al decontărilor pentru anul 2019. Astfel, pe locul întâi în clasament, în funcție de cele mai mari sume pentru indemnizații solicitate spre decontare, se află Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași. Pe locul doi se află Direcția Generală de Finanțe Publice Iași, iar pe locul trei se află SC. Delphi Diesel Systems SRL. Următorul în clasament se află Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Almaviva Services SRL, Compania de Transport Public, Institutul de Psihiatrie „Socola”, Antibiotice SA, Conduent Business Services Romania și Salubris S.A.
Unde sunt cele mai multe solicitări?
Ponderea concediilor medicale pentru incapacitate de muncă arată că cele mai frecvente probleme pe care le întâmpină ieșenii se clasifică astfel: 52 la sută prezintă boala obișnuită și care se compensează cu 75 la sută din baza de calcul. Pe locul al doilea se află urgențele medico-chirurgicale, care se compensează cu sută la sută din baza de calcul, iar pe locul al treilea se află sarcina sau lehuzia, în procent de 11 la sută, care se compensează cu 85 la sută din baza de calcul.
„Din statisticile existente, 70% dintre certificatele de concediu medical au fost oferite persoanelor care lucrează în sistemul public și 30 la sută pentru cei care lucrează în sistemul privat”, precizează conducerea CAS Iași.
De Paște, toată lumea „se îmbolnăvește”
Cel mai probabil, în perioada Paștelui, când instituțiile publice prevăd deja o perioadă de concediu, angajații preferă prelungire. Astfel, își scot certificate medicale. Pe parcursul anului 2019, 39.612 persoane au beneficiat de concediu medical, pentru diverse probleme medicale. Astfel, s-au adunat 901.308 zile de concediu medical și 167.743 de certificate emise. Statisticile CAS Iași reflectă preferințele ieșenilor în materie de lunile alese pentru concediu medical. Astfel, statisticile arată că cele mai multe zile de concediu medical s-au luat în luna aprilie, 168.554 de zile, și în luna august, 114.476 de zile. Statisticile reflectă faptul că ieșenii se îmbolnăvesc destul de frecvent chiar și în perioada verii, în lunile iunie, iulie și august adunându-se un total de 224.246 de zile.