Prima pagină » Eveniment-Social » Topul celor mai mari și mai mici medii posibile, în clasa a IX-a, la Admiterea 2022 în licee și colegii din Iași
Topul celor mai mari și mai mici medii posibile, în clasa a IX-a, la Admiterea 2022 în licee și colegii din Iași

Topul celor mai mari și mai mici medii posibile, în clasa a IX-a, la Admiterea 2022 în licee și colegii din Iași

22 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Topul celor mari și mai mici medii posibile, în clasa a IX-a, la Admitere 2022 în licee și colegii din Iași! Totul are la bază un raport al Inspectoratului Școlar Județean Iași după analiza notelor obținute de elevii claselor a VIII-a la ultima simulare a Evaluării Naționale. Datele statistice arată că, foarte probabil, în marile colegii și licee ar putea scădea cu 20-30 de zecimi notele de intrare în ciclul liceal

Top interesant cu cele mai mari, dar și cele mai mici medii posibile, în clasa a IX-a, la Admiterea 2022, în Iași! Un raport al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, ce face analiza notelor obținute de elevii claselor a VIII-a la ultima simulare a Evaluării Naționale (EN), prezintă o realitate tristă. Astfel, datele statistice arată că, foarte probabil, în marile colegii și licee ar putea scădea cu 20-30 de zecimi notele de intrare în ciclul liceal. Mai mult, în cele tehnologice sau industriale (unele din mediul rural) ar putea fi medii numeroase de intrare în clasa a IX-a de 2 sau sub această medie.

Top cu cele mari, dar și mai mici medii posibile, în clasa a IX-a

Abordată din perspectiva mediilor obținute pe discipline la nivelul școlilor, situația rezultatelor scoate în evidență faptul că un număr consistent de note în zona superioară a palierelor de notare au fost înregistrate la Colegiul Național ”Emil Racoviță” Iași (media notelor la Limba și literatura română: 8.60; media notelor la Matematică: 8.69), Colegiul Național Iași (media notelor la Limba și literatura română: 8.41; media notelor la Matematică: 8.79) și la Colegiul Național ”Costache Negruzzi” Iași (media notelor la Limba și literatura română: 8.63; media notelor la Matematică: 8.31).

Comparativ cu anul 2021, această medie este mai scăzută cu până la 30 de zecimi. Astfel, o comparație a mediilor obținute la nivelul unităților de învățământ la testele inițiale, comparativ cu simularea examenului de Evaluare Națională indică pentru Limba și literatura română, diferențe cuprinse între 1.86 puncte (Școala Gimnazială Gârbești), deci o scădere a mediei pe școală la simulare comparativ cu media obținută la testele inițiale, și +0.83 puncte (Școala Gimnazială Ciurea). La disciplina Matematică; diferențele sunt cuprinse între -1.28 puncte (Liceul Tehnologic ”Mihai Busuioc” Pașcani) și +2.86 puncte (Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu-Frumos).

Diferențe negative între media simulării și media testelor inițiale la disciplina Limba și literatura română

Raportat la 152 unități de învățământ pentru care analiza poate fi efectuată, în județul Iași se remarcă 129 diferențe negative între media simulării și media testelor inițiale la disciplina Limba și literatura română și 12 diferențe negative la disciplina Matematică. Structura subiectelor, timpul de lucru alocat, gradul de dificultate al subiectelor, standardele de evaluare, efortul de pregătire depus pe parcursul anilor de gimnaziu și, mai cu seamă, în lunile premergătoare simulării examenului de Evaluare Națională, sunt factori ce determină variațiile dintre mediile obținute la cele două forme de evaluare. Mai departe, raportat la ultimele medii de Admitere 2021, clasa a IX-a, în top 100 național, pe poziţia 26 se afla Colegiul Național ”Emil Racoviță”, specializarea Matematică-Informatică,  cu o ultimă medie de 9.50. Următorul loc aparţinea Colegiului Național Iași, 36, cu o ultimă medie, pentru profilul Ştiinţe ale Naturii, de 9.47.

În schimb, pe poziţia 41 se afla Colegiul Național ” Emil Racoviță” cu profilul de Ştiinţe ale Naturii și media de 9.45. Pe locul 47 se afla Colegiul Național ”Costache Negruzzi” cu profilul de Matematică- Informatică și cu o ultimă medie de 9.44.

Top 10 cele mai slabe medii de admitere în clasa a IX-a din județul Iași

Pe de altă parte, în top 10 cele mai slabe medii de admitere în clasa a IX-a, din județul Iași (în 2020) au fost: Școala Gimnazială Dumbrăvița, candidat cu media de admitere în clasa a IX-a de 2.31, media de la Evaluarea Națională 1.25, media din clasele V – VIII de 6.55, nota la Limba și literatura română fiind 1.00, iar nota la Matematică-1.50. Școala Gimnazială Izvoarele, candidat cu media de admitere în clasa a 9-a de 2.30, media de la Evaluarea Națională 1.25, media din clasele V-VIII de 6.52, nota la Limba și literatura română fiind 1.00, iar nota la Matematică-1.50. Mai departe, medii și mai mici de 2 s-au înregistrat (tot în 2020) la: Școala Gimnazială Crucea, candidat cu media de admitere în clasa a IX-a de 2.07, media de la Evaluarea Națională 1.00, media din clasele V-VIII de 6.37, nota la Limba și literatura română fiind 1.00, iar nota la Matematică-1.00. Școala Gimnazială Cozmești, candidat cu media de admitere în clasa a IX-a de 2.05, media de la Evaluarea Națională 1.00, media din clasele V-VIII de 6.27, nota la Limba și literatura română fiind 1.00, iar nota la Matematică-1.00. Școala Gimnazială Bosia, candidat cu media de admitere în clasa a IX-a de 2.03, media de la Evaluarea Națională 1.00, media din clasele V-VIII de 6.19, nota la Limba și literatura română fiind 1.00, iar nota la Matematică tot de 1.00.

În acest context, mediile de 1.00 și 2.00 la Admiterea 2022 ar putea crește cu sutele. Astfel, acest top al celor mai mari și mai mici medii posibile în clasa a IX-a la Admitere 2022 în licee și colegii din Iași este unul extrem de util pentru părinți și elevi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *