Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Top Special! Cele mai interesante și proaspete detalii, legate de premiera unui eveniment special derulat în județul Iași, la BZI LIVE alături de Virgil Leițoiu (sociolog) – FOTO

LIVE VIDEO – Top Special! Cele mai interesante și proaspete detalii, legate de premiera unui eveniment special derulat în județul Iași, la BZI LIVE alături de Virgil Leițoiu (sociolog) – FOTO

27 aug. 2023, 12:48,
în BZI LIVE

Top Special! Cele mai interesante și proaspete detalii, legate de premiera unui eveniment special derulat în județul Iași, patrimoniu cultural, tradiții și valori ancestrale și populare într-o nouă emisiune BZI LIVE programată luni, 28 august 2023, începând cu ora 14.30 alături de Virgil Leițoiu (sociolog) – Consiliul Județean Iași (CJI). Totul va avea în prim-plan inițiativa Rețelei Naționale a Muzeelor (RNM) din România în acest an, pe 2 septembrie 2023, va avea loc prima ediție a evenimentului intitulat spectaculos ”Noaptea muzeelor la sate”, prin care se urmărește promovarea obiectivelor de interes cultural din mediul rural. Consiliul Județean Iași (CJI), în calitate de partener al RNM în cadrul acestui proiect, a întreprins mai multe acțiuni prin care să asigure o cât mai largă participare la nivel județean, și în acest fel să facă cunoscut publicului larg bogatul patrimoniu cultural și istoric al județului Iași. Acest eveniment se adresează sutelor de muzee și colecții private sau de stat, caselor memoriale și de memorie istorică precum și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc. Ele pot fi reședințe nobiliare, castele și cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă religioasă care aparțin bisericilor parohiale și mănăstirilor, mori de vânt, de apă sau de hârtie, gospodării tradiționale țărănești conservate ”in situ” sau case bătrânești, centre culturale sau de artă, ateliere de artă tradițională, monumente paleo-creștine, mausolee, situri arheologice deschise publicului, fierării, hambare, chiar și centre de pompieri.

Cele mai interesante și proaspete detalii, legate de premiera unui eveniment special derulat în județul Iași, la BZI LIVE alături de Virgil Leițoiu (sociolog)

În cazul acestei ediții inaugurale, activitățile principale se vor concentra cu predilecție pe trei direcții strategice: Configurarea unei mărci culturale derivate din arhitectura Nopții Muzeelor care să asigure personalitate evenimentului, o identitate ușor de recunoscut și vizibilitate patrimoniului cultural rural; Campanie națională de suport pentru dezvoltarea de programe educative adresate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale, derulate de participanți, prin exploatarea colecțiilor și a patrimoniului cultural deținut. Împărtășirea de povești fascinante, cu valoare culturală și istorică, probabil unele neștiute de către publicul larg: se mizează pe faptul că aceste povești vor stimula vizitarea acestor obiective și zone rurale de unde provin și cercetarea sau interpretarea acestora pentru proiecte de valorificare a patrimoniului rural românesc. Scopul asumat al acestui eveniment, aparent foarte greu de atins, este realist atâta timp cât el intră în logica unui circuit național organizat și coerent structurat de eficientizare şi de stimulare a dinamismului acestor entități muzeale, culturale și religioase. Totul pleacă de la optimizarea tehnicilor de promovare și de asigurare a vizibilității fiecărui obiectiv participant și de la mesajele pe care le transmitem către beneficiari.

”Noaptea muzeelor la sate” are drept scop conservarea și valorificarea tradiției populare

În numeroase sate românești există muzee realizate la inițiativa unor persoane pasionate sau a unor instituții publice locale, găzduite de școli, cămine culturale sau în spații puse la dispoziție de primării, organizate după criterii mai mult sau mai puțin ştiințifice sau cu mijloace modeste în unele instituții de învățământ. O parte din aceste muzee sunt înregistrate în baza de date a CIMEC, altele se bucură într-o oarecare măsură de sprijinul Direcțiilor Județene pentru Conservarea și Valorificarea Tradiției Populare. În afară de acestea, există în spațiul rural românesc și colecții particulare de obiecte de interes etnografic, deschise pentru publicul local sau turiști, realizate de persoane entuziaste, fără studii de specialitate, în gospodăriile personale sau în spații achiziționate prin finanțare proprie și considerate ”muzee” atât de inițiatori, cât și de comunitate. Astfel de colecții se găsesc pretutindeni în țară, dar asemenea inițiative nu s-au bucurat de o susținere organizată din partea autorităților locale, nici de un sprijin de specialitate care să le acorde consultanță. Detalii despre participanții la prima ediție a nocturne culturale rurale puteți găsi pe https://noapteamuzeelor.org/. Așadar, cele mai interesante și proaspete detalii, legate de premiera unui eveniment special derulat în județul Iași, patrimoniu cultural, tradiții și valori ancestrale și populare într-o nouă emisiune BZI LIVE.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 ianuarie 2025
07 ianuarie 2025