Prima pagină » Actualitate » Top scumpiri în România! Gazele naturale, uleiul și cartofii s-au scumpit cel mai mult

Top scumpiri în România! Gazele naturale, uleiul și cartofii s-au scumpit cel mai mult

11 aug. 2022, 12:20,
în Actualitate

Există statistici care arată un top de scumpiri în România, cetățenii trebuind să plătească mai multe pentru gazele naturale, ulei sau cartofi. Cel mai multe modificări au fost înregistrate la gazele naturale.

Asta în condiţiile în care România a avut cel mai mare preț mediu la energie în luna iulie 2022 din întreaga Uniune Europeană. Desigur, salariile sunt printre cele mai mici din spaţiul comunitar.

Top scumpiri România! Românii plătesc mai mult pentru gazele naturale, cartofi și ulei

O statistică arată topul scumpirilor din România, comparativ cu anul 2021. Conform statisticei, gazele naturale s-au scumpit cel mai mult având tarife cu 70,10% mai mari în iulie 2022 comparativ cu iulie 2021. Pe locul doi în topul scumpirilor se află prețul la combustibili, cu 35,63% mai mari, iar clasamentul este completat cu prețurile la energie termică ce a înregistrat un avans de 22,98%. La capitolul produse alimentare, românii trebuie să scoată mai mult cu 51,86% pentru uleiul comestibil, cu 41,85% pentru cartofi și cu 32,86% mai multe pentru făină.

Nici transportul aerian nu a stagnat, iar românii care călătoresc în străinătate plătesc cu 34,02% mai mult. La capitolul apă, canal, salubritate, scumpirile au fost cu 20,96%, iar transportul CFR a crescut și el cu 20,92%. Singura ieftinire care s-a realizat a fost în sectorul comunicațiilor, cea a serviciilor de telefonie care a înregistrat o scădere cu 0,08%, insesizabilă pentru consumatorii casnici. Statistica prezentată mai sus se raportează la luna iulie 2021, comparativ cu luna iulie 2022. În altă ordine de idei, scumpirile se vor accentua, mai ales la produsele alimentare în contextul în care seceta din România a afectat grav acest sector. De exemplu, producătorii anunță scumpiri în lanț la cartofi pe măsură ce culturile sunt afectate într-un raport mare de către secetă. Alte scumpiri se vor înregistra și la cereale, dar și la produsele obținute din acestea.

Cu cât s-au scumpit produsele comparativ cu luna precedentă

Dacă e să judecăm scumpirile produselor comparativ cu luna precedentă, observăm că au fost produse alimentare care s-au ieftinit. Cea mai mare ieftinire s-a realizat la cartofi, cu 12,32%, la fasolea boabe cu 0,77% și la mălai, ieftinire cu 0,04%. Și în sectorul nonalimentar au fost unele ieftiniri cum ar fi la combustibili cu 2,04% și la serviciile de telefonie, cu 0,13%. După ce inflația record din România a ajuns la valori greu de suportat, pare că în iulie rata anuală a inflației a coborât , de la 15,1% la 14,96%. În schimb, prețurile mărfurilor nealimentare a crescut cu 16,59%, iar la mărfurile alimentare cu 16,05%. Serviciile s-au scumpit cu 8,33, potrivit datelor publicate joi, 11 august 2022 de către cei de la Institutul Național de Statistică (INS).

Recent, Mugur Isărescu anunța faptul că inflația din România a fost frânată de plafonarea prețurilor la energie. Conform sursei citate, dacă nu exista această măsură, țara putea să aibă o inflație de peste 20%. În schimb, Marcel Ciolacu anunța că statul român nu mai are bani pentru a mai efectua plafonările aferente și că Guvernul se gândește la alte măsuri de ajutor pentru consumatorii casnici. Așadar, acest top de scumpiri din România ar putea suferi modificări pentru că situația economică din țară este incă într-o agravare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`