De câțiva ani, tehnologia de sub capota televizoarelor a avansat foarte mult. Când spui televizor nu te mai gândești doar la acea cutie butucănoasă cu ecran și difuzor care rulează emisiunea ta preferată la ore fixe. Am trecut de acea perioadă, iar acum televizoarele au avansat atât de mult din toate punctele de vedere.
Nu doar că televizoarele s-au făcut mult mai subțiri și au început să aibă ecrane de mărimi comparabile cu cele de cinema, dar au devenit și mult mai inteligente. Nu la fel de inteligente ca un telefon, dar nivelul este comparabil. De ce spunem asta? Pentru că, pe televizor ai conexiune la internet, poți intra pe platforme de streaming, poți înregistra anumite emisiuni sau chiar poți intra pe rețele de socializare. Hai să luăm un exemplu, ca să înțelegi mai bine unde am ajuns cu tehnologia. Să spunem că de dimineață îți place să faci mișcare, și ți-ai instalat pe telefon o aplicație de fitness care să îți arate cum să faci anumite mișcări și exerciții, doar că ți-e greu să te uiți în ecranul mic al telefonului. Ei bine, stai calm, pentru că acum poți să oglindești ecranul telefonului fix pe ecranul televizorului. Simplu, rapid, fără bătăi de cap.
Știm că în secolul vitezei, când totul se mișcă la viteze amețitoare, iar când tu abia ai aflat de o tehnologie pe care o credeai nouă, apare alta și îi ia locul, parcă simți că rămâi în urmă. Și sincer, ți se cam ia cheful. Să ții pasul cu noile tehnologii care apar pe piață ajunge să fie un job în sine. Tocmai de-asta, articolul ăsta este un fel de abecedar care să te ajute cu câțiva termeni și să-ți explice anumite lucruri basic despre televizoare și la ce să fii atent. Așa că, dacă aveai de gând să îți schimbi televizorul, uite câteva aspecte pe care să le ai în vedere.
Cât de mare să fie televizorul pe care urmează să îl iei?
Un mit foarte răspândit legat de televizoare este că dacă sunt foarte mari și au o diagonală generoasă, automat, asta înseamnă că sunt și „bune”. Ei bine, asta nu este ceva obligatoriu. Poți să te duci în magazin și să cumperi cel mai mare televizor din magazin, dar asta nu îți garantează că o să redea cele mai calitative imagini. Probabil că acum te întrebi de ce. Pentru că, mărimea unui televizor este în strânsă legătură cu împărțirea pixelilor pe ecran.
Poți să dai foarte bine de un TV de 80 cm care să aibă o rezoluție mai bună, comparativ cu unele televizoare mai mari. Care e explicația? Pixelii sunt împărțiți mai bine pe ecran. Așa că, ceea ce contează cel mai mult, atunci când îți cauți un televizor, nu ar trebui să fie doar mărimea, ci și rezoluția televizoarelor.
Care-i treaba cu rezoluția asta?
Dacă tot am adus-o în discuție, haide să te lămurim și cu privire la rezoluția televizoarelor. Așa că, mai întâi, hai să îți spunem ce e ea mai exact. Rezoluția televizoarelor este modul în care pixelii sunt împărțiți pe toată suprafața ecranului. Toate device-urile au rezoluții: monitoarele, telefoanele, până ecranele frigiderelor inteligente.
Acum că ai înțeles care e treaba cu rezoluția asta și ce e așa special la ea, hai să îți dăm niște exemple. Majoritatea televizoarelor au rezoluția 4K. Ce înseamnă asta mai exact? Înseamnă că 3840 de pixeli sunt împărțiți pe orizontală, iar 2160 de pixeli pe verticală. Și asta e și rezoluția pe care ți-o recomandăm dacă totuși ești iubitor de filme și seriale. Dacă faci parte din categoria oamenilor care vor un televizor doar pentru a avea sunet de fundal, atunci o rezoluție Full HD o să fie suficientă. Adică, 1920 pe 1080 de pixeli.
Tehnologiile din spatele ecranelor și ce importanță au ele
Ai crede că doar diagonala și rezoluția sunt principalele aspecte care determină calitatea unui televizor. Însă, mai lipsește un lucru care poate fi considerat de finețe de către cei care nu au ochiul atât de format. Este vorba despre tehnologiile folosite. Tehnologiile folosite determină calitatea imaginii.
Pe piață o să găsești patru mari tehnologii folosite. O să găsești televizoare cu tehnologii: LCD, LED, QLED și OLED. Poate că ai mai auzit fugitiv de ele sau le-ai mai văzut scrise pe cartonașul cu specificații al televizoarelor din magazine. Hai să te lămurim puțin.
Când ești iubitor de culori vii, autentice și vibrante, atunci ar trebui să te orientezi către tehnologiile OLED sau QLED. În cazul ăsta, îți recomandăm un TV LG.
Dacă nu vrei să ai culori atât de vibrante atunci când te uiți la un film sau la o emisiune, tehnologiile LED sau LCD sunt ceea ce cauți. Și în cazul de față, îți recomandăm un dispozitiv LG.
Asta e valabil pt aia care au un singur „viitor” televizor. Eu am unul in baie, la dus. Nu ma intrebati de ce 🙂 Si unul in garaj. Conditiile din articol nu se aplica decat la unele locuinte.
Rezolutie mare la televizoare cu diagonala mica, nu prea se practica. Credeam ca faceti o comparatie intre OS-ul folosit de TV sau tipul procesorului folosit. Ceva de genul „Merita sa-mi iau Android TV?” De ce marii producatori precum Samsung si LG inca mai folosesc propriile lor sisteme de operare?