Prima pagină » Eveniment-Social » Top licee și colegii, după opțiunile posibile ale candidaților, la etapa de Admitere 2022
Top licee și colegii, după opțiunile posibile ale candidaților, la etapa de Admitere 2022

Top licee și colegii, după opțiunile posibile ale candidaților, la etapa de Admitere 2022

11 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La etapa de Admitere 2022, după opțiunile posibile ale viitorilor absolvenți de clasa a VIII-a, se prefigurează un top cu licee și colegii din Iași aflate la mare căutare. Astfel, la trei luni rămase până la etapa de înscriere în clasa a IX-a, cele mai căutate unități de învățământ preuniversitare din județul Iași continuă să fie colegiile cu tradiție. Pe de altă parte, există și o serie de licee mai puțin cunoscute aflate în preferințele elevilor de clasa a VIII-a, unele cu profil tehnic

Având în vedere că peste trei luni se va derula Evaluarea Națională (EN) și va demara Admiterea 2022 în liceele și colegiile din județul Iași, în topul celor mai căutate unități de învățământ preuniversitare din județul Iași continuă să se plaseze colegiile cu tradiție. Mai departe, având în vedere că la Colegiile Naționale ”Costache Negruzzi, ”Emil Racoviță” si Liceul Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil” au loc concursuri de Admitere în clasa a V-a, majoritatea părinților din Municipiul Iași au afirmat că intenționează să-și păstreze copii și la ciclul liceal tot în aceste unități de învățământ preuniversitar.

Un top cu licee și colegii din Iași aflate la mare căutare se prefigurează pentru etapa de Admitere 2022

În acest context, la nivelul județului Iași, plecând de la procentul de promovabilitate la Evaluarea Națională de anul trecut, în topul celor mai bune școli și licee din Municipiu și județul Iași se află: Colegiul Național, Colegiul ”Costache Negruzzi”, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Colegiul Național ”Emil Racovița”, Liceul Teoretic ”Miron Costin”, Liceul Teoretic ”Ion Neculce” din Târgu-Frumos, Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Hârlau, Liceul Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil”, Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri”, Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu” Pașcani, Colegiul ”Richard Wurmbrand”, Școala Gimnazială ”Iordache Cantacuzino” Pașcani, Școala Gimnazială ”Ștefan Bârsănescu”, Colegiul Național ”Garabet Ibrăileanu”, Liceul Teoretic ”Dimitrie Cantemir”, Liceul Tehnologic Economic ”Nicolae Iorga” Pașcani, Școala Gimnazială ”Titu Maiorescu”, Colegiul Tehnic de ”Căi Ferate Unirea” Pașcani, respectiv Școala Gimnazială ”Bogdan Petriceicu Hașdeu”.

Pe de altă parte, anul școlar 2022-2023 vine cu o serie de schimbări radicale care vor avea loc în liceele și colegiile din Iași! Sistemul de învățământ preuniversitar este în plină reorganizare. Pe fondul faptului că piața muncii solicită meseriași, absolvenți de învățământ profesional, și unitățile educaționale își reorganizează oferta. Mii de elevi și părinți trebuie să urmărească aceste informații. Concret, criza de muncitori calificați precum: mecanic auto, tinichigiu, sudor, zidar, faianțar, bucătar, patiser a făcut ca cele mai multe licee și colegii tehnice, respectiv industrale, din Iași să solicite din ce în ce mai multe locuri, pentru a forma clase pe sistemul vechilor școli profesionale.

Pe acest plan, datele din anul 2021 arată că din totalul opţiunilor elevilor de clasa a VIII-a formulate pentru învăţământul profesional, acestea au fost 2.413, reprezentând 8,57 la sută. Asta pentru clasele din cadrul învăţământului profesional de stat şi dual. Așadar, noul top cu licee și colegii, după opțiunile posibile ale candidaților, la etapa de Admitere 2022, se va schimba și vor fi preferate domenii precum cele tehnice, de informatică, limbi străine sau de meserii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`