Luni, 19 octombrie 2020, începând cu ora 15.00 şi în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE continua şirul producţiilor media interesante, originale şi incitante cu subiecte dintr-un domeniu care ar trebui să ne fascineaze, să ne provoace imaginaţia şi respectul la toţi românii anume ISTORIA! Ne mai pasă de trecut, monumente şi cultura? Despre toate acestea într-un dialog de substanţă la care trebuie să medităm cu toţii, alături de universitarul Vasile Cotiuga, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, fost coordonator al uneia dintre cele mai moderne Platforme de cercetări arheologice din România – ArheoInvest.
De asemenea, acesta este unul dintre cei mai activi arheologi din ţară, a fost organizator al unui internaţional şi valoros congres de arheologie la Iaşi. În plus, a fost implicat în primul experiment arheologic din România legat de Cultură Cucuteni, a coordonat săpături arheologice la Catedrala Mitropolitană din Iaşi dar şi pe cele mai importante şantiere din Moldova sau restul României.
Arheologul şi istoricul Vasile Cotiuga, printre puţinii specialişti şi istorici care a demarat o campanie pentru salvarea clădirilor şi vestigiilor de patrimoniu din oraşul şi judeţul Iaşi
Pe de altă parte, în ultimii ani a continuat cercetarea şi săpăturile arheologice în valoroase şi importante situri! Este printre puţinii specialişti şi istorici care a demarat o campanie, şi a avut poziţii publice, pentru salvarea clădirilor de patrimoniu din oraşul şi judeţul Iaşi, pentru salvarea şi protejarea aşezărilor şi monumentelor istorice, a haosului urbanistic şi a militat împotriva distrugerii valorilor culturale, materiale şi spirituale!
Incursiune SPECTACULOASĂ în universul trecutului istoric al judeţului Iaşi
Despre toate acestea, despre vechile biserici de lemn, cetăţi antice sau civilizaţii preistorice, politica coerenta pentru valori, cultura şi istorie va fi esenţa dialogului alături de conf. univ. dr. Vasile Cotiuga.
„Am mers mult pe teren în judeţul Iaşi şi am analizat starea şi situaţia în care se afla clădiri istorice valoroase precum bisericile de lemn, conace boiereşti sau alte edificii istorice. Chiar dacă sunt şi exemple pozitive, multe dintre ele au fost lăsate în paragina sau au dispărut… Cred că este esenţial să schimbe multe, comunitatea locală să intervină şi să-şi dorească investiţii pe acest segment.
Apoi, toate acestea trebuie puse în valoare din perspectiva turistică. Sunt mulţi ieşeni care, la final de săptămână, şi-ar dori să plece din oraş pentru a petrece o zi două în aer liber! Ori, având în vedere că sunt conace care au fost dotate cu parcuri în jur, lângă aceste clădiri istorice ar putea fi realizate spaţii de cazare şi locuri unde să se poată servi masa. Toate acestea ar putea creşte vizibilitatea Iaşului şi ar aduce un potenţial turistic din care să ne putem dezvolta economic. Aici, e obligatoriu să investim în infrastructura”, puncteaz profesorul Cotiuga.
„Nu trebuie să ne uităm trecutul”
Pe de altă parte, detalii şi problematici legate de soarta clădirilor istorice, situri arheologice de milenii care trebuie salvate şi protejate, politici culturale, o lege clara a monumentelor vor fi alte repere ale ediţiei – dialog cu arheologul Cotiuga. „Nu aş vrea ca oamenii să ne înţeleagă greşit ci doar să-şi dea seama cât de valorosul e trecutul, istoria şi memoria monumentelor noastre… Desigur, aparent, am putea fi întrebaţi de ce e imprtanta o biserică veche de lem, de ce e frumos să păstrăm clădirile istorice şi frumoase arhitectural ale oraşului Iaşi! Da, toate acestea au un răspuns clar şi pragamatic. Pentru că ele fac parte din individualitatea noastră şi ne pot face mai atractivi şi interesanţi pentru România dar mai ales pentru străini”, mai transmite arheologul.
La mijlocul acestui an şi lângă oraşul Iași, conf. univ. dr. Vasile Cotiuga a făcut una dintre cele interesante descoperiri istorice din România! Pe o suprafață de 32 hectare a găsit fortificații legate de celebra „Bătălie de la Stănilești” din anul 1711
De reamintit că, la mijlocul acestui an şi lângă oraşul Iași, a fost făcuta una dintre cele mai interesante descoperiri istorice din România! Pe o suprafață de 32 hectare au fost găsite fortificații legate de „Bătălia de la Stănilești” din anul 1711. Astfel, conf. univ. dr. Vasile Cotiugă de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” a făcut totul şi urmează să completeze cercetarea spectaculoasă pe baza unor documente din arhivele rusești de la Moscova și Sankt Petersburg.
„Studiind hărțile militare mai vechi, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui următor, am putut vedea că această structură este prezentă pe o hartă din 1893, pentru că într-o altă hartă a Marelui Stat Major din 1907 să fie trecută drept lucrări de întărire părăsite de la >. Ori, când am fost acum ceva săptămâni la Stănilești, am găsit celebrele fortificații pe o suprafață de 32 hectare. Am cercetat personal locul, și urmează cel mal probabil că în toamna acestui an să continui activitatea.”, a declarat conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
„E un loc unde găsim adânc amprentată memoria timpului și a oamenilor prin monumente de piatră sau pământ”
Nu în ultimul rând, universitarul şi istoricul Vasile Cotiuga a semnalat importanta salvării unuia dintre cele mai importante monumente istorice, amplasat în localitatea „Poiana cu Cetate” din comună Grajduri, județul Iași.
„E un loc unde găsim adânc amprentată memoria timpului și a oamenilor prin monumente de piatră sau pământ. În Iași, mai exact în jurul Iașilor, locuri minunate păstrează întipărit în pământ «memoria timpului», dar mai ales a oamenilor care odată au dat viață acestora… Între acestea se găsește și satul «Poiana cu Cetate», din comună Grajduri, loc unde găsim adânc amprentată «memoria timpului» și a oamenilor prin monumente de piatră sau pământ ridicate. Aflat undeva la 20 de kilometri sud de orașul Iași, pe drumul vechi al Țarigradului (actualul Istanbul din Turcia), satul «Poiana cu Cetate» este amintit documentar pentru prima dată în prima jumătate a secolului al XV-lea, când era amintită o cetate a lui Duma Negru.
În următoarele două secole, documentele ne vorbesc despre o poiană numită «cu Cetate», aflată în proprietatea Mănăstirii Bârnova, nume care face trimitere, evident, la cetatea lui Duma Negru, ce s-ar afla în zonă”, punctează arheologul conf. univ. dr. Vasile Cotiugă de la Facultatea de Istorie a Universității „Cuza”. Aşadar, o ediţie BZI LIVE ce nu trebuie ratată şi la care trebuie să ne gândim şi să o analizăm cu atenţie!
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.