Luni, 24 mai 2021, începând cu ora 15.00 şi într-o ediţie specială BZI LIVE despre starea învăţământului preuniversitar a fost invitata prof. dr. Luciana Antoci, noul inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi.
În prim-planul emisiunii-dialog s-au aflatinformaţii de maxim interes pentru mii şi mii de părinţi, elevi, liceeni, profesori şi angajaţi din sistemul educaţional. Astfel, printre principalele puncte ce au fost abordate s-au aflat: scenariile de funcţionare din unităţile de învăţământ, stadiul vaccinării personalului angajat din învăţământ. De asemenea, au fost oferite detalii despre activităţile din calendarele specifice aflate în desfăşurare sau programate în perspectivă, până la sfârşitul anului şcolar (2020-2021) precum: reînscrierile/înscrierile la grădiniţă, concursul pentru obţinerea gradaţiilor de merit, evaluări la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, examenele naţionale (Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul), concursul pentru ocuparea posturilor didactice, Definitivatul şi Titularizarea, concursul pentru ocuparea funcţiilor de director sau director adjunct, din această vară. Pe de altă parte, prof. dr. Luciana Antoci s-a axat şi pe nevoia de profesionalizare a managementului şcolar, Programul naţional pilot de tip „Scoala după Şcoală”. O altă temă a făcut referinţă la oferta educaţionala a şcolilor ieşene pentru Admiterea la clasa a IX-a, an şcolar 2021-2022, încheierea situaţiei la învăţătură pentru anul şcolar în curs, sesiunea de corigente respectiv zone de excelenta/zone de vulnerabilitate în educaţia ieşeana.
Revenire în format fizic în şcoli, licee şi o atenţie sporită asupra examenelor naţionale
De reamintit că, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Cotidianul BUNĂ ZIUA IAŞI (BZI), imediat după numirea oficială ca inspector general, prof. dr. Luciana Antoci a vorbit despre contextul pandemic care a condus la o activitate a cursurilor în sistem on-line, dar şi despre revenirea elevilor în băncile unităţilor [solare. Un alt subiect extrem de interesant abordat de noul inspector [colar general a fost şi cel legat de susţinerea examenelor naţionale. În acest context, şefa ISJ menţiona faptul că va acorda o atenţie sporită acestora şi că îi va capacita pe toţi colegii, pe acesr plan. „Evident că este o provocare >pentru mine această nouă postura. Voi avea ca priorităţi continuarea în condiţiile cele mai bune ale acestui an şcolar având în vedere contextul pandemic. În contextul revenirii elevilor la şcoală în format fizic vom lua toate măsurile necesare pentru a asigura cele mai bune condiţii sanitare în care aceştia să îşi desfăşoare activitatea. O grijă specială o voi acorda desfăşurării examenelor naţionale. În acest sens, ca profesor de Limba şi literatura română îi voi aduce pe toţi colegii mei alături pentru a-i ajuta pe elevi şi liceeni. Voi face apel şi la colegii mei de la disciplină Matematică să se implice”, sublina prof. dr. Luciana Antoci.
Judeţul Iaşi a avut cei mai mulţi copii în Programul „Scoala după Şcoală”
Un alt fapt inedit a fost reliefat de prof. dr. Luciana Antoci. Aceasta a menţionat că judeţul Iaşi s-a clasat pe locul 1 pe ţara la programul remedial (în context pandemic) „Scoala după Şcoală”. Noul şef al ISJ şi-a manifestat intenţia de fi extrem de prezenţă în toate unităţile şcolare. „Nu trebuie uitat faptul că judeţul Iaşi are cei mai mulţi copii care au fost implicaţi în programul > în luna aprilie 2021. Vorbim de 12.001 şcolari şi elevi respectiv liceeni. Prioritar este ca ISJ Iaşi, asta ca şi până acum, să continue demersurile şi proiectele pe plan european. Voi fi inspectorul şcolar general care se va duce cel mai mult în şcoli şi licee! Voi fi mai puţin prezenta în sediul Inspectoratului, bineînţeles, asta după ce îmi voi îndeplini atribuţiile aici”, mai reliefata prof. dr. Luciana Antoci.
Prof. dr. Luciana Antoci, fost adjunct al ISJ, preda Limba şi literatura română la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi.
Aceasta este membru în Corpul Naţional de Experţi în Management Educaţional, în Comisia de evaluare şi asigurare a calităţii, metodist, mentor pentru practica pedagogică şi membru în diverse structuri la nivel local, judeţean şi na]ional. A fost membru în grupul de lucru al ISJ Ia[s constituit în vederea elaborării subiectelor şi a baremelor de corectare respectiv notare pentru etapele locale şi judeteane ale Olimpiadei de Limb`, Comunicare şi Literatura română. În perioada 2000-2003 prof. dr.. Luciana Antoci a fost profesor în cadrul Grupului Şcolar „Mihail Sturdza” Iaşi. Aceasta are un master la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, Facultatea de Litere. Astfel, o ediţie BZI LIVE de impact în care vor fi prezentate toate elementele şi problematicile sistemului de învăţământ preuniversitar ieşean cât şi contextul educaţional naţional.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.