Prima pagină » Informații utile » Top curiozități despre apă. Lucruri pe care sigur nu le știai despre lichidul vital

Top curiozități despre apă. Lucruri pe care sigur nu le știai despre lichidul vital

16 iul. 2024, 11:04,
în Informații utile

Deși ne folosim de ea atât de des și pentru multe motive, apa este un lichid impresionant de versatil ce deține trăsături inedite. Iată top 15 curiozități despre apă.

Top 15 curiozități despre apă

Lumea este un loc minunat ce ne oferă atât natura în sine, cât și o mulțime de elemente surprinzătoare. Aceasta trebuie protejată cât mai bine.

Există așa numitul efect Mpemba, un paradox al apei ce spune că apa fierbinte poate să înghețe mai repede decât apa rece. Acest lucru este complet adevărat. Explicația ar fi că apa fierbinte se evaporă mai repede, reducându-și volumul, iar un volum mai mic al apei la aceeaşi temperatură îngheaţă mai repede.

Apa este lipicioasă. Explicația este că moleculele sunt atrase de alte suprafețe, chiar și ale altor molecule lichide, ca atunci când se unesc picăturile de apă. Din acest motiv, putem spune că moleculelor le place să se lipească de lucruri, în special una de alta.

Oamenii sunt făcuți din 70% apă. Procentul se schimbă în funcție de stadiul vieții, însă interesant este că fătul este făcut din 95% apă.

Cea mai pură apă din lume se găsește în Finlanda. Apa a 80% din lacuri este de calitate bună sau excelentă, au multe resurse de apă subterană pură, iar oamenii o pot bea fără să o prelucreze.

Dacă o persoană poate să trăiască aproape o lună fără mâncare, aceasta poate trăi mai puțin de o săptămână fără apă. Mai exact, între 3 și 5 zile.

Cea mai densă apă se găsește întotdeauna la fundul lacurilor.  Din această cauză, când lacurile îngeaţă, gheaţa rămâne flotabilă la suprafaţă şi peştii pot înota liberi în partea de mai jos. Dacă apa nu ar avea acestă calitate, viaţa nu ar putea continua peste iarnă în lacuri.

Apa este un factor care determină apariția formelor de viață

Peste tot unde există apă, există și viață. Indiferent dacă este vorba de Pământ sau alte planete și indiferent de starea apei. Aceasta este un indicator al micro organismelor.

Sunetul se propagă mai rapid prin apă decât prin aer. În aer, moleculele sunt separate, la distanțe mai mari una de cealaltă, motiv pentru care interacționează mai slab. Apa, însă, este mai densă și moleculele de apă sunt legate una de cealaltă. De aceea, vibrația moleculelor se transmite mai eficient. Viteza sunetului în apă este de 4 ori mai mare decât viteza sunetului în aer.

Energia electrică nu este condusă prin apă propriu-zis, ci prin impuritățile pe care le conține. Moleculele de apă nu au nicio sarcină electrică, motiv pentru care ele nu pot transmite electroni.

Apa conține cea de-a doua cea mai răspândită moleculă din Univers. Cea mai frecventă moleculă din Univers este hidrogenul gazos, H2.

Apa este singura substanță care este mai puțin densă în stare solidă decât în stare lichidă.

De asemenea, știai că există cazul de intoxicație cu apă în cazul în care bei prea multă? Intoxicaţia cu apă se produce atunci când apa diluează nivelul de sodiu în sânge şi provoacă un dezichilibru de apă în creier.

Toată apa de pe Pământ a ajuns aici prin intermediul cometelor și asteroizilor, cu 4.5 miliarde – 3.8 miliarde de ani în urmă. De altfel, Antarctica este acoperită cu 10 mii de miliarde de tone de zăpadă şi gheaţă. Aproximativ 98% din suprafața Antarcticii este acoperită de o pătură de gheață cu grosimea medie de 1,6 km.

Apa stă la baza și multor tratamente și remedii pentru afecțiuni.

Acestea sunt doar câteva curiozități despre apă. Fiind un lichid atât de complex și indispensabil, are foarte multe caracteristici interesante și neștiute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024