Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Top Cultural! Provocările scriitorului în lumea contemporană şi povestea editurii pe care a fondat-o alături de Lucian Zup, scriitor

LIVE VIDEO – Top Cultural! Provocările scriitorului în lumea contemporană şi povestea editurii pe care a fondat-o alături de Lucian Zup, scriitor

20 sept. 2022, 15:00,
în BZI LIVE
LIVE VIDEO - Top Cultural! Provocările scriitorului în lumea contemporană şi povestea editurii pe care a fondat-o alături de Lucian Zup, scriitor

Miercuri, 21 septembrie 2022, începând cu ora 14.30, este programată o nouă ediţie BZI LIVE, alături de scriitorul Lucian Zup.

Invitatul va discuta despre ce înseamnă a fi scriitor în perioada contemporană, surse de inspiraţie, cum este să ai o afacere în zona culturală, respectiv o editură, pasiunea pentru carte, bibliotecă.

Cine este scriitorul Lucian Zup?

Scriitorul Lucian Zup s-a născut la Iași, a locuit aproximativ un an în SUA și alți cinci în Franța. Mai multe detalii despre viața acestuia puteți citi în rândurile ce urmează.

„M-am născut pe 8 octombrie 1978 la Iași, într-o familie de ingineri, într-o casă cu curte largă pe care doar în rare rânduri am părăsit-o. Pe cât posibil, am încercat să nu mă îndepărtez prea mult de ea. Grădinița pe o stradă mai jos, școala primară pe una mai sus, liceul Negruzzi pe aceeași stradă, Universitatea „AL.I. Cuza” la capăt. N-am fost un elev model, dar mi-a plăcut să citesc. Cred că de la 10 ani am început să și scriu. Inițial imitându-i pe alții, apoi dezvoltându-mi propriul stil.

Citeam Balzac, Dostoievski, Dickens, dar și romane de aventuri, s.f. sau capă și spadă. Însă o revoluție s-a petrecut în mine când am citit în paralel Joyce și Nietzsche. De atunci am început să privesc altfel literatură, astfel încât am creat un roman cu un stil inovator, Râul curge lent (2000), premiat pentru debut de Uniunea Scriitorilor.
Am urmat Facultatea de Drept și pe cea de Litere. Am terminat doctoratul cu lucrarea Strategii narative moderne în romanul japonez din secolul XX.

Prea stabil n-am fost în slujbe: muzeograf la Muzeul Literaturii din Iași, profesor, referent de specialitate la o bancă, totuși am rămas de ceva timp bibliograf la Biblioteca Județeană Iași.
Am locuit opt luni în Statele Unite ale Americii și alte cinci la Paris, în cadrul doctoratului. Am participat la un curs de formare în teatrul contemporan în Şerbia.
Am tradus câteva cărți, iar în 2016 am publicat romanul Fumatul interzis la editura All și Manual de jocuri pentru copii la editura Junimea. Cele două romane au însemnat și o deplasare a atenției mele dinspre aspectele formale ale romanului, înspre cele de conținut. Fumatul interzis m-a adus pe o listă cu cei mai talentați 20 tineri scriitori de s.f., deși romanul e o distopie.

În 2018 mi-am deschis propria editură, Zupia, unde public alți scriitori, dar și pe mine. Am folosit inițial câteva pseudonime și mi-am diversificat aria tematică, iar pe cea formală am rafinat-o. Astfel am scris literatură pentru copii precum Barba lui moș Crăciun, Aventura mâncărurilor de Paște și Fuga de ceas. Acum mă concentrez îndeosebi pe seria inițiată de Virusul din Pădurea noastră și la cea de romane polițiste antelucem”, a transmis scriitorul Lucian Zup.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`