Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – TOP CULTURAL! Ediție-dialog specială BZI LIVE alături de scriitorul și jurnalistul, Dan Doboș, manager al Bibliotecii Județene ”Gheorghe Asachi” din Iași – FOTO

LIVE VIDEO – TOP CULTURAL! Ediție-dialog specială BZI LIVE alături de scriitorul și jurnalistul, Dan Doboș, manager al Bibliotecii Județene ”Gheorghe Asachi” din Iași – FOTO

26 nov. 2023, 10:38,
în BZI LIVE

Luni, 27 noiembrie 2023, începând cu ora 14.00, în Studioul BZI LIVE este programată o nouă ediție-dialog specială alături de scriitorul și jurnalistul Dan Doboș, managerul Bibliotecii Județene ”Gheorghe Asachi” din Iași!

Alături de acesta vor fi abordate subiecte legate de: finanțarea sau subfinanțarea Culturii, protejarea, restaurarea și reabilitarea patrimoniului material și istoric, Limbă și Literatură, proiecte, strategii, activități în instituția prestigioasă pe care o coordonează, participarea acestuia la Târgul de Carte Gaudeamus – ediția București 2023 (programată între 22 și 26 noiembrie), realități socio-culturale, importanța ca intelectualii și elitele să se implice activ în reașezarea mentalităților și valorilor în societatea contemprană, fake-news, manipulare și dezinformare, rolul new-media și ceea de se întâmplă pe rețelele sociale!

Dan Doboș, important scriitor SF, fost redactor-șef al Cotidianului Evenimentul, regional al Moldovei respectiv membru al Cenaclului de anticipație Quasar din Iași

Dan Doboș este un jurnalist și scriitor român. Este cunoscut datorită ”Trilogiei Abației” (2002-2005), considerată a fi prima trilogie din Science Fiction-ul românesc și una dintre cele mai importante opere SF din această țară. A fost redactor-șef al Cotidianului Evenimentul, regional al Moldovei și membru al Cenaclului de anticipație Quasar din Iași. În perioada 1987-1989 Dan Doboș a participat la Matineul de Proză condus de criticul Val Condurache, care i-a decernat în 1989 premiul al doilea pentru schița ”Stelea” în cadrul concursului național pe care îl organiza. Din 1988 a devenit membru al Cenaclului Quasar din Iași unde a publicat numeroase schițe și povestiri. Între 1992 și 2001 a coordonat suplimentul Science Fiction (SF) ”SuperNova”, în anul 1993 publicând prima sa povestire, ”Scrânciobul”, în Jurnalul SF. În 1994 a câștigat două premii în cadrul Consfătuirii Naționale SF, ”Atlantykron” și a devenit redactor-colaborator al cotidianului ieșean Evenimente, în cadrul căruia a publicat în foileton ”Inspectorul Rogers” (1994-1997) și ”Aventurile lui Bimbilonius” (1996-1998).

Debutul în volum s-a produs în 1999 cu romanul pentru adolescenți ”Elefantul în bostănărie”, urmat de publicarea povestirilor ”Scrânciobul” (2001) în antologia Quasar 001 și ”Gambitul lui Carly” (2001) în antologia Nautilus, ultimul text fiind recompensat cu premiul Quasar 2001 pentru ”Cea mai bună schiță”. Dan Doboș a devenit faimos odată cu publicarea ”Trilogiei Abația” (2002-2005), proiect ale cărui baze le-a pus împreună cu directorul din acea perioadă aeediturii Nemira, Vlad Popescu și care a fost comparat cu Fundația lui Isaac Asimov și Dune a lui Frank Herbert. Primul roman al trilogiei a fost recompensat în anul 2003 cu premiul Vladimir Colin pentru ”Cel mai bun roman SF al anului 2002”, a fost nominalizat la premiul pentru ”Cel mai bun roman SF european” în cadrul Convenției Europene de Science Fiction din 2006 și a fost tradus în Statele Unite ale Americii (SUA) în 2010. În anul 2011 a apărut ”DemNet”, prima carte a unei noi serii. În afara de povestiri, romane și editoriale, Dan Doboș mai scrie piese de teatru și este traducător. Este implicat în derularea Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Iași.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`