Prima pagină » Business în România » Top cele mai mari firme din România după numărul de angajați! Câte firme românești apar în clasament?

Top cele mai mari firme din România după numărul de angajați! Câte firme românești apar în clasament?

26 aug. 2024, 08:46,
George Cristian în Business în România

A apărut topul celor mai mari firme din România după numărul de angajați, iar în clasament apar mai multe firme românești. Topul este condus de Kaufland care are un număr de peste 14.000 de angajați.

Potrivit clasamentului, 28% dintre companii activează în domeniul comerțului. Din cele 50 de firme de top, 12 fac parte din sectorul auto, implicându-se fie în producția de automobile, fie în fabricarea componentelor auto. De asemenea, șase dintre cei mai importanți angajatori din România sunt din sectorul IT și telecomunicații.

Top cele mai mari firme din România după numărul de angajați

Platforma de analiză a datelor Bridge-to-Information arată că, în 2023, topul celor mai mari 50 de angajatori din România este dominat de companiile din comerț și din industria auto.

Datele prezentate în acest clasament se referă la companii individuale și nu la grupuri de companii. Prin urmare, numărul de angajați menționat reflectă doar personalul fiecărei companii, nu totalul angajaților din cadrul grupurilor. De exemplu, companii precum Carrefour, Dacia, Continental și Leoni au, în realitate, un număr total de angajați mult mai mare atunci când se ia în considerare întregul grup.

În general, firmele din top 50 au avut în anul precedent un total de 282.752 angajați, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 3.600 de persoane față de anul anterior. Conform analizei realizate de ZF, Kaufland, Dedeman și Automobile Dacia se află în fruntea listei celor mai mari angajatori din România, cumulând aproape 38.000 de angajați anul trecut.

Comerțul oferă cei mai mulți angajați în România

Comerțul continuă să fie sectorul cu cel mai mare număr de angajați, cu firme precum Kaufland, Dedeman, Lidl, Mega Image și Profi în top. Totuși, există diferențe semnificative între aceste companii. Kaufland și Lidl au înregistrat creșteri ale numărului de angajați, în timp ce Dedeman și Profi au avut reduceri în 2023 comparativ cu 2022. Profi a avut cea mai mare scădere, pierzând 27,5% din angajați, adică 3.770 de persoane. În total, 28% dintre companiile din clasament fac parte din sectorul de comerț.

În general, 27 din cele 50 de companii analizate au raportat creșteri ale numărului de angajați în 2023 față de anul anterior. Cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate de Supercom, o companie din București care colectează deșeuri, cu o creștere de 68,3%, urmată de Tehnostrade, o firmă de construcții din Bacău deținută de Dorinel Umbrărescu, cu o creștere de 39,3% și de Leoni Wiring Systems Arad, cu o creștere de 20,2%.

Leoni Wiring Systems Arad gestionează fabricile de cablaje auto din Arad, Beiuș și parcul industrial Bumbești-Jiu din Gorj, o investiție începută în 2017 după preluarea facilităților Pirelli. Anul 2024 ar putea aduce o reducere a numărului de angajați pentru grupul Leoni, care produce cablaje pentru industria auto și are 12.000 de angajați în mai multe locații din țară. Recent, grupul a anunțat închiderea fabricii din Luduș, Mureș, unde lucrau 200 de persoane care ar putea fi relocate la Arad sau Bistrița-Năsăud, unde există nevoie de personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`