Vineri, 11 februarie 2022, începând cu ora 15.00 (via Zoom), în Platoul BZI LIVE este programată o nouă editie-dialog exclusivista şi de impact academic naţional cu oficialii marilor instituţii de învăţământ superior alături de conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnică Timişoara (UPT).
Tematica pe care se va axa producţia media va avea la baza următoarele puncte: provocări, puncte forţe şi puncte slabe pentru invaţătamantul superior (în special pentru (Universitatea Politehnică Timişoara) în perioada pandemiei, învăţământ on-line versus învăţământ clasic respectiv cum a decus pregătirea practică, imperios necesară, pentru un student în domeniul artistic, strategii, plan de acţiuni şi proiecte (trecut, prezent şi viitor) pentru Universitatea Politehnică Timişoara.
De asemenea, vor fi aspecte dialogate ce ţin de: finanţarea învăţământului superior, a Cercetării în România (care este starea de fapt şi ce ar trebui îmbunătăţit), internaţionalizare, schimburi academice (studenţi, profesori şi cercetători), proiecte, strategii de dezvoltare instituţională, parteneriate cu instituţii din domeniul tehnic şi ingineresc, pe plan naţional şi internaţional, proiectul pentru o nouă Lege a Educaţiei Naţionale şi o nouă ierarhizare a universităţilor din România, strategii pentru dezvoltarea instituţiei pe care o coordonează (pe plan academic, studenţesc, infrastructura, resursa umană), rolul internaţionalizării pentru Universitatea Politehnică Timişoara, inserţia pe piaţa muncii a studenţilor, condiţia învăţământului superior tehnic, în lumea contemporană, Inovaţie şi Creativitate (ce reprezintă aceşti piloni pentru Universitatea Politehnică Timişoara) respectiv autonomia universitară şi ideea de Universitate Antreprenorială.
Scoala Politehnica din Timişoara – cum s-a numit la început – a constituit răspunsul pentru una din cerinţele formulate de societatea românească a vremii, şi anume formarea de ingineri
Înfiinţată în anul 1920, la scurt timp după unirea teritoriilor româneşti, într-un context european marcat de redefinirea statală şi tarele Primului Război Mondial, Scoala Politehnica din Timişoara – cum s-a numit la început – a constituit răspunsul pentru una din cerinţele formulate de societatea românească a vremii, şi anume formarea de ingineri. Universitatea Politehnică Timişoara, universitate de cercetare avansată şi educaţie, este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi. În spiritul tradiţiei, misiunea Universităţii Politehnica Timişoara consta în satisfacerea cerinţelor de competenta ale mediului societal, prin asigurarea formării profesionale superioare, de nivel universitar şi postuniversitar.
Purtătoare de valori fundamentale, misiunea reflectă, totodată, preocuparea pentru viitorul societăţii, prin trasarea direcţiilor de dezvoltare a acesteia în plan local, regional, naţional, internaţional. În structura Universităţii Politehnica Timişoara sunt incluse facultăţi, departamente, institute şi centre de cercetare, laboratoare, biblioteci, cămine, cantine, baze sportive, precum şi serviciile tehnice şi administrative, editura şi tipografia, policlinica studenţească. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigura programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi. În cadrul celor 25 departamente îşi desfăşoară activitatea peste 800 cadre didactice, iar personalul administrativ şi auxiliar număra în jur de 1.000 cadre. Universitatea Politehnică Timişoara este recunoscută ca protagonist remarcabil pe scena cercetării ştiinţifice atât în plan naţional, cât şi internaţional. Existenţa şi funcţionarea unui număr considerabil de centre de cercetare (25), în care activează echipe de cercetători ce pun cu succes în practică strategia de cercetare a instituţiei, conferă universităţii prestigiu profesional şi, în acelaşi timp, furnizează sursa fondurilor destinate dezvoltării. Actualizarea rezultatelor cercetării în lucrări ştiinţifice, brevete de invenţie ori produse realizate constituie o garanţie a competentei, seriozităţii şi profesionalismului instituţional.
Universitatea Politehnică Timişoara dezvolta, în prezent, relaţii de colaborare fructuoase cu numeroase universităţi din Europa, SUA, Asia, America de Sud şi Canada
Portofoliul de specializări oferite de Universitatea Politehnică Timişoara răspunde nevoilor societăţii actuale, reflectând raporturile strânse pe care universitatea le întreţine cu mediul socio-economic. Specializările sunt adaptate în permanenţă celor mai noi tendinţe în domeniu, răspunzând cerinţelor de pregătire teoretică şi practică necesară inserţiei absolvenţilor pe piaţa muncii. Universitatea Politehnică Timişoara dispune de o infrastructură care garantează desfăşurarea în foarte bune condiţii a activităţilor didactice şi de cercetare. Deopotrivă sub aspect imobiliar şi al echipamentelor, baza materială de excelentă a universităţii reprezintă consecinţa preocupării de modernizare şi realizare de investiţii din ultimul deceniu.
În deplină concordanţă cu misiunea asumată şi cu dorinţa de a se afirma la nivel internaţional, Universitatea Politehnică Timişoara dezvolta, în prezent, relaţii de colaborare fructuoase cu numeroase universităţi din Europa, SUA, Asia, America de Sud şi Canada, concretizate în peste 190 acorduri de colaborare încheiate în cadrul unor programe din Uniunea Europeană sau în mod direct. Campus-ul universitar cuprinde 16 cămine studenţeşti care oferă 6.500 locuri de cazare, cu aproximaţie, o cantină studenţească, o policlinică studenţească şi două baze sportive performante.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.