Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Top 6 alimente pe care trebuie sa le eviti daca ai hipertensiune
Top 6 alimente pe care trebuie sa le eviti daca ai hipertensiune

Top 6 alimente pe care trebuie sa le eviti daca ai hipertensiune

06 mart. 2015, 11:01,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:55400;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Romania ocupa in prezent locul 4 in Europa in clasamentul tarilor cu mortalitate cardiovasculara ridicata. Netratata sau tratata intermitent, hipertensiunea arteriala poate determina aparitia accidentului vascular cerebral, a infarctului de miocard sau a insuficientei renale, afectiuni care se soldeaza cu mortalitate crescuta si/sau invaliditate severa.

Citeste si: Hipertensiunea creste riscul de cancer

Bolnavii cu tensiunea crescuta trebuie sa fie foarte atenti la ceea ce mananca si mai ales sa reduca sarea si grasimile din alimentatie. Iata cateva alimente care trebuie evitate in caz de hipertensiune:

Muraturi
Muraturi sunt sarace in calorii si grasimi, si sunt, de asemenea, bogate in vitamina K, care ajuta la coagularea sangelui. Dar, ele sunt incarcate cu sodiu, o muratura medie aduce in organism peste 570 mg de sodiu, ceea ce inseamna mai mult de 1/3 din necesarul zilnic recomandat. Deci, daca sunteti hipertensiv, limitati consumul de muraturi.

Citeste si: 16 factori de risc pentru hipertensiunea arteriala

Varza murata
Varza murata aduce si ea numeroase beneficii sanatatii inclusiv furnizarea de vitamina C si K, fier si o cantitate buna de fibre. De asemenea, stimuleaza sistemul imunitar, dar ar trebui sa limitati cantitatea consumata. O cana cu varza murata tocata are mai mult de 460 de mg de sodiu, 19% din aportul zilnic recomandat.

Sunca

Ca si alte produse din carne de porc, sunca contine vitamine din grupul B (vitamina B1, B2, B3, B6, B12), vitamina D precum si minerale precum zinc, fier si magneziu, care sunt esentiale pentru pastrarea sanatatii. Insa, si acest aliment este incarcat de sodiu; tre felii de sunca contin aproximativ 270 mg de sodiu si 4,5 grame de grasime. In aceeasi categorie de alimente intra si kaizerul, baconul, etc.

Laptele integral

Daca vrei sa pui masa musculara, laptele integral este cea mai buna alegere – 250 de ml ofera 8 g de grasime, nu insa si daca ai tensiunea marita. In acest caz, orienteaza-te spre laptele cu 2% grasime sau chiar un lapte degresat, intrucat grasimile saturate din laptele integral sunt rele pentru tine.

Citeste si: 10 lucruri despre hipertensiune pe care trebuie sa le stii

Gogosi

Oamenilor le plac gogosile, dar daca esti hipertensiv stai departe de ele. O singura gogoasa aduce peste 300 de kilocalorii si 12 g de grasimi. In plus, fiind un preparat prajit vin la pachet cu grasimile trans, care sunt extrem de nocive – cresc riscul bolilor de inima, declanseaza obezitatea, diabetul si chiar cancerul.

Alcool

Prea mult alcool creste tensiunea arteriala la niveluri nesanatoase, iar alcoolul poate deteriora peretii vaselor de sange. Hipertensivii trebuie sa evite alcoolul sau macar sa bea cu moderatie. Un consum moderat se considera:
– o doza pe zi, in cazul barbatilor trecuti de 65 de ani.
– doua doze pe zi, in cazul barbatilor sub 65 de ani.
– o doza zilnica in cazul femeilor, indiferent de varsta.

O doza echivaleaza cu: 350 de ml bere, 150 ml de vin sau 85 ml tarie.

Daca aveti hipertensiune arteriala, evitati sau macar reduceti consumul alimentelor de mai sus. Alegerile bun includ: ​​bananele, cartofii, pestele proaspat, fasolea lima, spanacul, semintele de in.

Citeste si: 7 metode de a reduce tensiunea arteriala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025