Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Top 5 beneficii ale telinei pentru sănătate
Top 5 beneficii ale telinei pentru sănătate

Top 5 beneficii ale telinei pentru sănătate

22 apr. 2021, 13:55,
în Sanatate

Telina este o plantă care provine din aceeași familie ca morcovii și pătrunjelul. Are tulpini fibroase lungi, ferme, de culoare verde pal. Deși majoritatea oamenilor aruncă frunzele, ele sunt comestibile. Telina are un gust blând, ușor piperat.

Beneficiile nutriționale ale țelinei

O porție de 80 g (brută) conține:

6 kcals / 24 kJ
0,4g proteine
0,2g grăsime
0,7g carbohidrați
1,2g fibre
256mg potasiu

Care sunt cele mai bune 5 beneficii ale telinei pentru sănătate?

1. Poate susține sănătatea inimii

Deși telina are un conținut ridicat de apă, conține numeroase vitamine și minerale, inclusiv potasiu și calciu, care sunt importante pentru sănătatea inimii. De asemenea, conține folat și vitamina K, ambele fiind necesare pentru formarea globulelor roșii și coagularea eficientă a sângelui. Țelina este, de asemenea, o sursă bună de compuși de protecție a plantelor numiți flavonoizi, care au efecte antiinflamatorii și protectoare asupra sistemului cardiovascular. Dietele bogate în alimente fibroase precum țelina sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă.

2. Poate susține funcția digestivă

Țelina este o sursă bună de fibre solubile și insolubile, care este importantă pentru funcția digestivă. Un studiu efectuat în 2010 pe animale folosind extract de țelină a sugerat, de asemenea, că conținutul său de fitonutrienți poate fi benefic pentru protejarea mucoasei digestive și, ca urmare, poate proteja împotriva ulcerului gastric.

3. Poate fi antiinflamatoare

Bogată în compuși vegetali cu proprietăți antiinflamatorii, țelina poate fi o incluziune utilă pentru cei cu afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi artrita.

4. Poate îmbunătăți memoria

Un studiu efectuat pe animale din 2017 a constatat că extractul de țelină părea să îmbunătățească funcția cognitivă asociată cu îmbătrânirea și depresia. În mod similar, un studiu privind beneficiile neuroprotectoare ale extractului de țelină a înregistrat rezultate pozitive la participanții cu demență și Alzheimer.

5. Poate îmbunătăți gestionarea glicemiei

Cu un indice glicemic scăzut (GI) și un conținut ridicat de fibre, telina este utilă pentru cei care au nevoie să-și monitorizeze nivelul zahărului din sânge. Studiile sugerează, de asemenea, că poate fi eficientă in reducerea nivelului de glucoză din sânge.

Este telina sigură pentru toată lumea?

Pentru majoritatea dintre noi, țelina este o incluziune alimentară sănătoasă, dar unele persoane pot fi alergice la țelină. O reacție ușoară poate include simptome precum mâncărime la nivelul gurii sau al limbii, strănut sau nas care curge.

De asemenea, este important să rețineți că țelina are un conținut ridicat de oxalați și poate să nu fie potrivită pentru cei cu pietre la rinichi sau afecțiuni legate de rinichi. Verificați întotdeauna cu medicul de familie dacă sunteți îngrijorat sau aveți probleme de sănătate legate de rinichi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`