Ginul este acel tip de băutură al cărei gust îl poți recunoaște dintr-o mie, datorită aromei specifice de ienupăr. Ce-i drept, există mai multe mărci de gin cunoscute, care conțin și alte ingrediente ce le dau savoare, însă aroma de ienupăr iese de fiecare dată în evidență.
Mulți consideră această aromă prea puternică, alții sunt de părere că gradul de tărie este prea mare, așa că pentru a împăca pe toată lumea, ginul este folosit frecvent ca ingredient de bază pentru o serie de cocktailuri.
Noi am selectat câteva dintre ele, le-am degustat și am făcut topul pe care ți-l prezentăm în continuare, „la pachet” cu rețetele aferente.
Gin tonic
Este cel mai cunoscut cocktail din această gamă și se spune că a inspirat alte rețete de băuturi similare, așa că era și firesc să-l trecem în capul listei. Poți alege oricare din cele mai cunoscute branduri de gin, alături de care mai ai nevoie de câteva ingrediente foarte simplu de procurat. Rețeta standard include:
- 60 de mililitri de gin;
- 120 de mililitri de apă tonică;
- Două felii de lămâie;
- Cuburi de gheață.
Se începe cu adăugarea cuburilor de gheață într-un pahar, peste care se toarnă ginul, apoi apa tonică. La final, se adaugă cele două felii de lămâie și se amestecă ușor în pahar cu o linguriță sau o spatulă.
Negroni
De această dată, e vorba de o combinație de trei băuturi recunoscute pentru aromele lor specifice, la care se adaugă un alt ingredient la fel de aromat. Mai precis, pentru a prepara un Negroni, ai nevoie de:
- 30 de mililitri de gin;
- 30 de mililitri de Campari;
- 30 de mililitri de vermut roșu;
- O coajă de portocală;
- Cuburi de gheață.
Cele trei licori se toarnă într-un shaker alături de câteva cuburi de gheață și se agită bine. Conținutul se varsă apoi într-un pahar în care ai pus în prealabil 2-3 cuburi de gheață, iar aroma băuturii se desăvârșește adăugând coaja de portocală presată ușor.
French 75
Se pare că cel care a dat numele acestui cocktail a testat îndelung băutura pentru a-i simți efectele. Denumirea a fost împrumutată de la un tun de calibrul 75 folosit de soldații francezi în primul război mondial, iar cei care au ales-o spun că acesta ar fi avut cam același efect cu un astfel de cocktail dat pe gât.
Greu de crezut că vreunul dintre ei ar fi fost împușcat înainte cu un French 75, însă comparația e destul de sugestivă. Dacă vrei să vezi cum s-ar simți o salvă de tun franțuzesc, trebuie să combini următoarele ingrediente:
- 30 de mililitri de gin;
- 15 mililitri de zeamă de lămâie;
- 15 mililitri de sirop dulce cât mai puțin aromat;
- 90 de mililitri de șampanie sau orice alt vin spumant;
- O coajă de lămâie subțire;
- Gheață.
Ginul, zeama de lămâie, siropul și 4-5 cuburi de gheață se pun într-un shaker care se agită bine timp de 2-3 minute. Conținutul se toarnă apoi într-o cupă de șampanie și se completează cu spumant, iar la final se adaugă coaja de lămâie ca decor.
Martini
Încheiem topul cu o băutură la fel de celebră ca și cea din capul listei, despre care puțini știu că este tot un cocktail cu gin. Rețeta este cât se poate de simplă pentru că nu conține decât două ingrediente:
- 80 de mililitri de gin;
- 20 de mililitri de vermut alb.
Pentru decor, mai poți alege opțional o felie de lămâie sau 3 măsline verzi fără sâmburi.
Paharul de cocktail se răcește separat, timp în care ginul și vermutul se pun într-un shaker peste câteva cuburi de gheață. De această dată, recipientul nu se agită, ci se amestecă ușor circa 15 secunde, după care licoarea se toarnă în paharul bine răcit. La final, se adaugă felia de lămâie sau cele trei măsline verzi, pe o scobitoare.
Din păcate, doar atât am reușit să testăm pe parcursul documentării pentru acest material, pentru că se apropia deadline-ul și trebuia să ne păstrăm coerența pentru a redacta. Sperăm ca ne-a ieșit și că rândurile pe care le-am scris te vor ajuta să te bucuri și tu de savoarea acestor băuturi.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/6YkD2qD86lg
Foarte mișto scris. Am râs la final :))