Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:6;s:6:"old_id";i:28536;s:8:"site_url";s:16:"lifestyle.bzi.ro";}
1. Surstromming
Este o specialitate din nordul Suediei, din Marea Baltica. Surstromming este heringul lasat sa fermenteze luni de zile in recipiente imense, dupa care se baga in conserve si se mai pastreaza la fermentat inca un an. Pestele este bagat la fermentat proaspat, nu este pregatit nicicum inainte ci are doar capul taiat, intestinele se pastreaza. Fermenteaza asa de bine incat atunci cand deschizi conserva ai impresia ca ai desfacut capacul unei bauturi carbogazoase. Sa nu mai vorbim de miros, care poate trezi si mortii din morminte.
Cei mai multi suedezi consuma acest peste in locuri deschise, nu in locuinta, pentru ca mirosul sa se risipeasca mai usor. Si pentru ca este atat de apreciat de suedezi, mancarea puturoasa are chiar si un muzeu dedicat. Pe internet puteti gasi numeroase filmulete cu indivizi care au incercat prima data acest tip de peste. De cele mai multe ori, finalul este comun. Li se face rau.
2. Kiviak
Este o delicatesa din Groenlanda facuta din zburatoare denumite auk, cu tot cu pene si mate. Ele se prind dupa metoda fluturilor, cu plasa, dupa care le este rupt capul si sunt puse la fermentat in burta unei foci. Foca este mai apoi ingropata in pamant si lasata asa pret de cateva luni, dupa care proprietarul revine si-si ia bunataturile. Nici nu vrem sa ne gandim cum miroase, dar este o delicatesa consumata pe timpul ierii sau de sarbatori.
3. Kimchi
Kimchi etse un preparat coreean care a devenit cunoscut in intreaga lume. Se face din legume fermentate, iar de obicei se consuma la fiecare masa. Miroase de-ti desfunda nasul, insa cei pasionati sunt incantati ca pot consuma un asa preparat deosebit.
4. Branza tofu urat mirositoare
Spre deosebire de tofu simplu, care poate fi consumat de oricine fara probleme, cel urat mirositor este gustat de cei care sunt atrasi de mancaruri unice si bizare. El este comercializat pe pietele din China, Taiwan, sud-estul Asiei. Acest tofu este facut din lapte fermentat, carne, legume si uneori, fructe de mare, toate puse la saramura. Se poate intampla ca saramura sa ajunga sa miroasa urat si sa se infesteze cu viermi. Cei care au gustat au mentionat ca avea gust de gunoi sau fecale.
Spre deosebire de tofu simplu, care poate fi consumat de oricine fara probleme, cel urat mirositor este gustat de cei care sunt atrasi de mancaruri unice si bizare. El este comercializat pe pietele din China, Taiwan, sud-estul Asiei. Acest tofu este facut din lapte fermentat, carne, legume si uneori, fructe de mare, toate puse la saramura. Se poate intampla ca saramura sa ajunga sa miroasa urat si sa se infesteze cu viermi. Cei care au gustat au mentionat ca avea gust de gunoi sau fecale.
Mirosul si gustul poate varia de la un bucatar la altul. Marele degustator Andrew Zimmern, cel care mananca toate nebuniile culinare, nu a reusit sa inghita bucatica de tofu putrezita.
5. Branza Vieux-Boulogne
Este o delicatesa din nordul Frantei si a fost denumita drept cea mai mirositoare branza din lume de catre experti. Unul dintre motivele pentru care are mirosul puternic este faptul ca branza din lapte nefiert este tinuta in bere in timpul productiei, ceea ce provoaca rectiile cu enzimele branzei pe masura ce fermenteaza.
Citeste si: Ce spun mainile despre caracterul unui om: afla toate secretele
6. Natto
Reprezinta boabe de soia fermentate. De regula se consuma la micul dejun sau cu orez, in sushi sau cu noodles (taitei). Se adauga putin sos de soia si mustar chinezesc inainte ca boabele sa fie amestecate cu betisoarele. Desi sunt putrede si se aseamana la miros cu kimchi, pasionatii o consuma cu placere.
7. Hakarl
Este o carne de rechin fermentata. O adevarata delicatesa Islandeza cu gust de amoniac. Are un gust asemanator hongeo – calcanul cu miros de toaleta. Atunci cand rechinul sau calcanul mor, ureea se transforma in amoniac si este eliminata prin piele. De aceea preparatele au acest gust deosebit.
Nebunaticul Andrew Zimmern spune ca are un gust mai bun decat mirosul, Anthony Boudrain a declarat despre hakral ca este cel mai dizgratios preparat pe care l-a gustat vreodata, iar Gordon Ramsay nici nu a putut sa se apropie de el.
8. Hongeo
Este un calcan lasat la fermentat, cu gust de amoniac sau toaleta publica. Iubitorilor de ciudatenii li se topeste in gura, mai ales cand il servesc cu orez, kimchi, burta de porc sarata si legume.
9. Narezushi
Mai este cunoscut si sub denumirea de Funazushi si reprezinta un peste sarat, fermentat, cu orez, pana la 4 ani. Necesita o pregatire aparte, iar rezultatul este spectaculos. Pentru unii.
10. Branza Epoisses de Bourgogne
Acest tip de delicatesa a fost favorita lui Napoleon, si a primit denumirea de „regina branzeturilor” de catre gastronomul Jean Anthelme Brillat-Savarin. Branza miroase atat de puternic incat a fost interzisa in transportul publci din Franta.
Citeste si: Descoperiri sumbre: vezi la ce boala te expui daca esti cinic
11. Oul centenar
Banuiti cum este preparatul dupa numele pe care-l poarta. Unele oua au o vechime de sute de ani sau mii de ani, iar gustul este pe masura. Se pun la pastrare oua de pui, rata sau gasca. Se face o pasta din apa, pamant, lime, cenusa si sare cu care se impacheteaza oul minune, se ruleaza apoi prin coaja de orez si se pun la pastrat.
Este un preparat popular in sudul Chinei si Asia de sud-est. Pasta de creveti se face din sare amestecata cu creveti fermentati care au fost uscati si ingropati. Miroase de ies toti clientii din restaurant.
12. Sos de peste
Este o delicatesa norvegiana la care se foloseste pastrava sau alt timp de peste, sunt dati cu sare, apoi lasati la fermentat pentru 2 sau 3 luni, timp in care iese zeama din ei. Se clatesc cu bere sau lichior de cartofi pentru a pastra bacteriile moarte. In Norvegia se consuma anual peste 500 de tone de rakfisk, clientii fiind mai mult turistii decat localnicii, potrivit apropo.ro.